Jo Nesbø horrorja túl sokszor rántja ki a szőnyeget az olvasó alól

Jo Nesbø horrorja túl sokszor rántja ki a szőnyeget az olvasó alól

Norvégia egyik legismertebb szerzője, aki rendre letehetetlen krimikkel és egy felejthetetlen nyomozó, Harry Hole alakjával és kalandjaival kápráztatja el olvasóit (legutóbbi, Vérhold című kötete év végi listánkon a 38. helyen végzett), ezúttal új irányba indult el és horrorkönyvet írt. A focistának készülő, később rockzenészként és pénzügyi elemzőként is dolgozó, gyerekkönyvíróként is sikeres szerzőtől nem különösebben meglepő, ha új terepen próbálja ki magát, kísérletezésbe kezd. Azért, hogy megtudjuk, jól áll-e neki az új zsáner, és horrorszerzőként is legalább annyira lenyűgöző-e, mint krimiíróként, elolvastuk új könyvét, az Éjszakai házat. (Itt olvashatod el az első fejezetét.)

Fotó: Stian Broch

Kolozsi Orsolya | 2024. január 18. |
Jo Nesbø
Éjszakai ház
Ford. Sulyok Viktória, Animus, 2023, 262 oldal
Jo Nesbo: Éjszakai Ház könyv

Az első rész egy Richard Elauved nevű főhős (és egyben elbeszélő) nyomasztó életét mutatja be, aki szülei halála után nagynénjéhez és nagybátyjához kerül egy vidéki, pusztítóan unalmas, Ballantyne nevű kisvárosba. Az árva, tizennégy éves fiú kirekesztettségét és lelki problémáit a többiek zaklatásával igyekszik kompenzálni, a bullying többféle módszerét alkalmazza, lelkileg terrorizál egy dadogó és egy túlsúlyos fiút is, ráadásul a vele való találkozás után mindkét gyerek eltűnik, és a közösség lakói nem tudnak másra gyanakodni, mint rá, akinek beilleszkedési képtelensége közismert. A városka körzeti megbízottja is meg van győződve a bűnösségéről: „Nagyon reméltem, hogy azért jöttél, hogy elmondd, mi történt, de mivel erre nem vagy hajlandó, csak arra tudok gondolni, hogy valamilyen módon bűnös vagy. Tizennégy éves vagy, és természetesen jól tudod, hogy emiatt a törvény védelme alatt állsz. Még csak nem is tudunk úgy kihallgatni, ahogy szeretnénk.” A rendőrnek közvetlen bizonyítéka nincs Richard ellen, és nem is lehet, mert az eltűnések mögött egészen más áll, mint amit a felnőttek gondolnak. Megjelenik ugyanis egy démoni szál,

felbukkan az irracionális gonosz,  akinek története a kisváros nem is annyira távoli múltjába vezet.

Az ártó szándékú és megfoghatatlan ördögi persze a főhőst is célba veszi, aki igyekszik megérteni a titokzatos eltűnéseket és felgöngyölíteni a szálakat, melyek egy elhagyatott, kísérteties házhoz vezetnek. A kötet leginkább horrorisztikus része az első, melyben Hitchcock Madarak című filmjének jelenetei is újraíródnak, igaz, itt nem madarakkal, hanem rovarokkal. Azonban a félelmetesebb epizódok egyike sem kifejezetten ijesztő, bár van a történetben elhagyatott telefonfülke, sötét erdő és összekaristolt falú pokoli szoba is. Mégis, talán a szereplők életkora miatt, olyan benyomást kelt a regény,

mintha a horror egy young adult verzióját olvasnánk.

A második részben, a viszonylag kis terjedelmű könyv nagyjából kétharmadánál aztán váratlan kanyart vesz a cselekmény, és egy hirtelen ugrással tizenöt év távlatából tekintünk vissza az első részre. Egy osztálytalálkozón járunk, ahol furcsa, az első résznek ellentmondó és azt érvénytelenítő dolgok derülnek ki. Talán Richard nem is volt annyira rossz gyerek, mint hitte magáról? Talán nem is utálták a többiek? És lehet, hogy a dadogós Tom és Dagi mégsem tűntek el? Másfél évtizeddel később, az emlékezet szűrőjén át egészen más megvilágításba kerülnek az események és az emberi kapcsolatok is, az első fejezet eseményei pedig nemcsak átszíneződnek, hanem mintha meg is kérdőjeleződne a hitelességük. Persze egy idő után itt is elhagyjuk a hétköznapok és a normalitás talaját, és váratlanul, szinte a semmiből (és talán ez a leginkább megkérdőjelezhető, indokolatlan része a regénynek) ismét megjelenik a megfoghatatlan gonosz, hogy a második rész utolsó oldalain is hallasson magáról és segítségével az író felhasználhasson néhányat a horror hátborzongató elemei közül.

A harmadik, egyben utolsó rész újra kihúzza a szőnyeget az olvasó alól, hiszen a korábbi két részben történt irracionális jelenségeket igyekszik olyan kontextusba helyezni, hogy azok elfogadhatók legyenek a valóság részeiként. Egy pszichiátriai intézetbe kalauzol, ahol

egy súlyosan traumatizált férfi bemutatásával igyekszik racionalizálni a korábbi eseményeket,

és a horror műfaját maga mögött hagyva mintha az utolsó oldalakon már egy lélektani regény közepén bukkana fel az író és vele együtt az olvasó. Kiderül, hogy a főhős-elbeszélő valószínűleg korántsem megbízható narrátor, így minden, amit korábban olvastunk, ismét új fénytörésbe kerül. Többrétegű, és okosan megtervezett könyv az Éjszakai ház, mely alaposan, és lehet, talán túlságosan is megzavarja olvasóját, és mindig, mindent visszavon, átértelmez, így szinte a bolondját járatja azzal a befogadóval, aki fix pontok után kutat. 

Miért olvasunk skandináv krimit?
Miért olvasunk skandináv krimit?

A Bookline havi sikerlistáján májusban kilencedik volt, de az aktuális heti összesítésben már hatodik a norvég Jo Nesbø legújabb regénye, a Vérhold, és szintén a top 40-ben van Yrsa Sigurdardóttir Csend című krimije. Talán ebből is látható, hogy hazánkban (és egyébként szerte a világon) mennyire sikeres az a zsáner, melyet skandináv kriminek, esetleg nordic noirnak neveznünk. Ennek a népszerűségnek az okait próbáltuk pontokba szedni.

Tovább olvasok

Aki klasszikus horrorra számít, az valószínűleg csalódik majd, aki Nesbø nevét látva krimit vár, úgyszintén. Az jár jól ezzel a könyvvel, aki előfeltevések nélkül veszi kézbe, és elvárások nélkül halad, követi a gyakori csavarokat és nézőpontváltásokat, a műfajok közötti váltásokat, és bírja a folyamatos elbizonytalanítást. A norvég szerző krimijeinek végén mindig összeáll a rend, minden mozaikdarabka a helyére kerül, érthetővé, kerekké válik a korábban hiányos, töredezett struktúra. Itt azonban ez csak részben történik meg. Ezért, amikor becsukjuk a könyvet, több kérdőjel marad, azzal kapcsolatban is, hogy mi történt pontosan, és arra vonatkozóan is, hogy az olvasói elvárásokat kiforgató játékkal vagy egyszerűen, a szokásos zsenialitáshoz képest egy gyengébb Nesbø-regénnyel van-e dolgunk. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. 

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket.

...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én