Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. A krimiíró és a klímaaktivista olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint hogy mennyit tudnak jelenleg az emberek a helyzet súlyosságáról, vagy hogy mit tehetnek az írók, művészek azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okaira és következményeire. A beszélgetésük teljes egészében visszanézhető.

fk | 2021. augusztus 27. |

A nemzetközileg ismert klímaakivista, Greta Thunberg és az elismert író, Jo Nesbo a kílmaválságról beszélgetett a Worldview Address legutóbbi adásában, az Edinburgh TV Festivalon. Thunberg és Nesbo azt vitatta meg, hogy a kreatív iparnak milyen felelőssége van a fenntarthatóság terén, illetve, hogy mi az írók szerepe a figyelem felkeltésében és a megelőzésben. A beszélgetésüket, amely teljes egészében visszanézhető, Navdip Dhariwal moderálta. Most pár gondolatot emelünk ki belőle:

  • Greta Thunberg szerint a legtöbb ember még ma sincs teljesen tisztában azzal, milyen következményekkel fog járni a klímakatasztrófa, hogy mit fog jelenteni az emberek számára pontosan. Úgy vélte, még mindig úgy beszélünk erről, mintha a távoli jövő problémája lenne és nem hatna ki a mostani életünkre.
  • Jo Nesbo szerint a norvégok jól informáltnak tartják magukat, pedig a klímaszkepticizmus terén Norvégia a világon a harmadik az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után. Talán azért lehet így, mert ott még nem látszanak a klímaváltozás eddigi hatásai. Pedig a 80-as évek óta már elég sok információ áll rendelkezésre. Úgy fogalmazott, a mai napig ez olyan probléma, amivel nem akarunk szembenézni, talán mert az egyén úgy érzi, nem sok mindent tehet.
  • Thunberg kiemelte, hogy sok olyan írót, művészt, újságírót ismer, aki szeretne foglalkozni a klímaváltozás témájával, de nem kapják meg a kellő támogatást ahhoz, hogy ezt meg is tegyék. Éppen ezért hiányoznak azok a történetek, amelyek a klímakatasztrófával foglalkoznak, legyen szó akár fikcióról, akár a valós helyzet leírásáról. Szerinte alábecsüljük az érdeklődést és az igényt a téma iránt.
  • Nesbo arról beszélt, hogy ha megnézzük a korábbi katasztrófákról szóló műveket, akkor azok rendszerint az események után íródtak, nem előtte vagy közben. A válságról akkor lehetne írni, ha látnánk, hogy mi a vége.
  • Greta Thunberg hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy a klímaválság ellen nem lehet tenni semmit, nem igaz, hogy már vesztettünk. Még nincs minden veszve, még van miért küzdeni. Egyetértett azzal, hogy most elmondani a történetet valóban nehezebb, hiszen még nem tudjuk, hova fog kifutni, bármi történhet. Mint mondta, mivel jelenleg ez egy politikai téma is, az emberek félnek állást foglalni. Szerinte egyszerűen el kéne mondani az igazságot úgy, ahogy van, le kellene írni, hogy a valóságban hogyan hat az emberekre a klímaválság.
  • Jo Nesbo szerint fontos lenne informálni az embereket, hogy mik a lehetőségeink, mit lehet tenni, hogyan lehet határt szabni a károknak. A történetmesélés, legyen szó filmekről vagy könyvekről, viszont az emberekről szól, nem pedig a technikai információk átadásáról. Amit ő szívesen látna mozifilmen, az például a politikusok jelenlegi morális dilemmája.
  • Thunberg arról is beszélt, hogy szerinte a művészeknek nemcsak a felelősségüket kell felismerni, hanem jó lenne, ha meglátnák a művészi lehetőséget is abban, hogy elmondják a klímaválság történeteit.
  • Nesbo úgy vélte, hogy a művészeknek, íróknak nincs automatikusan felelőssége ebben a kérdésben, nekik nem mások, hanem a saját ügyeikkel kell foglalkozniuk. Ugyanakkor nagyon furcsa lenne ebben a helyzetben, ha nem lenne sok olyan művész, aki személyes ügyének tekinti a klímaváltozást, mert ha nem személyes téma, hogy mi lesz a gyerekeinkkel és unokáinkkal, akkor mi az?
  • Greta Thunberg a beszélgetés végén azt mondta, jó lenne a remény történeteként elmesélni mindezt, ugyanakkor újra kell definiálnunk azt, hogy mi a remény, mert az nem egyenlő azzal, hogy azzal hitegetünk, minden rendben lesz. Az emberekkel azt kell megértetni, hogy mi történik most a valóságban, mert akkor fognak cselekedni. Mert amikor a reményt keressük, akkor a tetteket kell keresni. Mert a tettek jelentik a reményt.

Nézzétek meg a teljes beszélgetést itt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Kritika

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?