Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. A krimiíró és a klímaaktivista olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint hogy mennyit tudnak jelenleg az emberek a helyzet súlyosságáról, vagy hogy mit tehetnek az írók, művészek azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okaira és következményeire. A beszélgetésük teljes egészében visszanézhető.

fk | 2021. augusztus 27. |

A nemzetközileg ismert klímaakivista, Greta Thunberg és az elismert író, Jo Nesbo a kílmaválságról beszélgetett a Worldview Address legutóbbi adásában, az Edinburgh TV Festivalon. Thunberg és Nesbo azt vitatta meg, hogy a kreatív iparnak milyen felelőssége van a fenntarthatóság terén, illetve, hogy mi az írók szerepe a figyelem felkeltésében és a megelőzésben. A beszélgetésüket, amely teljes egészében visszanézhető, Navdip Dhariwal moderálta. Most pár gondolatot emelünk ki belőle:

  • Greta Thunberg szerint a legtöbb ember még ma sincs teljesen tisztában azzal, milyen következményekkel fog járni a klímakatasztrófa, hogy mit fog jelenteni az emberek számára pontosan. Úgy vélte, még mindig úgy beszélünk erről, mintha a távoli jövő problémája lenne és nem hatna ki a mostani életünkre.
  • Jo Nesbo szerint a norvégok jól informáltnak tartják magukat, pedig a klímaszkepticizmus terén Norvégia a világon a harmadik az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után. Talán azért lehet így, mert ott még nem látszanak a klímaváltozás eddigi hatásai. Pedig a 80-as évek óta már elég sok információ áll rendelkezésre. Úgy fogalmazott, a mai napig ez olyan probléma, amivel nem akarunk szembenézni, talán mert az egyén úgy érzi, nem sok mindent tehet.
  • Thunberg kiemelte, hogy sok olyan írót, művészt, újságírót ismer, aki szeretne foglalkozni a klímaváltozás témájával, de nem kapják meg a kellő támogatást ahhoz, hogy ezt meg is tegyék. Éppen ezért hiányoznak azok a történetek, amelyek a klímakatasztrófával foglalkoznak, legyen szó akár fikcióról, akár a valós helyzet leírásáról. Szerinte alábecsüljük az érdeklődést és az igényt a téma iránt.
  • Nesbo arról beszélt, hogy ha megnézzük a korábbi katasztrófákról szóló műveket, akkor azok rendszerint az események után íródtak, nem előtte vagy közben. A válságról akkor lehetne írni, ha látnánk, hogy mi a vége.
  • Greta Thunberg hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy a klímaválság ellen nem lehet tenni semmit, nem igaz, hogy már vesztettünk. Még nincs minden veszve, még van miért küzdeni. Egyetértett azzal, hogy most elmondani a történetet valóban nehezebb, hiszen még nem tudjuk, hova fog kifutni, bármi történhet. Mint mondta, mivel jelenleg ez egy politikai téma is, az emberek félnek állást foglalni. Szerinte egyszerűen el kéne mondani az igazságot úgy, ahogy van, le kellene írni, hogy a valóságban hogyan hat az emberekre a klímaválság.
  • Jo Nesbo szerint fontos lenne informálni az embereket, hogy mik a lehetőségeink, mit lehet tenni, hogyan lehet határt szabni a károknak. A történetmesélés, legyen szó filmekről vagy könyvekről, viszont az emberekről szól, nem pedig a technikai információk átadásáról. Amit ő szívesen látna mozifilmen, az például a politikusok jelenlegi morális dilemmája.
  • Thunberg arról is beszélt, hogy szerinte a művészeknek nemcsak a felelősségüket kell felismerni, hanem jó lenne, ha meglátnák a művészi lehetőséget is abban, hogy elmondják a klímaválság történeteit.
  • Nesbo úgy vélte, hogy a művészeknek, íróknak nincs automatikusan felelőssége ebben a kérdésben, nekik nem mások, hanem a saját ügyeikkel kell foglalkozniuk. Ugyanakkor nagyon furcsa lenne ebben a helyzetben, ha nem lenne sok olyan művész, aki személyes ügyének tekinti a klímaváltozást, mert ha nem személyes téma, hogy mi lesz a gyerekeinkkel és unokáinkkal, akkor mi az?
  • Greta Thunberg a beszélgetés végén azt mondta, jó lenne a remény történeteként elmesélni mindezt, ugyanakkor újra kell definiálnunk azt, hogy mi a remény, mert az nem egyenlő azzal, hogy azzal hitegetünk, minden rendben lesz. Az emberekkel azt kell megértetni, hogy mi történik most a valóságban, mert akkor fognak cselekedni. Mert amikor a reményt keressük, akkor a tetteket kell keresni. Mert a tettek jelentik a reményt.

Nézzétek meg a teljes beszélgetést itt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Kritika

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.