Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. A krimiíró és a klímaaktivista olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint hogy mennyit tudnak jelenleg az emberek a helyzet súlyosságáról, vagy hogy mit tehetnek az írók, művészek azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okaira és következményeire. A beszélgetésük teljes egészében visszanézhető.

fk | 2021. augusztus 27. |

A nemzetközileg ismert klímaakivista, Greta Thunberg és az elismert író, Jo Nesbo a kílmaválságról beszélgetett a Worldview Address legutóbbi adásában, az Edinburgh TV Festivalon. Thunberg és Nesbo azt vitatta meg, hogy a kreatív iparnak milyen felelőssége van a fenntarthatóság terén, illetve, hogy mi az írók szerepe a figyelem felkeltésében és a megelőzésben. A beszélgetésüket, amely teljes egészében visszanézhető, Navdip Dhariwal moderálta. Most pár gondolatot emelünk ki belőle:

  • Greta Thunberg szerint a legtöbb ember még ma sincs teljesen tisztában azzal, milyen következményekkel fog járni a klímakatasztrófa, hogy mit fog jelenteni az emberek számára pontosan. Úgy vélte, még mindig úgy beszélünk erről, mintha a távoli jövő problémája lenne és nem hatna ki a mostani életünkre.
  • Jo Nesbo szerint a norvégok jól informáltnak tartják magukat, pedig a klímaszkepticizmus terén Norvégia a világon a harmadik az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után. Talán azért lehet így, mert ott még nem látszanak a klímaváltozás eddigi hatásai. Pedig a 80-as évek óta már elég sok információ áll rendelkezésre. Úgy fogalmazott, a mai napig ez olyan probléma, amivel nem akarunk szembenézni, talán mert az egyén úgy érzi, nem sok mindent tehet.
  • Thunberg kiemelte, hogy sok olyan írót, művészt, újságírót ismer, aki szeretne foglalkozni a klímaváltozás témájával, de nem kapják meg a kellő támogatást ahhoz, hogy ezt meg is tegyék. Éppen ezért hiányoznak azok a történetek, amelyek a klímakatasztrófával foglalkoznak, legyen szó akár fikcióról, akár a valós helyzet leírásáról. Szerinte alábecsüljük az érdeklődést és az igényt a téma iránt.
  • Nesbo arról beszélt, hogy ha megnézzük a korábbi katasztrófákról szóló műveket, akkor azok rendszerint az események után íródtak, nem előtte vagy közben. A válságról akkor lehetne írni, ha látnánk, hogy mi a vége.
  • Greta Thunberg hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy a klímaválság ellen nem lehet tenni semmit, nem igaz, hogy már vesztettünk. Még nincs minden veszve, még van miért küzdeni. Egyetértett azzal, hogy most elmondani a történetet valóban nehezebb, hiszen még nem tudjuk, hova fog kifutni, bármi történhet. Mint mondta, mivel jelenleg ez egy politikai téma is, az emberek félnek állást foglalni. Szerinte egyszerűen el kéne mondani az igazságot úgy, ahogy van, le kellene írni, hogy a valóságban hogyan hat az emberekre a klímaválság.
  • Jo Nesbo szerint fontos lenne informálni az embereket, hogy mik a lehetőségeink, mit lehet tenni, hogyan lehet határt szabni a károknak. A történetmesélés, legyen szó filmekről vagy könyvekről, viszont az emberekről szól, nem pedig a technikai információk átadásáról. Amit ő szívesen látna mozifilmen, az például a politikusok jelenlegi morális dilemmája.
  • Thunberg arról is beszélt, hogy szerinte a művészeknek nemcsak a felelősségüket kell felismerni, hanem jó lenne, ha meglátnák a művészi lehetőséget is abban, hogy elmondják a klímaválság történeteit.
  • Nesbo úgy vélte, hogy a művészeknek, íróknak nincs automatikusan felelőssége ebben a kérdésben, nekik nem mások, hanem a saját ügyeikkel kell foglalkozniuk. Ugyanakkor nagyon furcsa lenne ebben a helyzetben, ha nem lenne sok olyan művész, aki személyes ügyének tekinti a klímaváltozást, mert ha nem személyes téma, hogy mi lesz a gyerekeinkkel és unokáinkkal, akkor mi az?
  • Greta Thunberg a beszélgetés végén azt mondta, jó lenne a remény történeteként elmesélni mindezt, ugyanakkor újra kell definiálnunk azt, hogy mi a remény, mert az nem egyenlő azzal, hogy azzal hitegetünk, minden rendben lesz. Az emberekkel azt kell megértetni, hogy mi történik most a valóságban, mert akkor fognak cselekedni. Mert amikor a reményt keressük, akkor a tetteket kell keresni. Mert a tettek jelentik a reményt.

Nézzétek meg a teljes beszélgetést itt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Kritika

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.