Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbonél az elmúlt években elég jól bevált az egy sima-egy fordított minta, és minden Harry Hole-folytatást követ egy stand-alone, a sorozathoz nem kapcsolódó, önállóan is megálló kötet. Legfrissebb, A birodalom című könyve is pont ilyen, egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. (Helyenként spoileresek leszünk.)

Ruff Orsolya | 2020. november 11. |

Ez egy lassan induló regény, ezt muszáj az elején leszögezni. A lassú viszont nem jelent egyet az unalmassal. Nesbo A birodalomban (olvass bele) már-már kínos precizitással mutatja be azt a közeget, ahol a regény egyik hőse, Roy tengeti napjait. A középkorú férfi autószerelőből lett benzinkutas, és egyedül él egy sziklaszirten az egykori családi házban. Magának való figura, akiben érezhetően több van, de a jelek szerint nagyjából ki van békülve az életével. A kedélyes unalomnak az vet véget, amikor sok év után hazaköltözik Carl nevű öccse, aki magával hozza barbadosi feleségét, Shannont, majd vázolja a NAGY TERVET: wellness-központot építenek a hegyen. Már csak meg kell nyerni maguknak a falusiakat, és el kell érniük, hogy befektetőként ők is beszálljanak a nagy buliba.

Jo Nesbo
A birodalom
Ford.: Sulyok Viktória, Animus, 2020, 480 oldal

Önmagában ez a szál talán még nem lenne elég ahhoz, hogy megdobja a vérnyomásunkat, de elejtett megjegyzésekből, emlékképekből kiderül, hogy az évekig egymástól távol élő, de amúgy

szoros érzelmi szimbiózisban egymásba kapaszkodó fivérek múltjában valami nem stimmel.

Szüleiket viszonylag korán elveszítették egy autóbalesetben, és rejtélyes módon eltűnt a baleset körülményeit vizsgáló rendőr is – akinek fia jelenleg úgyszintén rendőrként dolgozik a faluban. Roynak mindenesetre Carl hazaköltözésével az egész békés élete felborul, ám mivel világéletében szorosan kötődött a testvéréhez, így nem nagyon van más választása, megy utána.

Pedig a kívülálló számára nem is különbözhetnének jobban. Carl az élet császára típusú figura, akinek látszólag minden sikerül: már fiatalon népszerű a lányok körében, külföldön tanulhatott (amiben bátyja végig támogatta), és szakmailag is megvetette a lábát. Royt ezzel szemben csak a régi autók meg a környékbeli madarak érdeklik, nője sosem volt, legalábbis a falusiak nem látták senkivel, emiatt el is terjed róla, hogy bizonyára meleg. Nem mintha Royt különösebben érdekelné a szóbeszéd.

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével! - Könyves magazin

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket. Jo Nesbo A birodalom című legújabb könyvének ( olvass bele!)

Mindez viszont még mindig csak a felszín, Nesbo ugyanis még egy réteget elrejtett a cselekményben, amelynek gyökerei tényleg a régmúltig nyúlnak, ez pedig egy feltételezhető abúzus rémképeit villantja elénk.

Nagyjából a századik oldal környékén kezdi el rohadt kényelmetlenül érezni magát az olvasó,

mert ezen a ponton lehetetlen eldönteni, hogy az az elbeszélői pozíció, amelybe az író jóvoltából kerültünk, az abúzus elkövetésekor melyik oldalon is állhatott. Innentől kezdve pedig száz százalékon pörög a nesboi mókuskerék, és, ha akarjuk, ha nem, ész nélkül követjük mi is a testvéreket. És pontosan ez a cél. Egyben pedig jó kísérlet is arra, hogy megvizsgáljuk magunkat és állást foglaljunk, hogy tulajdonképpen meddig megyünk el az olvasói szolidaritásban. A 20. és 21. századi nagy bűnügyi sztoriknak mindig ez a legfőbb kérdésük. Kinek drukkolsz: a Keresztapának vagy a New York-i nyomozóknak, a Viszkisnek vagy az őt üldöző zsaruknak? Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy Nesbonél a protagonista egyértelműen és 100 százalékosan antagonista is lenne. Annál sokkal összetettebbek a szereplői, és a klasszikus „whodunnit” megválaszolása mellett (azaz ki, hogyan és miért követett el egy adott bűncselekményt) legalább olyan fontos az is, hogy kik, hogyan és miért követték el azokat a bűnöket, amelyek elszenvedői a legközelebb állnak hozzánk.

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl - Könyves magazin

Az idén 60 éves Jo Nesbøt a legtöbb olvasó a Harry Hole-sorozattal azonosítja, holott számos önálló krimi fűződik a nevéhez ( Fejvadászok, , stb.). Az író idén áprilisban ismét Magyarországra látogatott volna (legutóbb öt éve járt itt, akkor interjúztunk is vele), viszont a pandémia miatt ez a látogatás ugrott.

A birodalom nem egy szikár, kopogós krimi, hanem egy helyenként túlírt, sok szocióval és lélektani részlettel dolgozó, időről időre Káin és Ábel történetéhez is visszanyúló erőszak-saga. Más, mint az eddigi önálló kötetek, különösen a vége felé erős benne a nihilista vonal, ugyanakkor Nesbo mintha ezúttal nagyobb súlyt fektetett volna a környezet és a múltbeli történések és mozgatók felskiccelésére. Már rég nem az elkövetés vagy annak módja vagy annak felderítése az érdekes, Nesbot egyértelműen sokkal jobban foglalkoztatja a lélek, és azok a motívumok, melyek olyan tettek elkövetésére sarkallják szereplőit, amik néha még őket magukat is meglepik. Feloldozás ugyanakkor nincs és nem is lehet, de ebben a könyvben a Harry Hole-könyveken szocializálódott Nesbo-olvasókat ez fogja a legkevésbé meglepni.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

Sorozatot készít az HBO Jo Nesbo egyik legizgalmasabb thrilleréből, A fiúból, Jake Gylllenhaal főszereplésével.

...
Hírek

Írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes - Jo Nesbo 60 éves

Jo Nesbo ma 60 éves, ezért 30 pontban szedtük össze, mit kell róla, Harry Hole-ról, Doktor Proktorról és a többiekről tudni.

...
Hírek

Jo Nesbo elárulta, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!