Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbonél az elmúlt években elég jól bevált az egy sima-egy fordított minta, és minden Harry Hole-folytatást követ egy stand-alone, a sorozathoz nem kapcsolódó, önállóan is megálló kötet. Legfrissebb, A birodalom című könyve is pont ilyen, egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. (Helyenként spoileresek leszünk.)

Ruff Orsolya | 2020. november 11. |

Ez egy lassan induló regény, ezt muszáj az elején leszögezni. A lassú viszont nem jelent egyet az unalmassal. Nesbo A birodalomban (olvass bele) már-már kínos precizitással mutatja be azt a közeget, ahol a regény egyik hőse, Roy tengeti napjait. A középkorú férfi autószerelőből lett benzinkutas, és egyedül él egy sziklaszirten az egykori családi házban. Magának való figura, akiben érezhetően több van, de a jelek szerint nagyjából ki van békülve az életével. A kedélyes unalomnak az vet véget, amikor sok év után hazaköltözik Carl nevű öccse, aki magával hozza barbadosi feleségét, Shannont, majd vázolja a NAGY TERVET: wellness-központot építenek a hegyen. Már csak meg kell nyerni maguknak a falusiakat, és el kell érniük, hogy befektetőként ők is beszálljanak a nagy buliba.

Jo Nesbo
A birodalom
Ford.: Sulyok Viktória, Animus, 2020, 480 oldal

Önmagában ez a szál talán még nem lenne elég ahhoz, hogy megdobja a vérnyomásunkat, de elejtett megjegyzésekből, emlékképekből kiderül, hogy az évekig egymástól távol élő, de amúgy

szoros érzelmi szimbiózisban egymásba kapaszkodó fivérek múltjában valami nem stimmel.

Szüleiket viszonylag korán elveszítették egy autóbalesetben, és rejtélyes módon eltűnt a baleset körülményeit vizsgáló rendőr is – akinek fia jelenleg úgyszintén rendőrként dolgozik a faluban. Roynak mindenesetre Carl hazaköltözésével az egész békés élete felborul, ám mivel világéletében szorosan kötődött a testvéréhez, így nem nagyon van más választása, megy utána.

Pedig a kívülálló számára nem is különbözhetnének jobban. Carl az élet császára típusú figura, akinek látszólag minden sikerül: már fiatalon népszerű a lányok körében, külföldön tanulhatott (amiben bátyja végig támogatta), és szakmailag is megvetette a lábát. Royt ezzel szemben csak a régi autók meg a környékbeli madarak érdeklik, nője sosem volt, legalábbis a falusiak nem látták senkivel, emiatt el is terjed róla, hogy bizonyára meleg. Nem mintha Royt különösebben érdekelné a szóbeszéd.

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével! - Könyves magazin

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket. Jo Nesbo A birodalom című legújabb könyvének ( olvass bele!)

Mindez viszont még mindig csak a felszín, Nesbo ugyanis még egy réteget elrejtett a cselekményben, amelynek gyökerei tényleg a régmúltig nyúlnak, ez pedig egy feltételezhető abúzus rémképeit villantja elénk.

Nagyjából a századik oldal környékén kezdi el rohadt kényelmetlenül érezni magát az olvasó,

mert ezen a ponton lehetetlen eldönteni, hogy az az elbeszélői pozíció, amelybe az író jóvoltából kerültünk, az abúzus elkövetésekor melyik oldalon is állhatott. Innentől kezdve pedig száz százalékon pörög a nesboi mókuskerék, és, ha akarjuk, ha nem, ész nélkül követjük mi is a testvéreket. És pontosan ez a cél. Egyben pedig jó kísérlet is arra, hogy megvizsgáljuk magunkat és állást foglaljunk, hogy tulajdonképpen meddig megyünk el az olvasói szolidaritásban. A 20. és 21. századi nagy bűnügyi sztoriknak mindig ez a legfőbb kérdésük. Kinek drukkolsz: a Keresztapának vagy a New York-i nyomozóknak, a Viszkisnek vagy az őt üldöző zsaruknak? Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy Nesbonél a protagonista egyértelműen és 100 százalékosan antagonista is lenne. Annál sokkal összetettebbek a szereplői, és a klasszikus „whodunnit” megválaszolása mellett (azaz ki, hogyan és miért követett el egy adott bűncselekményt) legalább olyan fontos az is, hogy kik, hogyan és miért követték el azokat a bűnöket, amelyek elszenvedői a legközelebb állnak hozzánk.

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl - Könyves magazin

Az idén 60 éves Jo Nesbøt a legtöbb olvasó a Harry Hole-sorozattal azonosítja, holott számos önálló krimi fűződik a nevéhez ( Fejvadászok, , stb.). Az író idén áprilisban ismét Magyarországra látogatott volna (legutóbb öt éve járt itt, akkor interjúztunk is vele), viszont a pandémia miatt ez a látogatás ugrott.

A birodalom nem egy szikár, kopogós krimi, hanem egy helyenként túlírt, sok szocióval és lélektani részlettel dolgozó, időről időre Káin és Ábel történetéhez is visszanyúló erőszak-saga. Más, mint az eddigi önálló kötetek, különösen a vége felé erős benne a nihilista vonal, ugyanakkor Nesbo mintha ezúttal nagyobb súlyt fektetett volna a környezet és a múltbeli történések és mozgatók felskiccelésére. Már rég nem az elkövetés vagy annak módja vagy annak felderítése az érdekes, Nesbot egyértelműen sokkal jobban foglalkoztatja a lélek, és azok a motívumok, melyek olyan tettek elkövetésére sarkallják szereplőit, amik néha még őket magukat is meglepik. Feloldozás ugyanakkor nincs és nem is lehet, de ebben a könyvben a Harry Hole-könyveken szocializálódott Nesbo-olvasókat ez fogja a legkevésbé meglepni.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

Sorozatot készít az HBO Jo Nesbo egyik legizgalmasabb thrilleréből, A fiúból, Jake Gylllenhaal főszereplésével.

...
Hírek

Írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes - Jo Nesbo 60 éves

Jo Nesbo ma 60 éves, ezért 30 pontban szedtük össze, mit kell róla, Harry Hole-ról, Doktor Proktorról és a többiekről tudni.

...
Hírek

Jo Nesbo elárulta, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

...
Kritika

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Nagy

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit

...
Nagy

A fennmaradásunk múlik azon, hogy tanulunk-e az idei év eseményeiből

...
Hírek

Rippl Renáta megrajzolta a Queen's Gambit hősnőjét

...
Hírek

Barack Obama memoárja máris listavezető lett Amerikában

...
Nagy

5 könyv, amit a szerzője 60 éves kora felett írt

...
Hírek

226 Kurt Vonneguttól származó szerelmes levelet találtak

...
Hírek

Az irodalmi díjaknak csak a 18%-át kapták nők az elmúlt 15 évben

...
Hírek

Feljelentették Demeter Szilárdot a publicisztikája miatt

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
20/20

20/20

2020 minden pillanata a megszokotthoz képest teljesen más volt.
A járványhelyzet miatt, és mivel felfordult az életünk, fontos pillanatképeket készítenünk arról, milyen problémákkal és kihívásokkal nézünk szembe.

A Mastercard® 20/20 projektjében a digitalizáció, a környezetvédelem és a szegénység témáját mutatja be: a Budapest Street Photography Collective fotózott, húsz költő és író pedig történeteket írt hozzájuk.
December 3-án tíz szöveget mutatunk be, azt követően tíz napon át egyet-egyet.A 20/20 SZERZŐI
Deres Kornélia, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Izsó Zita, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Moskát Anita, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Seres Lili Hanna, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Terék Anna, Tóth Krisztina, Závada Péter

Olvass!
...
Beleolvasó

Beauvoir eddig publikálatlan regényében egy életre-halálra szóló barátság történetét meséli el

1954-ben Simone de Beauvoir írt egy önéletrajzi ihletésű regényt, amely életében sosem látott napvilágot. A kéziratot, amely egy életre-halálra szóló barátság megrázó és intim története, több mint fél évszázaddal később a nevelt lánya adta közre. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!