Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbonél az elmúlt években elég jól bevált az egy sima-egy fordított minta, és minden Harry Hole-folytatást követ egy stand-alone, a sorozathoz nem kapcsolódó, önállóan is megálló kötet. Legfrissebb, A birodalom című könyve is pont ilyen, egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. (Helyenként spoileresek leszünk.)

Ruff Orsolya | 2020. november 11. |

Ez egy lassan induló regény, ezt muszáj az elején leszögezni. A lassú viszont nem jelent egyet az unalmassal. Nesbo A birodalomban (olvass bele) már-már kínos precizitással mutatja be azt a közeget, ahol a regény egyik hőse, Roy tengeti napjait. A középkorú férfi autószerelőből lett benzinkutas, és egyedül él egy sziklaszirten az egykori családi házban. Magának való figura, akiben érezhetően több van, de a jelek szerint nagyjából ki van békülve az életével. A kedélyes unalomnak az vet véget, amikor sok év után hazaköltözik Carl nevű öccse, aki magával hozza barbadosi feleségét, Shannont, majd vázolja a NAGY TERVET: wellness-központot építenek a hegyen. Már csak meg kell nyerni maguknak a falusiakat, és el kell érniük, hogy befektetőként ők is beszálljanak a nagy buliba.

Jo Nesbo
A birodalom
Ford.: Sulyok Viktória, Animus, 2020, 480 oldal

Önmagában ez a szál talán még nem lenne elég ahhoz, hogy megdobja a vérnyomásunkat, de elejtett megjegyzésekből, emlékképekből kiderül, hogy az évekig egymástól távol élő, de amúgy

szoros érzelmi szimbiózisban egymásba kapaszkodó fivérek múltjában valami nem stimmel.

Szüleiket viszonylag korán elveszítették egy autóbalesetben, és rejtélyes módon eltűnt a baleset körülményeit vizsgáló rendőr is – akinek fia jelenleg úgyszintén rendőrként dolgozik a faluban. Roynak mindenesetre Carl hazaköltözésével az egész békés élete felborul, ám mivel világéletében szorosan kötődött a testvéréhez, így nem nagyon van más választása, megy utána.

Pedig a kívülálló számára nem is különbözhetnének jobban. Carl az élet császára típusú figura, akinek látszólag minden sikerül: már fiatalon népszerű a lányok körében, külföldön tanulhatott (amiben bátyja végig támogatta), és szakmailag is megvetette a lábát. Royt ezzel szemben csak a régi autók meg a környékbeli madarak érdeklik, nője sosem volt, legalábbis a falusiak nem látták senkivel, emiatt el is terjed róla, hogy bizonyára meleg. Nem mintha Royt különösebben érdekelné a szóbeszéd.

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével! - Könyves magazin

Ha nagyon akarnánk, egy playlistet is összeállíthattunk volna az új Nesbo-regényben előforduló zenékből, most viszont inkább a könyvekre mentünk rá, A birodalom című thrillerben ugyanis elég sok könyvcímet dobálnak be, mi pedig most listába szedtük őket. Jo Nesbo A birodalom című legújabb könyvének ( olvass bele!)

Mindez viszont még mindig csak a felszín, Nesbo ugyanis még egy réteget elrejtett a cselekményben, amelynek gyökerei tényleg a régmúltig nyúlnak, ez pedig egy feltételezhető abúzus rémképeit villantja elénk.

Nagyjából a századik oldal környékén kezdi el rohadt kényelmetlenül érezni magát az olvasó,

mert ezen a ponton lehetetlen eldönteni, hogy az az elbeszélői pozíció, amelybe az író jóvoltából kerültünk, az abúzus elkövetésekor melyik oldalon is állhatott. Innentől kezdve pedig száz százalékon pörög a nesboi mókuskerék, és, ha akarjuk, ha nem, ész nélkül követjük mi is a testvéreket. És pontosan ez a cél. Egyben pedig jó kísérlet is arra, hogy megvizsgáljuk magunkat és állást foglaljunk, hogy tulajdonképpen meddig megyünk el az olvasói szolidaritásban. A 20. és 21. századi nagy bűnügyi sztoriknak mindig ez a legfőbb kérdésük. Kinek drukkolsz: a Keresztapának vagy a New York-i nyomozóknak, a Viszkisnek vagy az őt üldöző zsaruknak? Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy Nesbonél a protagonista egyértelműen és 100 százalékosan antagonista is lenne. Annál sokkal összetettebbek a szereplői, és a klasszikus „whodunnit” megválaszolása mellett (azaz ki, hogyan és miért követett el egy adott bűncselekményt) legalább olyan fontos az is, hogy kik, hogyan és miért követték el azokat a bűnöket, amelyek elszenvedői a legközelebb állnak hozzánk.

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl - Könyves magazin

Az idén 60 éves Jo Nesbøt a legtöbb olvasó a Harry Hole-sorozattal azonosítja, holott számos önálló krimi fűződik a nevéhez ( Fejvadászok, , stb.). Az író idén áprilisban ismét Magyarországra látogatott volna (legutóbb öt éve járt itt, akkor interjúztunk is vele), viszont a pandémia miatt ez a látogatás ugrott.

A birodalom nem egy szikár, kopogós krimi, hanem egy helyenként túlírt, sok szocióval és lélektani részlettel dolgozó, időről időre Káin és Ábel történetéhez is visszanyúló erőszak-saga. Más, mint az eddigi önálló kötetek, különösen a vége felé erős benne a nihilista vonal, ugyanakkor Nesbo mintha ezúttal nagyobb súlyt fektetett volna a környezet és a múltbeli történések és mozgatók felskiccelésére. Már rég nem az elkövetés vagy annak módja vagy annak felderítése az érdekes, Nesbot egyértelműen sokkal jobban foglalkoztatja a lélek, és azok a motívumok, melyek olyan tettek elkövetésére sarkallják szereplőit, amik néha még őket magukat is meglepik. Feloldozás ugyanakkor nincs és nem is lehet, de ebben a könyvben a Harry Hole-könyveken szocializálódott Nesbo-olvasókat ez fogja a legkevésbé meglepni.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

Sorozatot készít az HBO Jo Nesbo egyik legizgalmasabb thrilleréből, A fiúból, Jake Gylllenhaal főszereplésével.

...
Hírek

Írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes - Jo Nesbo 60 éves

Jo Nesbo ma 60 éves, ezért 30 pontban szedtük össze, mit kell róla, Harry Hole-ról, Doktor Proktorról és a többiekről tudni.

...
Hírek

Jo Nesbo elárulta, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!