Danyi Zoltán, Deczki Sarolta és Borda Réka kapta a Szépíró-díjakat

Danyi Zoltán, Deczki Sarolta és Borda Réka kapta a Szépíró-díjakat

2023. október 28-án, szombaton este a Három Hollóban szépirodalom kategóriában Danyi Zoltán, értekező próza kategóriában Deczki Sarolta vehetett át Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Borda Réka kapta, irodalomszervezői munkájáért a Kéri Piroska-díjat Ágoston Zoltánnak, műfordítói tevékenységéért az Alternatív Tóth Árpád-díjat Alföldy Marinak és Vjacseszlav Szeredának ítélte a zsűri.

ko | 2023. október 29. |
zsűri tagjai Deres Kornélia, Németh Gábor és Péntek Orsolya voltak, a díjazottakat Gaborják Ádám, Csordás Gábor, Keresztury Tibor és Szegő János laudálták.
A Szépíró-díj 2001 óta létezik. 2014 és 2017 között – forráshiány miatt – kiadásuk kényszerűen szünetelt, 2018-ban azonban újraindult (abban az évben hat díjat oszthatott ki a zsűri). Hagyományosan három kategóriában – vers, próza és kritika/esszé – kaphatták meg az arra érdemesnek találtak. 2018-ban ez módosult: vers/próza, illetve kritika/esszé lett a két díjazási terület. Ezek mellé harmadiknak 2019-ben a Társaság elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy Junior-díjat alapít és társít az eddigi elismeréshez. A díj olyan, 35 év alatti, bármely műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál. 2021 óta osztható ki egy negyedik díjkategória is: a Kéri Piroska díj – ezt a Társaság egykori alelnöke emlékére alapítottuk jeles irodalomszervezők számára. A díj létrejöttében és fenntartásában elévülhetetlen érdemei vannak Kéri Piroska családjának. A Szépírók Társasága korábban már két évre (2021-2022) felkarolta a bajba került Osvát-díjat. Habár az egyesület anyagi kilátásai egyre borúsabb képet mutatnak, most újabb szolidaritási lépés mellett döntöttünk: a Hetényi Zsuzsa, valamint a Magyar Műfordítók Egyesülete által, az eredeti Tóth Árpád-díj idei botrányos lebonyolítása miatt kényszerűségből (és szakmai alázatból) létrehozott Alternatív Tóth Árpád-díj mögé sorakozik fel a Szépírók Társasága a következő két évre. A Tóth Árpád-díj, így első alkalommal, idén a Szépíró-díjakkal együtt kerül átadásra. A laudációk a prae.hu oldalon olvashatók teljes terjedelemben.
-
A nagydíjat szépirodalom kategóriában az a Danyi Zoltán kapta, akinek két fontos regénye is van,  a 2015-ben megjelent A dögeltakarító és a 2021-es A rózsákról. Szegő János  következőképpen méltatta a szerzőt: "A Danyi-mondat immár beírta magát a magyar széppróza különleges hosszúmondatainak gyűjteményébe, beírta és be is járta, mert a Danyi-mondat mindig megy, mozgásban van, olykor sokáig ugyanazon az útvonalon halad, hogy aztán másfelé kanyarodjon, a Danyi-mondat megannyiszor éppen a visszatérésben jártas, köröket ír le, van bátorsága nem csak belépni egy zsákutcába, hanem ki is lépni annak a zártságából, a Danyi-mondat nem mindig egyeztetett, megenged magának némi szabálytalanságot, emlékszem vissza például erre a ragozásra, hogy emlékszek, az ikes igéknek kívül tágasabb, de hol van a kívül és mit jelent a tágas?"
Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét
Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

Rózsákról, háborús traumákról és rendhagyó regényformákról is beszélgetett A rózsákról című regény pénteki margós bemutatóján Danyi Zoltán és Veiszer Alinda, a kötetből Porogi Ádám olvasott fel részleteket.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok
Borda Réka a Szépírók Társasága Junior díját nyerte el, a szerzőt Gaborják Ádám laudálta a következő szavakkal: "Írásainak alapvető sajátossága a szerzői önazonosság és hitelesség. Legyen szó versekről, családtörténetről, dizájnról vagy tárgydilemmákról, egy percig se kétséges számomra a szöveg alapján, hogy éppen akkor és ott az adott problémák, témák foglalkoztatják az alkotót. Nevezhetjük mindezt őszinteségnek is." Borda Réka 2022-ben a Margó-díj legjobb három szerzője közé került, akkor beszélgettünk is vele: 
Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít
Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteketLichter Péter, Haász János és Szemethy Orsi után ezúttal Borda Réka mesélt arról, hogyan született az idei Margó top10-es listájára került könyve, az Égig érő csalán, valamint, hogy miként lehet egy traumát elmesélni a nyelvvel, és miért nem szabad soha feladni.

Tovább olvasok
Deczki Sarolta Tar Sándorról megjelent kiváló monográfiájáért kapta a díjat, melyet Keresztury Tibor a következőképpen méltatott: "Problémaérzékeny, remekül felépített és megírt munka, kimerítő alapossággal, letisztult tudományos apparátussal, mégis fogyasztható stílben, következetesen elkerülve a tudományos bikkfanyelv olvasói megpróbáltatásait. " A monográfia kapcsán tavasszal mi is beszélgettünk az irodalomtörténésszel a legendás debreceni íróról:
Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója
Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándor a huszadik század egyik legnagyobb novellistája volt, Esterházy Péter a kilencvenes évek elején azt írta róla, hogy „Magyarországon ma Bodor Ádám után a legjobban novellát írni Tar Sándor tud”. Ennek ellenére a 2005-ben lezárult életmű sokáig feldolgozatlan maradt, kevesen foglalkoztak vele, ennek poétikai és politikai okai egyaránt voltak. A 2010-es évek második felétől azonban mintha megváltozott volna valami, egyre többeket kezdett érdekelni ez a főként elbeszélésekből álló korpusz. Közülük az egyik Deczki Sarolta volt, akinek 2022 végén monográfiája is megjelent az íróról. Az Osiris Kiadónál gondozott kötet kapcsán Tar Sándorról és az életműről kérdeztük az irodalomtörténészt, beszélgetésünkben többek között szóba került a szerző ügynökmúltja, feltételezett homoszexualitása, és az is, hogy a kiszolgáltatottak, a kisemmizettek, a térkép szélén rekedt emberek írója volt.

Tovább olvasok
Fotók: Oláh Gergely Máté / Szépírók Társasága Facebook-oldala
Forrás: Litera / prae.hu


Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kemény István, Bánki Éva, Fenyvesi Orsolya és Karádi Éva kapta a Szépíró-díjakat

Ma este adták át az idei Szépíró-díjakat a XVII. Szépíró Fesztiválon. Szépirodalom kategóriában Kemény István, értekező próza kategóriában Bánki Éva nyerte el a díjat, a Junior Szépíró-díjat Fenyvesi Orsolya, a Kéri Piroska-díjat pedig Karádi Éva kapta.

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

Rózsákról, háborús traumákról és rendhagyó regényformákról is beszélgetett A rózsákról című regény pénteki margós bemutatóján Danyi Zoltán és Veiszer Alinda, a kötetből Porogi Ádám olvasott fel részleteket.

...
Nagy

Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Most Borda Réka mesél.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Könyves Advent

Neandervölgyi rokonok, mélyalkalmazkodás és kvantumvilágok – 10 kötet a Zöld rovat ajánlásával

...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

...

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj