Megjelent Paul Newman memoárja, amiben a színész leszámolt az őt körüllengő legendákkal

Több mint harminc éve elkészült Paul Newman memoárja, de az őszinte visszaemlékezés mégis csak most kerülhetett az olvasók kezébe. Az Egy hétköznapi ember különleges élete megindító vallomás, amit a legendás hollywoodi színész legjobb barátja, Stewart Stern öntött szavakba. Newman és a forgatókönyvíró öt évig dolgozott a köteten, ami idén ősszel a Jaffa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. 

Simon Eszter | 2022. november 14. |

„Szerettem volna papírra vetve helyükre tenni a dolgokat, megtépázni a fejemre nőtt legendát, leszámolni néhány mítosszal, és távol tartani a piranhákat. Dokumentálni akartam életemet ezen a planétán, lehetőleg a pontosság igényével. Mert mindaz, amit eddig leírtak rólam, a közelében sem jár a valóságnak. Ez az egyetlen célom ezzel a könyvvel” –  fogalmazta meg Newman, akinek az volt az egyetlen kikötése a memoárral kapcsolatban, hogy minden egyes szava brutális és őszinte legyen. 

Paul Newman
Egy hétköznapi ember különleges élete
Ford.: Varró Attila, Jaffa, 2022, 317 oldal
Paul Newman: Egy hétköznapi ember különleges élete könyv

Stewart Stern és a tízszeresen Oscar-díjra jelölt színész 1986 és 1991 között dolgoztak a könyvön, amely majdnem tizenötezer oldalnyi, a nagyközönség számára eddig ismeretlen interjút dolgoz fel. A kötetben Newman családja, gyermekkorának meghatározó szereplői, barátai, a haditengerészetnél megismert bajtársai mellett, olyan filmrendezők, mint George Roy Hill és Martin Ritt, de Tom Cruise is megszólal, aki felelevenítette az első találkozását legendás színész házaspárral. Newman valóban tartotta a szavát, őszinte vallomásban fogalmazta meg, mennyi mindent köszönhet Joanne Woodwardnak, aki nemcsak érzelmileg, de szellemileg is biztos támaszt nyújtott neki ötvenéves házasságuk alatt. Stewart Stern mindezt úgy helyezte kontextusba, hogy egymás mellé tette Newman és a környezete szemszögét és tapasztalatait egy-egy meghatározó életeseménnyel, mert az igazság valahol a kettő között van.

Az Egy hétköznapi ember különleges élete nem tipikus önéletrajzi kötet, mert a memorárt A James Dean legenda forgatókönyvírójaként ismert Stewart Stern igényes irodalmi hangvételben fogalmazta meg. A kötet fájdalmas, humoros, és az is kiderül belőle, hogy miért csak most, tizennégy évvel a színész halála, és több, mint harminc évvel a kötet megírása után került napvilágra.  

Megannyi új aspektusából ismerhetjük meg Newman életét, a traumatikus gyerekkorától kezdve a bizonytalan kamasz évekig. Homályos részletek helyett éles kép rajzolódik ki a pályakezdő színészről, aki bukdácsolva lépkedett a szamárlétra lépcsőin. Szó esik benne az első házasságáról, fia elvesztéséről és az alkoholizmusáról is, de Newman elsősorban azért szánta rá magát a kötet megírására, hogy a lányai árnyaltabb képet kapjanak róla. Az Egy hétköznapi ember különleges élete mély, kitárulkozó és valójában egy egyáltalán nem hétköznapi férfi életét tárja elénk, aki bátran és részletesen mesél hírnévről, az ötvenes évek Hollywoodjáról, kudarcról és arról is, milyen érzés, ha az ember tudja, hogy élete az utolsó kanyar felé közeledik. 

Forrás: Abc News, Independent, The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ai Weiwei memoárjában gyerekkori száműzetéséről, művészi felemelkedéséről és titkos letartóztatásáról is mesél

1000 év öröm és bánat című memoárjában a világhírű akcionista képzőművész száműzetésben töltött gyerekkoráról, családjáról, művészi felemelkedéséről, és persze Kína utolsó száz évének történelméről is ír. Mutatunk egy részt belőle!

...
Hírek

Tévésorozat készül Zelenszkij korábbi sajtótitkárának memoárjából

Televíziós minisorozat készül Julia Mendelnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi sajtótitkárának The Fight of Our Lives (Életünk harca) című memoárjából. Zelenszkij életéről nemrég magyarul is megjelent néhány kötet. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Sarah Polley egy megrázóan őszinte memoárban írta meg, milyen traumákat szenvedett el gyerekszínészként

Run Towards the Danger angolul a napokban jelenik meg, a színész, rendező kendőzetlenül ír benne a gyerekkori gyászról, az elhanyagoltságról és a szórakoztatóiparban elszenvedett traumákról. 

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón
...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Beporzásról, kaptárokról, vándorméhészetről, jövőbeli pesszimista forgatókönyvekről beszélget Litkai Gergely vendégével, Bihaly Áron ökológussal, aki segít megérteni a méhek szerepét az életünkben.

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!