Megjelent Paul Newman memoárja, amiben a színész leszámolt az őt körüllengő legendákkal

Több mint harminc éve elkészült Paul Newman memoárja, de az őszinte visszaemlékezés mégis csak most kerülhetett az olvasók kezébe. Az Egy hétköznapi ember különleges élete megindító vallomás, amit a legendás hollywoodi színész legjobb barátja, Stewart Stern öntött szavakba. Newman és a forgatókönyvíró öt évig dolgozott a köteten, ami idén ősszel a Jaffa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. 

Simon Eszter | 2022. november 14. |

„Szerettem volna papírra vetve helyükre tenni a dolgokat, megtépázni a fejemre nőtt legendát, leszámolni néhány mítosszal, és távol tartani a piranhákat. Dokumentálni akartam életemet ezen a planétán, lehetőleg a pontosság igényével. Mert mindaz, amit eddig leírtak rólam, a közelében sem jár a valóságnak. Ez az egyetlen célom ezzel a könyvvel” –  fogalmazta meg Newman, akinek az volt az egyetlen kikötése a memoárral kapcsolatban, hogy minden egyes szava brutális és őszinte legyen. 

Paul Newman
Egy hétköznapi ember különleges élete
Ford.: Varró Attila, Jaffa, 2022, 317 oldal
Paul Newman: Egy hétköznapi ember különleges élete könyv

Stewart Stern és a tízszeresen Oscar-díjra jelölt színész 1986 és 1991 között dolgoztak a könyvön, amely majdnem tizenötezer oldalnyi, a nagyközönség számára eddig ismeretlen interjút dolgoz fel. A kötetben Newman családja, gyermekkorának meghatározó szereplői, barátai, a haditengerészetnél megismert bajtársai mellett, olyan filmrendezők, mint George Roy Hill és Martin Ritt, de Tom Cruise is megszólal, aki felelevenítette az első találkozását legendás színész házaspárral. Newman valóban tartotta a szavát, őszinte vallomásban fogalmazta meg, mennyi mindent köszönhet Joanne Woodwardnak, aki nemcsak érzelmileg, de szellemileg is biztos támaszt nyújtott neki ötvenéves házasságuk alatt. Stewart Stern mindezt úgy helyezte kontextusba, hogy egymás mellé tette Newman és a környezete szemszögét és tapasztalatait egy-egy meghatározó életeseménnyel, mert az igazság valahol a kettő között van.

Az Egy hétköznapi ember különleges élete nem tipikus önéletrajzi kötet, mert a memorárt A James Dean legenda forgatókönyvírójaként ismert Stewart Stern igényes irodalmi hangvételben fogalmazta meg. A kötet fájdalmas, humoros, és az is kiderül belőle, hogy miért csak most, tizennégy évvel a színész halála, és több, mint harminc évvel a kötet megírása után került napvilágra.  

Megannyi új aspektusából ismerhetjük meg Newman életét, a traumatikus gyerekkorától kezdve a bizonytalan kamasz évekig. Homályos részletek helyett éles kép rajzolódik ki a pályakezdő színészről, aki bukdácsolva lépkedett a szamárlétra lépcsőin. Szó esik benne az első házasságáról, fia elvesztéséről és az alkoholizmusáról is, de Newman elsősorban azért szánta rá magát a kötet megírására, hogy a lányai árnyaltabb képet kapjanak róla. Az Egy hétköznapi ember különleges élete mély, kitárulkozó és valójában egy egyáltalán nem hétköznapi férfi életét tárja elénk, aki bátran és részletesen mesél hírnévről, az ötvenes évek Hollywoodjáról, kudarcról és arról is, milyen érzés, ha az ember tudja, hogy élete az utolsó kanyar felé közeledik. 

Forrás: Abc News, Independent, The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ai Weiwei memoárjában gyerekkori száműzetéséről, művészi felemelkedéséről és titkos letartóztatásáról is mesél

1000 év öröm és bánat című memoárjában a világhírű akcionista képzőművész száműzetésben töltött gyerekkoráról, családjáról, művészi felemelkedéséről, és persze Kína utolsó száz évének történelméről is ír. Mutatunk egy részt belőle!

...
Hírek

Tévésorozat készül Zelenszkij korábbi sajtótitkárának memoárjából

Televíziós minisorozat készül Julia Mendelnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi sajtótitkárának The Fight of Our Lives (Életünk harca) című memoárjából. Zelenszkij életéről nemrég magyarul is megjelent néhány kötet. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Sarah Polley egy megrázóan őszinte memoárban írta meg, milyen traumákat szenvedett el gyerekszínészként

Run Towards the Danger angolul a napokban jelenik meg, a színész, rendező kendőzetlenül ír benne a gyerekkori gyászról, az elhanyagoltságról és a szórakoztatóiparban elszenvedett traumákról. 

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

Az ENSZ idei klímakonferenciájának legfontosabb döntése az volt, hogy a fejlődő országoknak fizetni fognak a globális felmelegedés okozta veszteségekért és károkért.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!