Sarah Polley egy megrázóan őszinte memoárban írta meg, milyen traumákat szenvedett el gyerekszínészként

A Run Towards the Danger angolul a napokban jelenik meg, a színész, rendező kendőzetlenül ír benne a gyerekkori gyászról, az elhanyagoltságról és a szórakoztatóiparban elszenvedett traumákról. 

fk | 2022. május 31. |

Sarah Polley kanadai színésznő, énekesnő és rendező gyerekként a Váratlan utazás című sorozat révén lett híres. A Lucy Maud Montgomery regényéből készült filmsorozatban a főszereplőt, Sarah Stanley-t alakította. Ezután még több filmben is szerepelt, de később a rendezés és a forgatókönyvírás felé fordult és számos díjat nyert munkáival. 2006-ban például Alice Munroe A medve átjött a hegyen című novellájának feldolgozásáért, az Egyre távolabbért Oscar-díjra is jelölték, a „Legjobb adaptált forgatókönyv” kategóriában. 2012-ben pedig megrendezte az Apáim története című dokumentumfilmet, mellyel összesen 24 díjat nyert el. De az ő nevéhez fűződik a Margaret Atwood regényéből készült Alias Grace című sorozat is, amelyet maga adaptált és a producere is ő volt. Gyerekszínészként Sarah Polley többszörösen is traumatizálódott, most azonban elismert rendezőként úgy döntött, szembenéz a múltjával, és egy nagyon őszinte memoárban írta meg, miken ment keresztül az elmúlt 43 évben. A Run Towards the Danger angolul a napokban jelenik meg, a rendezővel a Guardian készített hosszabb interjút.

Ahogy az a cikkből kiderül, Sarah Polley már gyerekként is elég extrovertált volt, a keresztény óvodában, ahová járt, szívesen szórakoztatta a társait a Gyalog galopp egyes dalaival, az óvónők nem kis megbotránkozására. Nyolcévesen már jóformán gyakorló gyerekszínészként jelentkezett a Münchausen báró kalandjaiból készült filmbe, amelyhez azonban még túl fiatal volt, a forgatások – amelyek során robbanásoktól zajos csatamezőkön kellett átszaladnia – nagyon megviselték. (Többek közt ez is az oka annak, hogy a saját gyerekeit sokáig nem engedte színészkedni.)

Első könyvének teljes címe angolul így hangzik, Run Towards the Danger: Confrontations With a Body of Memory (azaz Futni a veszély felé: küzdelem a test emlékezetével). A kötet egyfajta esszésorozat, amelyből összeáll a színész és rendező epizodikus memoárja. A könyvben Polley mesél a gyerekként megélt gyászról (csak 11 éves volt, amikor meghalt az édesanyja), a szélsőséges lámpalázáról, terhességéről és korai anyává válásáról, valamint a szórakoztatóiparban elszenvedett sérüléseiről. De a memoárban kapott egy fejezetet Jian Ghomeshi kanadai műsorvezetővel való kapcsolata is, akit 2014-ben bíróság elé állítottak, mert azzal vádolták, hogy több nőt is megtámadott. Polley ebben a fejezetben őszintén ír arról, hogy 16 éves korában bántalmazó szexuális kapcsolatba került vele, és hogy annak idején gondolkozott rajta, hogy ő is vallomást tegyen ellene, a környezete azonban azt tanácsolta neki, hogy inkább hagyja a dolgot. A rendező arról is kendőzetlenül beszél a könyvben, hogy édesanyja halála után az apja hogyan hanyagolta el őt, és hogyan költözött el otthonról 14 éves korában, illetve arról is, hogy miként derült ki, hogy más a biológiai apja. És persze szó esik a Váratlan utazás forgatásáról is, amelyben egy szerződés miatt benneragadt gyerekként, és amely miatt nem volt ideje és lehetősége meggyászolni az édesanyját.

Sarah Polley jelenleg Miriam Toews 2018-as, igaz történeten alapuló regényének, a Nők beszélgetnek a megfilmesítésén dolgozik. Erről itt írtunk bővebben.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sarah Polley vászonra viszi a bolíviai nők elleni erőszak történetét

A tehetséges, kanadai színész-rendező Miriam Toews 2018-as, igaz történeten alapuló, megrázó regényét filmesíti meg, a szereposztás pedig már most ígéretes.

...
Kritika

A zárka csendje az, ahol a valódi kérdések visszhangozni kezdenek egy nő fejében

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha nézed az Unbelievable című sorozatot

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.