A Petőfi-versnek, amin a császár is kiakadt, most előkerült egy eredeti darabja

A Petőfi-versnek, amin a császár is kiakadt, most előkerült egy eredeti darabja

Az 1848. márciusában írt kemény hangú, A királyokhoz című Petőfi-költeményt röplapokon terjesztették. Ezek közül került elő egy eredeti példány.

vn | 2024. szeptember 11. |

A magyar szabad sajtó első nyomtatott terméke a 12 pont volt, amelyet (amint a Most vagy soha! című filmben is láthattuk) az ablakon át szórtak ki a tömegnek Petőfiék.

1848. március 15-ét követően aztán újabb röplapok születtek. A következő hónap elején Petőfi A királyokhoz című verse is ebben a formában került a nyilvánosság elé.

Az ígérgető király

A szöveg keletkezésének hátterében az áll, hogy a forradalom kitörése után a császár és király, V. Ferdinánd megígérte, hogy teljesíti a magyar országgyűlés küldöttségének követeléseit teljesítését. Azonban ezt nem tartotta be, hiszen nem hagyta jóvá a jobbágyfelszabadításról és a független magyar kormányról szóló törvénycikkeket.

Mindezek hatására íródott Petőfi Sándor A királyokhoz című éles hangú szövege. Március 30-án tüntetések alakultak ki Pesten,

a verset pedig április 1-én, röplapra nyomtatva kezdték el terjeszteni.

Egy költemény következményei

A radikális mű országszerte felháborodást okozott, és sokan el is fordultak a költőtől ezután.

Egy jezsuita Nagybányán a szószékről kelt ki Petőfi ellen, gróf Teleki József erdélyi kormányzó betiltotta a verset Brassóban, Nagyszebenben és Marosvásárhelyen, majd az erdélyi kancellária följelentést tett

és elküldte a szóban forgó költeményt a királynak.

Az uralkodó sajtópert akart indítani Petőfi ellen, ezért levelet fogalmaztatott István nádorhoz az üggyel kapcsolatban. A nádor Deák Ferenc igazságügy-miniszternek küldte tovább az utasítást, hiszen az ő feladata lett volna, hogy a sajtótörvény értelmében indítsa meg az eljárást. A pert viszont elsöpörték a későbbi események és azért sem indították meg, mert tartottak a várható tömeghatástól.

-

Forrás: antikvarium.hu

Aztán alig telt el fél év és 1848. decemberében a tovább radikalizálódó Petőfi már Akasszátok föl a királyokat! címmel írt újabb verset.

Ritka lelet

A költő hírnevének köszönhetően feltehetőleg nagy példányszámban, röplapként kiadott A királyokhoz a negatív fogadtatás

és a szabadságharc leverését követő retorzió veszélye miatt nagyrészt megsemmisülhetett.

Ezért számít igazi ritkaságnak ez az eredeti példány, ami most az Antikvárium.hu aktuális online árverésének anyagában szerepel.

Forrás: Antikvarium.hu

Nyitókép: Wikipedia

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi-relikviákból nyílt kiállítás Kínában

Petőfi Sándor költészete a kínai irodalmi kánon részévé vált, ahol verseinek nagy hatása volt. Egy sanghaji múzeumban kiállításán a magyar költő életével ismerkedhetnek a látogatók.

...
Nagy

Petőfi nem került elő, de 400 ágyúgolyót találtak a segesvári csata helyszínén

A legmodernebb régészeti módszerekkel sikerült meghatározni annak az 1849. július 30‒31-én lezajlott segesvári csatának a pontos helyszínét, ahol Petőfi Sándornak nyoma veszett. 5 könyvet ajánlunk a hír mellé.

...
Hírek

Margócsy: A Petőfi-film történelemszemlélete teljesen hamis

Az irodalomtörténész szerint a Most vagy soha! nagyszájú, fésületlen, mindennapi értelmiségiként ábrázolja Petőfit, és a film súlyos károkat okozhat az oktatás terén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

A gyereknevelésnek nem szükségszerű velejárója a kiabálás – így előzd meg

Olvass bele Hal Edward Runkel családterapeuta könyvébe, aki ahhoz mutat új módszert, hogy a gyereknevelés feszült pillanataiban is megőrizhesd az önuralmad.

...
Zöld

Az AI-nak már most gazdagabb a szókincse a magasan képzett emberekénél

Magyar kutatók két népszerű AI-szoftver verbális intelligenciáját hasonlították össze 9000 emberével.

...
Zöld

Vajon megváltoztatja-e az embert, ha napi kapcsolatban van a halállal?

Vajon nem veszítünk el valami létfontosságút azáltal, hogy az életünkben rejtve hagyjuk a halált? Hayley Campbell olyan emberekkel készített éleslátó és őszinte interjúkat, akiknek az elmúlás a mestersége. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A hallgatás a fegyverek kegyetlenségével szedi szét a családod
...
Nagy

Tükrök, trükkök és nőtörténetek – még 7 kötet a világirodalomból, amit már várunk

Női Hemingway, az amerikai minimalista próza mestere, Nobel-díjas szerző és orosz világsztár. Avagy, ha ősz, akkor világirodalom.

Kiemeltek
...
Kritika

A hallgatás a fegyverek kegyetlenségével szedi szét a családod

A szlovén Goran Vojnović lírai szépségű, érzékeny regényében egy balkáni család küzd a némaság kényszerével, a történetek és a magyarázatok hiányával. A fügefa a hét könyve.

...
Hírek

Nádas Péter: Európában ma nincs nem populista kormány

Nádas Péter a zürichi Literaturhaus felkérésére írt esszét. A szöveg az intézmény által ősszel indított Zürichi beszédek részeként hangzott el. A sorozat keretében a felkért szerzők korunk politikai, társadalmi, szociális változásaira reflektálnak.

...
Hírek

Richard Osman: Pocsék detektív lennék

A csütörtöki nyomozóklubbal ismertté vált író egy interjúban beszélt a képességeiről és az új krimijéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Lehet-e diktatúrát demokratikus eszközökkel leváltani? Részlet Sándor Iván esszékötetéből

Palackposta című új kötetének egyik írásában Sándor Iván arról elmélkedik, hova nyúlik vissza a 2022-es országgyűlési választás tétje, és milyen következtetéseket lehet belőle levonni a jövőre nézve. Most elolvashatod az esszét.

...
Beleolvasó

A fölöslegesség érzése nem korfüggő – Olvass bele egy új izlandi regénybe!

Első pillantásra úgy tűnhet, nincs sok közös egy duci tinilányban és egy munkanélküli, veterán újságíróban. De ez csak a látszat. Mutatunk egy részletet az izlandi író, Sigríður Hagalín Björnsdóttir új kötetéből!

...
Beleolvasó

A családon belüli egyedüllétet vizsgálja Rakovszky Zsuzsa új novelláskötete

A tizenegy elbeszélést tartalmazó Vattacukor történeteinek zöme a különböző életszemléletek összeütközéseivel és a családi viszonyokkal foglalkozik. Olvass bele!