Petőfi nem került elő, de 400 ágyúgolyót találtak a segesvári csata helyszínén

Petőfi nem került elő, de 400 ágyúgolyót találtak a segesvári csata helyszínén

A legmodernebb régészeti módszerekkel sikerült meghatározni annak az 1849. július 30‒31-én lezajlott segesvári csatának a pontos helyszínét, ahol Petőfi Sándornak nyoma veszett. 5 könyvet ajánlunk a hír mellé.

vn | 2024. július 29. |

Hamarosan új szárnnyal bővül a fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum. Ennek a területnek a régészeti tehermentesítése volt a mostani feltárás közvetlen célja.

Megvan a csata pontos helyszíne

„A projekt keretében fémdetektoros non-destruktív régészeti kutatást végeztünk, és sikerült megállapítanunk a csata pontos helyszínét, hogy hol álltak a magyarok és az oroszok az 1849. július 30-i és 31-i ütközetben.

Nagyon sok új információnk van a csatáról,

és tárgyakat is találtunk, amelyek láthatók lesznek a fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum jövendőbeli szárnyának új tárlatában" ‒ idézi az Agerpres Ötvös Koppány Bulcsút.

A marosvásárhelyi múzeum igazgatójának elmondása szerint mintegy 400 ágyúgolyót találtak, valamint egyéb magyar és orosz hadi felszerelést.

A ballisztikai számítások eredményeként sikerült azonosítani a csata fő helyszínét.

„Világosabbá vált Bem merész hadművelete, amivel oldalba támadta és megzavarta a jól felszerelt, háromszoros számbeli fölényben levő orosz sereget. Valós vonatkoztatási pontok segítségével sikerült rekonstruálni a csata menetét, s tisztázni olyan történéseket, melyeket korábban csak egymásnak ellentmondó visszaemlékezésekből ismertünk” ‒ fejtette ki Ötvös.

A Bem József, illetve Alexander von Lüders orosz és Eduard Clam-Gallas osztrák tábornokok csapatai között zajló segesvári csatában tűnt el Petőfi Sándor. A csatáról, valamint az azt megelőző és az azt követő korszakot bemutató munkák közül ajánlunk könyveket.

Csikány Tamás: A szabadságharc hadművészete 1848‒1849

csikány tamás
A szabadságharc hadművészete 1848‒1849
Zrínyi, 2015, 378 oldal
-

A szerző bemutatja a katonai vezetés különböző szintjeit és módjait, így a hadászati és a harcászati szintű vezetést, a várharcok vezetését és a „kisháborús” műveletek irányítását. A szabadságharc egyes eseményeit, illetve időszakát kiragadva ismerhetjük meg könyvéből a katonai vezetést elsősorban a magyar, de kikerülhetetlenül az osztrák oldalon is.

Somogyi Győző: A honvédség 1848‒1849

somogyi győző

A honvédség 1848‒1849

Zrínyi, 2016, 116 oldal
-

A Kossuth-díjas festőművész e kötetében elénk tárja az 1848‒1849-es forradalom és szabadságharc magyar honvédseregének létrejöttét, alakulatait, fegyvernemeit. Ennek a mozgalmas időszaknak katonai viselettörténetét, a kor fegyverzetét, hadi felszerelését mutatja be gazdagon illusztrálva a legújabb kutatások alapján.

A forradalom és szabadságharc, majd az azt követő magyar katonai emigráció, a külföldi magyar légiók ruházatát, csapatjelzéseit, zászlóit ismerhetjük meg e kötet lapjain. 1848‒1849 időszaka nem csak csatákból, hadjáratokból állt. Az új magyar kormány néhány hónap alatt megszervezte a honvédsereget az ország, a szabadság védelmére.

A hősiesen védekező fiatal honvédsereget Ausztria I. Miklós cár segítségével legyőzte. A véres megtorlás elől sok ezer katona menekült külföldre, megszervezték az olaszországi magyar légiót, majd 1866-ban Poroszországban is magyar légió alakult. Mindezek bemutatásával kíván emléket állítani e dicső korszaknak a megjelent kötet.

Szilágyi Sándor: A magyar forradalom napjai 1849. julius elsője után

szilágyi sándor
A magyar forradalom napjai 1849. julius elsője után
Históriaantik, 2012, 192 oldal
-

Az 1848/49-es forradalom végét dolgozza fel a kötet. Az azt követő periódust, amikor 1849. július 1-jén Haynau a megtorlás részleteit kiáltványban tette közzé. Ugyanezen a napon az aradi várőrség kapitulált a magyarok előtt.

Zágoni Bálint: Kincses Képeskönyv ‒ Segesvár

zágoni bálint
Kincses Képeskönyv ‒ Segesvár
Projectograph, 2011, 48 oldal
-

A Kincses Képeskönyv sorozat negyedik darabja az egyik legszebb erdélyi szász város, Segesvár történetét mutatja be. Időutazásra hív, mely az őskortól napjainkig tart, és amelynek segítségével megismerheted a Nagy-Küküllő partján fekvő város történetének legfontosabb eseményeit és legérdekesebb lakóit.

Megtudhatod, mi okozott fejfájást a Hegyi templom építőinek, mi a valóság a Drakula körül kialakult mondákból és mit ábrázolnak azok a bábuk, amelyeket az Óratorony tetején láthatsz. Olvashatsz Michael von Melas hadvezérről,

aki Napóleon serege ellen vezetett hadjáratot vagy Hermann Oberthről, aki rakétákat tervezett.

Megtudhatod, hogy hogyan veszett el a város Haller Gábor boroshordói miatt, mivel foglalkozott Segesvár fürdőmestere, illetve mit jelentett egykor a Scopationsfest a város fiataljai számára. A könyv elsősorban általános iskolások számára íródott, de örömmel forgathatják kisebb-nagyobb testvéreik, felnőttek és nagyszülők is, bárki, aki meg akar ismerkedni a város történetével. A könyvet neves régészek, történészek, művészettörténészek kutatásai és útmutatásai alapján írta Zágoni Bálint. A humoros, tüneményes, történelmileg mégis hiteles illusztrációk Jánosi Andrea munkái.

Lipp Tamás: Turulmadár fenn az égen ‒ Nemzeti legendárium 1849‒1914

lipp tamás
Turulmadár fenn az égen ‒ Nemzeti legendárium 1849‒1914
Noran Libro, 2012, 352 oldal
-

Regényes és színpadias, petárdáktól hangos kor, amely a forradalom és a szabadságharc után következett, s jórészt a bukott forradalom nimbuszára alapozódott; őszies pompájú, melankolikus századvég, a boldog békeidők végjátékával.

Vagy inkább tavasziasan pezsgő, szikrázó századelő? A korabeli sajtót lapozgatva valami különös zamat érződik: valami enyhén sós, jódos mellékíz. Mi ez: önbecsülés, biztonságérzet, harsányság, honszeretet vagy túlfejlett nemzeti érzület? Vajon a kor igazi lelke hol lakik? Az épülő európai nagyváros tágasságában, a király lelkiismeretes gondoskodásában vagy inkább a monarchiabeli hétköznapok közjogi taposómalmában, az adott szó becsületében, a liberális eszmékben, netán az eszlári zsidók ellen indított középkorias, balkáni ízű perben?

Ezekre a kérdésekre is választ keres a szerző, amikor a magyar történelem ismétlődő, körkörös csapdáit a forradalom és szabadságharc bukása utáni időszaktól kezdi el vizsgálni.

Forrás: MTI

Nyitókép: Barabás Miklós litográfiája alapján

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi Sándor visszatér, hogy verseket írjon a NER-ről

Szilágyi Ákos költő a NER-t figurázza ki Petőfi hangján, a fiktív Posztpetőfi Sándor bőrébe bújva.

...
Hírek

Margócsy: A Petőfi-film történelemszemlélete teljesen hamis

Az irodalomtörténész szerint a Most vagy soha! nagyszájú, fésületlen, mindennapi értelmiségiként ábrázolja Petőfit, és a film súlyos károkat okozhat az oktatás terén.

...
Szórakozás

Most vagy soha! – Petőfi Sándorból hiányzik a nagypöcs-energia

Ápolt arcszőrzetek, tengernyi sár és pompás díszletek. Lóth Balázs Petőfi-filmje klasszicista képregénydramaturgiát követve mondja fel március 15. történetét, de esélyt sem ad arra, hogy azonosuljunk a hőseivel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

A gyereknevelésnek nem szükségszerű velejárója a kiabálás – így előzd meg

Olvass bele Hal Edward Runkel családterapeuta könyvébe, aki ahhoz mutat új módszert, hogy a gyereknevelés feszült pillanataiban is megőrizhesd az önuralmad.

...
Zöld

Az AI-nak már most gazdagabb a szókincse a magasan képzett emberekénél

Magyar kutatók két népszerű AI-szoftver verbális intelligenciáját hasonlították össze 9000 emberével.

...
Zöld

Vajon megváltoztatja-e az embert, ha napi kapcsolatban van a halállal?

Vajon nem veszítünk el valami létfontosságút azáltal, hogy az életünkben rejtve hagyjuk a halált? Hayley Campbell olyan emberekkel készített éleslátó és őszinte interjúkat, akiknek az elmúlás a mestersége. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A hallgatás a fegyverek kegyetlenségével szedi szét a családod
...
Beleolvasó

Jo Nesbø új könyvében a bűn útján nincs megállás – Olvass bele!

A Vérségi kötelékkel Jo Nesbø egy korábbi kötetét folytatja, főszereplője pedig egy gátlástalan testvérpár. Mutatunk egy részletet az új thrillerből!

Kiemeltek
...
Hírek

Nehéz újrakezdések és nőtörténetek a Booker rövidlistáján

A 2024-es Booker-díj zsűrije bejelentette az idei rövidlistát. Mutatjuk, melyik hat könyv maradt versenyben abból a 156, 2023 októbere és 2024 szeptembere között megjelent kötetből, amely versenybe szállt az egyik legfontosabb irodalmi elismerésért.

...
Kritika

A hallgatás a fegyverek kegyetlenségével szedi szét a családod

A szlovén Goran Vojnović lírai szépségű, érzékeny regényében egy balkáni család küzd a némaság kényszerével, a történetek és a magyarázatok hiányával. A fügefa a hét könyve.

...
Hírek

Nádas Péter: Európában ma nincs nem populista kormány

Nádas Péter a zürichi Literaturhaus felkérésére írt esszét. A szöveg az intézmény által ősszel indított Zürichi beszédek részeként hangzott el. A sorozat keretében a felkért szerzők korunk politikai, társadalmi, szociális változásaira reflektálnak.

...
Kritika

Ki volt a szélhámosok közt az utolsó európai? Ebből a szlovák regényből kiderül!

A szlovák Silvester Lavrík műve briliáns elbeszéléstechnikája okán is érdekes, de aki végigolvassa a Margó könyvek sorozatban megjelent nagyregényt, régiónk történelmi traumáit is jobban fogja érteni.

Szerzőink

...
Kiss Imola

A hallgatás a fegyverek kegyetlenségével szedi szét a családod

...
vn

Tükrök, trükkök és nőtörténetek – még 7 kötet a világirodalomból, amit már várunk

...
sa

5 idézet a hét könyvéből: Naomi Alderman és A jövő