Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

fk | 2021. november 09. |

Az elmúlt időszakban egyre nőtt a feszültség a lengyel-belorusz határon, miután Alekszandr Lukasenka bejelentette, hogy a nyugat-európai szankciókra válaszul segíteni fogja a migránsok áthaladását az országán, illetve bejutását az európai uniós Litvániába és Lengyelországba. A lengyel határnál éppen emiatt mostanában sok menekült próbál átjutni, a térségben szeptember óta rendkívüli állapot van, a lengyelek és a litvánok falakkal és kerítésekkel próbálják megakadályozni a menekültek átjutását a határon. Tegnap azonban mintegy ezer – addig az erdőben táborozó ember – indult el a határhoz. A csoport végigvonult a határhoz vezető úton, majd a határátkelő előtt letértek és a senkiföldjére vonultak, ahol tábort vertek, majd időszakos ostrom alá vették a drótakadályokat. Közben a túloldalra megérkezett a lengyel rendőrség és a hadsereg is.

A négy irodalmi Nobel-díjas író, Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk tegnap nyílt levélben fordult az Európai Tanácshoz és az Európai Parlamenthez a helyzet miatt. Azt írták, a rendkívüli állapot bevezetése miatt a határövezetbe nem engednek be orvosi segítséget és a média sem tud közvetíteni a kibontakozó tragédiáról. Ugyanakkor a töredékes információk alapján, amelyek kiderültek, egy humanitárius katasztrófa van kibontakozóban az Európai Unió határán: a kegyetlen kitoloncolások miatt emberek éheznek és hűlnek ki az erdőkben, mocsarakban.

Mint írják, a Lukasenka-rezsim által ellenőrzött utazási irodák magas összegekért cserébe azt ígérik a menekülteknek, hogy átviszik őket az Európai Unióba, valójában azonban csak a határmenti erdőkig viszik őket. A lengyel határőrség azonban erőszakkal mindenkit visszavisz Fehéroroszországba. A legrosszabb esetekben ezek a kitoloncolások halállal végződnek.

Az írók azt kérik, hogy az Unió ne fordítsa el a tekintetét a tragédiától. Azt írják, az Európai Unió egy erkölcsi közösség is, amit azonban a határokon megengedünk, az nincs összhangban alapvető európai értékeinkkel. A levélben a humanitárius válság leggyorsabb és leghatékonyabb megoldását sürgetik, emellett a Genfi Egyezmény szabályainak betartását, és hogy biztosítsák a menedékkérelem benyújtását mindenkinek, aki azt kéri. Mindenekelőtt pedig azt kérik, hogy a humanitárius szervezeteket engedjék be a határövezetbe orvosi és jogi segítségnyújtás céljából, valamint, hogy az akkreditált újságírók és a média képviselői bejuthassanak a rendkívüli állapot hatálya alá tartozó területre.

A teljes levél ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics jelenleg németországi gyógykezelésen tartózkodik, a Der Spiegel című hetilap pedig interjút készített vele a fehéroroszországi tiltakozásokról, Lukasenko erőszakos fellépéséről és a saját szerepéről is.

...
Kritika

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

A bevándorlási hivatal működését többször is testközelből figyelte a mexikói származású Valeria Luiselli. Élményeiből előbb esszét írt, később pedig első angol nyelvű regényét – ez lett a már magyarul is olvasható Elveszett gyerekek archívuma, amely most a hét könyve.

...
Nagy

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...