Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

fk | 2021. november 09. |

Az elmúlt időszakban egyre nőtt a feszültség a lengyel-belorusz határon, miután Alekszandr Lukasenka bejelentette, hogy a nyugat-európai szankciókra válaszul segíteni fogja a migránsok áthaladását az országán, illetve bejutását az európai uniós Litvániába és Lengyelországba. A lengyel határnál éppen emiatt mostanában sok menekült próbál átjutni, a térségben szeptember óta rendkívüli állapot van, a lengyelek és a litvánok falakkal és kerítésekkel próbálják megakadályozni a menekültek átjutását a határon. Tegnap azonban mintegy ezer – addig az erdőben táborozó ember – indult el a határhoz. A csoport végigvonult a határhoz vezető úton, majd a határátkelő előtt letértek és a senkiföldjére vonultak, ahol tábort vertek, majd időszakos ostrom alá vették a drótakadályokat. Közben a túloldalra megérkezett a lengyel rendőrség és a hadsereg is.

A négy irodalmi Nobel-díjas író, Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk tegnap nyílt levélben fordult az Európai Tanácshoz és az Európai Parlamenthez a helyzet miatt. Azt írták, a rendkívüli állapot bevezetése miatt a határövezetbe nem engednek be orvosi segítséget és a média sem tud közvetíteni a kibontakozó tragédiáról. Ugyanakkor a töredékes információk alapján, amelyek kiderültek, egy humanitárius katasztrófa van kibontakozóban az Európai Unió határán: a kegyetlen kitoloncolások miatt emberek éheznek és hűlnek ki az erdőkben, mocsarakban.

Mint írják, a Lukasenka-rezsim által ellenőrzött utazási irodák magas összegekért cserébe azt ígérik a menekülteknek, hogy átviszik őket az Európai Unióba, valójában azonban csak a határmenti erdőkig viszik őket. A lengyel határőrség azonban erőszakkal mindenkit visszavisz Fehéroroszországba. A legrosszabb esetekben ezek a kitoloncolások halállal végződnek.

Az írók azt kérik, hogy az Unió ne fordítsa el a tekintetét a tragédiától. Azt írják, az Európai Unió egy erkölcsi közösség is, amit azonban a határokon megengedünk, az nincs összhangban alapvető európai értékeinkkel. A levélben a humanitárius válság leggyorsabb és leghatékonyabb megoldását sürgetik, emellett a Genfi Egyezmény szabályainak betartását, és hogy biztosítsák a menedékkérelem benyújtását mindenkinek, aki azt kéri. Mindenekelőtt pedig azt kérik, hogy a humanitárius szervezeteket engedjék be a határövezetbe orvosi és jogi segítségnyújtás céljából, valamint, hogy az akkreditált újságírók és a média képviselői bejuthassanak a rendkívüli állapot hatálya alá tartozó területre.

A teljes levél ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics jelenleg németországi gyógykezelésen tartózkodik, a Der Spiegel című hetilap pedig interjút készített vele a fehéroroszországi tiltakozásokról, Lukasenko erőszakos fellépéséről és a saját szerepéről is.

...
Kritika

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

A bevándorlási hivatal működését többször is testközelből figyelte a mexikói származású Valeria Luiselli. Élményeiből előbb esszét írt, később pedig első angol nyelvű regényét – ez lett a már magyarul is olvasható Elveszett gyerekek archívuma, amely most a hét könyve.

...
Nagy

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Podcast

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

Érvényesülni nehéz, az introveráltaknak különösen. László Móni szerint a személyes márkaépítés nem az extrovertáltak privilégiuma. Podcastban beszélgettünk vele.

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

...

Bognár Péter: Ebben a könyvben az igazság elkerülésére szolgál a beszéd

Olvass!
...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Beleolvasó

A parancsokat kételyek nélkül végrehajtó tömeggyilkos fejlődéstörténete

Az Auschwitz parancsnoka voltam egyedülálló betekintést enged az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony mészáros élettörténetébe. Olvass bele a világtörténelem tán legnagyobb gyilkosa, Rudolf Höss visszaemlékezéseibe.

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...