Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

fk | 2021. november 09. |

Az elmúlt időszakban egyre nőtt a feszültség a lengyel-belorusz határon, miután Alekszandr Lukasenka bejelentette, hogy a nyugat-európai szankciókra válaszul segíteni fogja a migránsok áthaladását az országán, illetve bejutását az európai uniós Litvániába és Lengyelországba. A lengyel határnál éppen emiatt mostanában sok menekült próbál átjutni, a térségben szeptember óta rendkívüli állapot van, a lengyelek és a litvánok falakkal és kerítésekkel próbálják megakadályozni a menekültek átjutását a határon. Tegnap azonban mintegy ezer – addig az erdőben táborozó ember – indult el a határhoz. A csoport végigvonult a határhoz vezető úton, majd a határátkelő előtt letértek és a senkiföldjére vonultak, ahol tábort vertek, majd időszakos ostrom alá vették a drótakadályokat. Közben a túloldalra megérkezett a lengyel rendőrség és a hadsereg is.

A négy irodalmi Nobel-díjas író, Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk tegnap nyílt levélben fordult az Európai Tanácshoz és az Európai Parlamenthez a helyzet miatt. Azt írták, a rendkívüli állapot bevezetése miatt a határövezetbe nem engednek be orvosi segítséget és a média sem tud közvetíteni a kibontakozó tragédiáról. Ugyanakkor a töredékes információk alapján, amelyek kiderültek, egy humanitárius katasztrófa van kibontakozóban az Európai Unió határán: a kegyetlen kitoloncolások miatt emberek éheznek és hűlnek ki az erdőkben, mocsarakban.

Mint írják, a Lukasenka-rezsim által ellenőrzött utazási irodák magas összegekért cserébe azt ígérik a menekülteknek, hogy átviszik őket az Európai Unióba, valójában azonban csak a határmenti erdőkig viszik őket. A lengyel határőrség azonban erőszakkal mindenkit visszavisz Fehéroroszországba. A legrosszabb esetekben ezek a kitoloncolások halállal végződnek.

Az írók azt kérik, hogy az Unió ne fordítsa el a tekintetét a tragédiától. Azt írják, az Európai Unió egy erkölcsi közösség is, amit azonban a határokon megengedünk, az nincs összhangban alapvető európai értékeinkkel. A levélben a humanitárius válság leggyorsabb és leghatékonyabb megoldását sürgetik, emellett a Genfi Egyezmény szabályainak betartását, és hogy biztosítsák a menedékkérelem benyújtását mindenkinek, aki azt kéri. Mindenekelőtt pedig azt kérik, hogy a humanitárius szervezeteket engedjék be a határövezetbe orvosi és jogi segítségnyújtás céljából, valamint, hogy az akkreditált újságírók és a média képviselői bejuthassanak a rendkívüli állapot hatálya alá tartozó területre.

A teljes levél ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics jelenleg németországi gyógykezelésen tartózkodik, a Der Spiegel című hetilap pedig interjút készített vele a fehéroroszországi tiltakozásokról, Lukasenko erőszakos fellépéséről és a saját szerepéről is.

...
Kritika

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

A bevándorlási hivatal működését többször is testközelből figyelte a mexikói származású Valeria Luiselli. Élményeiből előbb esszét írt, később pedig első angol nyelvű regényét – ez lett a már magyarul is olvasható Elveszett gyerekek archívuma, amely most a hét könyve.

...
Nagy

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

Polc

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

...

A Keresztutak az eddigi legnagyobb kísérlet arra, hogy Franzen bemutassa az amerikai közelmúltat

...