Olvassunk Nádast közösen!

Olvassunk Nádast közösen!

Ott Anna | 2020. június 22. |

A vírus okozta helyzet mindannyiunk hétköznapjait átformálta, de ahogy már több nehéz élethelyzeten segítettek át a könyvek, most sem történt ez másképp. Minden apró változásnak megvolt az irodalmi megfelelője, ha elszállni szerettem volna, akkor a segítségemre jött Boris Vian vagy Gabriel García Márquez  (fikció és valóság viszonyáról Márquez, valamint legutóbbi kötetéről itt írtunk - a szerk.), ha a lelkemben zajló zűrzavart akartam jobban megérteni, akkor elővettem Irvin D. Yalom könyveit. Ahogy belenyugodtam és megtaláltam a ritmusát a karanténnak, eljött a nagyregények ideje, amik a hétköznapokba vagy a hétköznapok okozta fejetlenségbe nem fértek bele.  Ezeket figyeljétek az Instagramon:  #olvassnádast és #párhuzamostörténetek15

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagy öröm, hogy ennyien kezdtétek el olvasni velem a Párhuzamos történeteket, nem is számítottam erre. biztos vagyok benne, hogy hatalmas utazás lesz ez a négy hónap együtt a regényben. kaptam egy csodálatos könyvet, a Párhuzamos Olvasókönyvet, ami "a regényben elbeszélt események hitelességét megalapozó, az ábrázolt korszakok levegőjét érzékeltető, a szerzőt a mű megírásában segítő dokumentumokat, továbbá Christina Viraghnak, a kötet német fordítójának bevezető esszéjét, a regény szerzőjével készült interjúkat és a jelentősen bővített záró tanulmányt Radics Viktória tollából tartalmazza. De legalább ennyire érdekesek a könyv illusztrációi, melyek részben Nádas Péter saját munkái, részben a háromkötetes nagyregényben ábrázolt helyszíneket, korokat felidéző archív fényképek." természetesen erre a kötetre is él a 30% kedvezmény a book24 oldalán az OLVASS-NADAST30 kuponkóddal július 14-ig. szerezd be szerintem! #olvass #olvassnádast #párhuzamostörténetek15 @jelenkor

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Elmaradtak az irodalmi programok, az író-olvasó találkozók, a Margót is online szerveztük meg és a hangsúly eltolódott az íróktól az olvasók felé. Többeknek lett ideje olvasni, és arra sem sajnálták idejüket, hogy megosszák velem az olvasmányélményüket, elmondják, mit kaptak az adott könyvtől. Könyvekről beszélgetni az egyik legjobb dolog a világon. 

Egy reggel szembetaláltam magam Nádas Péter polcomon. 

Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. 

Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

a fejembe vettem, hogy szeretnék veletek együtt, párhuzamosan olvasni. az idén 15 éves Párhuzamos történetekre esett a választásom, szerintem örökre szóló élmény lesz együtt felfedezni és jobban megérteni Nádas Péter világát. 4 hónapon keresztül heti 100 oldalanként fogunk haladni, minden hétfőn live-olunk, ahol együtt kibeszéljük az adott részt egy szakértő segítségével. jövő héten kezdünk egy átfogó beszélgetéssel, az első 100 oldalról a június 22-ei héten beszélgetünk. csatlakozzatok a #olvassnádast projekthez és vegyétek meg a Párhuzamos történeteket vagy bármelyik másik Nádas kötetet most 30% kedvezménnyel a book24 oldalon (a kuponkód: OLVASS-NADAST30) egy nagy álmom válik most valóra, jó lenne ezt veletek megélni! ✨#párhuzamostörténetek15 #olvass #azirodalommindenkié

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Szeretném, ha Nádas Péter a fiatalokhoz is eljutna, és ahhoz, hogy jól értsük, szükségem van szakértői segítségre. Az online beszélgetéshez minden héten olyan szakértő olvasók csatlakoznak, akik a legjobban ismerik és szeretik Nádas munkásságát, éveket töltöttek az életművével, így a befogadást segítik tudásukkal.

A beszélgetések minden kedden 20:00-kor a Jelenkor és a saját Instagram-csatornámon kezdődnek, és bármikor visszanézhetők lesznek. Június 23-án Sárközy Bencével, a Jelenkor Kiadó igazgatójával kezdjük a közös olvasást és értelmezést. 

Csatlakozz te is: #olvassnádast!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy ideális világban nem lenne örökbefogadás - #olvass Ott Annával

Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van címmel könyvet írt az örökbefogadásról, amely fontos történeteket tár elénk, melyeket olvasva a szívtelen, gyermekét “eldobó” édesanya képét átírja a fejünkben. 

...
Nagy

Nem az olvasás, a mániákusság tehet magányossá - #olvass Ott Annával

...
Nagy

Buddha díler, boldogsággal üzletel - #olvass Ott Annával

A boldogságot hiába nem vásárolhatjuk meg, vannak, akiknek mégis elég pénzük van rá, hogy megpróbálják. Az orosz Viktor Pelevin Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre című regénye azt bizonyítja, hogy a boldogságnál már csak a mocsárba való visszazuhanás kerül többe.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Hírek
...
Hírek

Meghalt Czakó Gábor író

...
Hírek

Radnóti első kötetének egy példányát tragikus sorsú költőtársának dedikálta

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Beleolvasó

Navalnijt akkor is napokig rejtegették, amikor novicsokkal mérgezték meg

...
Hírek

Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

Olvass!
...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Beleolvasó

A parancsokat kételyek nélkül végrehajtó tömeggyilkos fejlődéstörténete

Az Auschwitz parancsnoka voltam egyedülálló betekintést enged az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony mészáros élettörténetébe. Olvass bele a világtörténelem tán legnagyobb gyilkosa, Rudolf Höss visszaemlékezéseibe.