Olvassunk Nádast közösen!

Olvassunk Nádast közösen!

Ott Anna | 2020. június 22. |

A vírus okozta helyzet mindannyiunk hétköznapjait átformálta, de ahogy már több nehéz élethelyzeten segítettek át a könyvek, most sem történt ez másképp. Minden apró változásnak megvolt az irodalmi megfelelője, ha elszállni szerettem volna, akkor a segítségemre jött Boris Vian vagy Gabriel García Márquez  (fikció és valóság viszonyáról Márquez, valamint legutóbbi kötetéről itt írtunk - a szerk.), ha a lelkemben zajló zűrzavart akartam jobban megérteni, akkor elővettem Irvin D. Yalom könyveit. Ahogy belenyugodtam és megtaláltam a ritmusát a karanténnak, eljött a nagyregények ideje, amik a hétköznapokba vagy a hétköznapok okozta fejetlenségbe nem fértek bele.  Ezeket figyeljétek az Instagramon:  #olvassnádast és #párhuzamostörténetek15

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagy öröm, hogy ennyien kezdtétek el olvasni velem a Párhuzamos történeteket, nem is számítottam erre. biztos vagyok benne, hogy hatalmas utazás lesz ez a négy hónap együtt a regényben. kaptam egy csodálatos könyvet, a Párhuzamos Olvasókönyvet, ami "a regényben elbeszélt események hitelességét megalapozó, az ábrázolt korszakok levegőjét érzékeltető, a szerzőt a mű megírásában segítő dokumentumokat, továbbá Christina Viraghnak, a kötet német fordítójának bevezető esszéjét, a regény szerzőjével készült interjúkat és a jelentősen bővített záró tanulmányt Radics Viktória tollából tartalmazza. De legalább ennyire érdekesek a könyv illusztrációi, melyek részben Nádas Péter saját munkái, részben a háromkötetes nagyregényben ábrázolt helyszíneket, korokat felidéző archív fényképek." természetesen erre a kötetre is él a 30% kedvezmény a book24 oldalán az OLVASS-NADAST30 kuponkóddal július 14-ig. szerezd be szerintem! #olvass #olvassnádast #párhuzamostörténetek15 @jelenkor

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Elmaradtak az irodalmi programok, az író-olvasó találkozók, a Margót is online szerveztük meg és a hangsúly eltolódott az íróktól az olvasók felé. Többeknek lett ideje olvasni, és arra sem sajnálták idejüket, hogy megosszák velem az olvasmányélményüket, elmondják, mit kaptak az adott könyvtől. Könyvekről beszélgetni az egyik legjobb dolog a világon. 

Egy reggel szembetaláltam magam Nádas Péter polcomon. 

Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. 

Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

a fejembe vettem, hogy szeretnék veletek együtt, párhuzamosan olvasni. az idén 15 éves Párhuzamos történetekre esett a választásom, szerintem örökre szóló élmény lesz együtt felfedezni és jobban megérteni Nádas Péter világát. 4 hónapon keresztül heti 100 oldalanként fogunk haladni, minden hétfőn live-olunk, ahol együtt kibeszéljük az adott részt egy szakértő segítségével. jövő héten kezdünk egy átfogó beszélgetéssel, az első 100 oldalról a június 22-ei héten beszélgetünk. csatlakozzatok a #olvassnádast projekthez és vegyétek meg a Párhuzamos történeteket vagy bármelyik másik Nádas kötetet most 30% kedvezménnyel a book24 oldalon (a kuponkód: OLVASS-NADAST30) egy nagy álmom válik most valóra, jó lenne ezt veletek megélni! ✨#párhuzamostörténetek15 #olvass #azirodalommindenkié

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Szeretném, ha Nádas Péter a fiatalokhoz is eljutna, és ahhoz, hogy jól értsük, szükségem van szakértői segítségre. Az online beszélgetéshez minden héten olyan szakértő olvasók csatlakoznak, akik a legjobban ismerik és szeretik Nádas munkásságát, éveket töltöttek az életművével, így a befogadást segítik tudásukkal.

A beszélgetések minden kedden 20:00-kor a Jelenkor és a saját Instagram-csatornámon kezdődnek, és bármikor visszanézhetők lesznek. Június 23-án Sárközy Bencével, a Jelenkor Kiadó igazgatójával kezdjük a közös olvasást és értelmezést. 

Csatlakozz te is: #olvassnádast!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy ideális világban nem lenne örökbefogadás - #olvass Ott Annával

Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van címmel könyvet írt az örökbefogadásról, amely fontos történeteket tár elénk, melyeket olvasva a szívtelen, gyermekét “eldobó” édesanya képét átírja a fejünkben. 

...
Nagy

Nem az olvasás, a mániákusság tehet magányossá - #olvass Ott Annával

...
Nagy

Buddha díler, boldogsággal üzletel - #olvass Ott Annával

A boldogságot hiába nem vásárolhatjuk meg, vannak, akiknek mégis elég pénzük van rá, hogy megpróbálják. Az orosz Viktor Pelevin Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre című regénye azt bizonyítja, hogy a boldogságnál már csak a mocsárba való visszazuhanás kerül többe.

Hírek
...
Szórakozás

Jön a Szemtől szemben 2. – könyvben írta meg a legendás film folytatását a rendező

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

...
Gyerekirodalom

Vackornak és Ovidius alakjainak is ő rajzolt feledhetetlen arcot - Reich Károly 100

...
Hírek

Dragomán György Máglyáját ajánlja az Európai Unió Tanácsa nyári olvasmánynak

...
Beleolvasó

Zelenszkij nem sejthette, hogy a Trump elleni eljárás egyik kulcsfigurája lesz

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Hírek

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

...
Hírek

Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Szerzőink

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...
Benedek Márton

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.