Olvassunk Nádast közösen!

Olvassunk Nádast közösen!

Ott Anna | 2020. június 22. |

A vírus okozta helyzet mindannyiunk hétköznapjait átformálta, de ahogy már több nehéz élethelyzeten segítettek át a könyvek, most sem történt ez másképp. Minden apró változásnak megvolt az irodalmi megfelelője, ha elszállni szerettem volna, akkor a segítségemre jött Boris Vian vagy Gabriel García Márquez  (fikció és valóság viszonyáról Márquez, valamint legutóbbi kötetéről itt írtunk - a szerk.), ha a lelkemben zajló zűrzavart akartam jobban megérteni, akkor elővettem Irvin D. Yalom könyveit. Ahogy belenyugodtam és megtaláltam a ritmusát a karanténnak, eljött a nagyregények ideje, amik a hétköznapokba vagy a hétköznapok okozta fejetlenségbe nem fértek bele.  Ezeket figyeljétek az Instagramon:  #olvassnádast és #párhuzamostörténetek15

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagy öröm, hogy ennyien kezdtétek el olvasni velem a Párhuzamos történeteket, nem is számítottam erre. biztos vagyok benne, hogy hatalmas utazás lesz ez a négy hónap együtt a regényben. kaptam egy csodálatos könyvet, a Párhuzamos Olvasókönyvet, ami "a regényben elbeszélt események hitelességét megalapozó, az ábrázolt korszakok levegőjét érzékeltető, a szerzőt a mű megírásában segítő dokumentumokat, továbbá Christina Viraghnak, a kötet német fordítójának bevezető esszéjét, a regény szerzőjével készült interjúkat és a jelentősen bővített záró tanulmányt Radics Viktória tollából tartalmazza. De legalább ennyire érdekesek a könyv illusztrációi, melyek részben Nádas Péter saját munkái, részben a háromkötetes nagyregényben ábrázolt helyszíneket, korokat felidéző archív fényképek." természetesen erre a kötetre is él a 30% kedvezmény a book24 oldalán az OLVASS-NADAST30 kuponkóddal július 14-ig. szerezd be szerintem! #olvass #olvassnádast #párhuzamostörténetek15 @jelenkor

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Elmaradtak az irodalmi programok, az író-olvasó találkozók, a Margót is online szerveztük meg és a hangsúly eltolódott az íróktól az olvasók felé. Többeknek lett ideje olvasni, és arra sem sajnálták idejüket, hogy megosszák velem az olvasmányélményüket, elmondják, mit kaptak az adott könyvtől. Könyvekről beszélgetni az egyik legjobb dolog a világon. 

Egy reggel szembetaláltam magam Nádas Péter polcomon. 

Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. 

Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

a fejembe vettem, hogy szeretnék veletek együtt, párhuzamosan olvasni. az idén 15 éves Párhuzamos történetekre esett a választásom, szerintem örökre szóló élmény lesz együtt felfedezni és jobban megérteni Nádas Péter világát. 4 hónapon keresztül heti 100 oldalanként fogunk haladni, minden hétfőn live-olunk, ahol együtt kibeszéljük az adott részt egy szakértő segítségével. jövő héten kezdünk egy átfogó beszélgetéssel, az első 100 oldalról a június 22-ei héten beszélgetünk. csatlakozzatok a #olvassnádast projekthez és vegyétek meg a Párhuzamos történeteket vagy bármelyik másik Nádas kötetet most 30% kedvezménnyel a book24 oldalon (a kuponkód: OLVASS-NADAST30) egy nagy álmom válik most valóra, jó lenne ezt veletek megélni! ✨#párhuzamostörténetek15 #olvass #azirodalommindenkié

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Szeretném, ha Nádas Péter a fiatalokhoz is eljutna, és ahhoz, hogy jól értsük, szükségem van szakértői segítségre. Az online beszélgetéshez minden héten olyan szakértő olvasók csatlakoznak, akik a legjobban ismerik és szeretik Nádas munkásságát, éveket töltöttek az életművével, így a befogadást segítik tudásukkal.

A beszélgetések minden kedden 20:00-kor a Jelenkor és a saját Instagram-csatornámon kezdődnek, és bármikor visszanézhetők lesznek. Június 23-án Sárközy Bencével, a Jelenkor Kiadó igazgatójával kezdjük a közös olvasást és értelmezést. 

Csatlakozz te is: #olvassnádast!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy ideális világban nem lenne örökbefogadás - #olvass Ott Annával

Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van címmel könyvet írt az örökbefogadásról, amely fontos történeteket tár elénk, melyeket olvasva a szívtelen, gyermekét “eldobó” édesanya képét átírja a fejünkben. 

...
Nagy

Nem az olvasás, a mániákusság tehet magányossá - #olvass Ott Annával

...
Nagy

Buddha díler, boldogsággal üzletel - #olvass Ott Annával

A boldogságot hiába nem vásárolhatjuk meg, vannak, akiknek mégis elég pénzük van rá, hogy megpróbálják. Az orosz Viktor Pelevin Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre című regénye azt bizonyítja, hogy a boldogságnál már csak a mocsárba való visszazuhanás kerül többe.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Az emberi psziché szakadékait mutatja meg a Párhuzamos történetek #olvassnádast 14. rész

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.