Olvassunk Nádast közösen!

Olvassunk Nádast közösen!

Ott Anna | 2020. június 22. |

A vírus okozta helyzet mindannyiunk hétköznapjait átformálta, de ahogy már több nehéz élethelyzeten segítettek át a könyvek, most sem történt ez másképp. Minden apró változásnak megvolt az irodalmi megfelelője, ha elszállni szerettem volna, akkor a segítségemre jött Boris Vian vagy Gabriel García Márquez  (fikció és valóság viszonyáról Márquez, valamint legutóbbi kötetéről itt írtunk - a szerk.), ha a lelkemben zajló zűrzavart akartam jobban megérteni, akkor elővettem Irvin D. Yalom könyveit. Ahogy belenyugodtam és megtaláltam a ritmusát a karanténnak, eljött a nagyregények ideje, amik a hétköznapokba vagy a hétköznapok okozta fejetlenségbe nem fértek bele.  Ezeket figyeljétek az Instagramon:  #olvassnádast és #párhuzamostörténetek15

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagy öröm, hogy ennyien kezdtétek el olvasni velem a Párhuzamos történeteket, nem is számítottam erre. biztos vagyok benne, hogy hatalmas utazás lesz ez a négy hónap együtt a regényben. kaptam egy csodálatos könyvet, a Párhuzamos Olvasókönyvet, ami "a regényben elbeszélt események hitelességét megalapozó, az ábrázolt korszakok levegőjét érzékeltető, a szerzőt a mű megírásában segítő dokumentumokat, továbbá Christina Viraghnak, a kötet német fordítójának bevezető esszéjét, a regény szerzőjével készült interjúkat és a jelentősen bővített záró tanulmányt Radics Viktória tollából tartalmazza. De legalább ennyire érdekesek a könyv illusztrációi, melyek részben Nádas Péter saját munkái, részben a háromkötetes nagyregényben ábrázolt helyszíneket, korokat felidéző archív fényképek." természetesen erre a kötetre is él a 30% kedvezmény a book24 oldalán az OLVASS-NADAST30 kuponkóddal július 14-ig. szerezd be szerintem! #olvass #olvassnádast #párhuzamostörténetek15 @jelenkor

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Elmaradtak az irodalmi programok, az író-olvasó találkozók, a Margót is online szerveztük meg és a hangsúly eltolódott az íróktól az olvasók felé. Többeknek lett ideje olvasni, és arra sem sajnálták idejüket, hogy megosszák velem az olvasmányélményüket, elmondják, mit kaptak az adott könyvtől. Könyvekről beszélgetni az egyik legjobb dolog a világon. 

Egy reggel szembetaláltam magam Nádas Péter polcomon. 

Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. 

Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

a fejembe vettem, hogy szeretnék veletek együtt, párhuzamosan olvasni. az idén 15 éves Párhuzamos történetekre esett a választásom, szerintem örökre szóló élmény lesz együtt felfedezni és jobban megérteni Nádas Péter világát. 4 hónapon keresztül heti 100 oldalanként fogunk haladni, minden hétfőn live-olunk, ahol együtt kibeszéljük az adott részt egy szakértő segítségével. jövő héten kezdünk egy átfogó beszélgetéssel, az első 100 oldalról a június 22-ei héten beszélgetünk. csatlakozzatok a #olvassnádast projekthez és vegyétek meg a Párhuzamos történeteket vagy bármelyik másik Nádas kötetet most 30% kedvezménnyel a book24 oldalon (a kuponkód: OLVASS-NADAST30) egy nagy álmom válik most valóra, jó lenne ezt veletek megélni! ✨#párhuzamostörténetek15 #olvass #azirodalommindenkié

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés,

Szeretném, ha Nádas Péter a fiatalokhoz is eljutna, és ahhoz, hogy jól értsük, szükségem van szakértői segítségre. Az online beszélgetéshez minden héten olyan szakértő olvasók csatlakoznak, akik a legjobban ismerik és szeretik Nádas munkásságát, éveket töltöttek az életművével, így a befogadást segítik tudásukkal.

A beszélgetések minden kedden 20:00-kor a Jelenkor és a saját Instagram-csatornámon kezdődnek, és bármikor visszanézhetők lesznek. Június 23-án Sárközy Bencével, a Jelenkor Kiadó igazgatójával kezdjük a közös olvasást és értelmezést. 

Csatlakozz te is: #olvassnádast!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy ideális világban nem lenne örökbefogadás - #olvass Ott Annával

Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van címmel könyvet írt az örökbefogadásról, amely fontos történeteket tár elénk, melyeket olvasva a szívtelen, gyermekét “eldobó” édesanya képét átírja a fejünkben. 

...
Nagy

Nem az olvasás, a mániákusság tehet magányossá - #olvass Ott Annával

...
Nagy

Buddha díler, boldogsággal üzletel - #olvass Ott Annával

A boldogságot hiába nem vásárolhatjuk meg, vannak, akiknek mégis elég pénzük van rá, hogy megpróbálják. Az orosz Viktor Pelevin Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre című regénye azt bizonyítja, hogy a boldogságnál már csak a mocsárba való visszazuhanás kerül többe.

Hírek
...
Szórakozás

Lovaggá ütötték David Suchet színészt

...
Hírek

Dragomán a Berlini Művészeti Akadémia tagja lett

...
Podcast

Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

...
Hírek

Guterres: A világban több mint 50 millió városi embert érint a háborús erőszak

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

...
Nagy

Versterápia: „bicskám és szívem kinyitva”

...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

...
Hírek

Stephen King nagybetűs mesét írt

...
Szórakozás

Peter Dinklage kiakadt a készülő Hófehérke remake-re

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Szerzőink

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!