A Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág visszarántott a jelenbe - Maradj otthon #8
Nagy

A Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág visszarántott a jelenbe - Maradj otthon #8

Ott Anna | 2020. március 26. |

Még csak a tizennegyedik napunkat töltjük itthon, de már most rengeteg elvem dőlt meg. Az első héten például az egyik legfontosabbat szegtem meg: hiába a legkedvesebb ételem a rántott hús, a lakásban ilyesmit nem sütünk, mert napokig nem lehet majd kiszellőztetni az olajszagot. Vasárnap a rántott hús mellé még sültkrumplit és palacsintát is sütöttünk. Itt muszáj meglátnom az örömöt az ürömben, hiszen a karantén azt is megtanította, hogy tudok főzni, csak nem szeretek. 

Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről. Itt találod meg a rovat cikkeit>>

A másik elméletem, hogy alapvetően magányos ember vagyok, akinek létfontosságú az egyedül töltött idő. Erre azért már az elmúlt egy évben is akadt ellenérv (nevezzük Petinek), de az elmúlt két hétben többször hangosan is köszönetet mondtam neki, hogy

ezt az időszakot mégsem magányosan kell töltenem az elveimmel összezárva. 

A karantén első napján még vitt magával az újdonság varázsa, élveztem, hogy egész nap olvashatok. Valami különösen szépre vágytam, valami olyanra, ami beszippant és kiszakít a valóságból. Boris Vian Tajtékos napok című könyve a Könyves szerint is a huszadik század egyik legszebb és legmegrázóbb szerelmi története, két napig tökéletes utazás volt, bár a Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág néha visszarántott a jelenbe. (Állítólag a filmet Audrey Tautou főszereplésével kár lenne kihagyni).

A harmadik nap jöttek a gondok, amikor realizáltam, hogy nem maradt munkám és ez a helyzet jó ideig így is marad. Az teljesen egyértelmű volt, hogy a kreativitásom elveszett egy időre, nem én leszek az éllovasa annak, hogyan tudom múltbéli munkáimat minél gyorsabban online megvalósítani. Bénultságot éreztem és teljesen dekoncentrált lettem, de ezt meg is engedtem magamnak, a nagyobb baj az volt, hogy olvasni sem tudtam, mert nem kötött le semmi (a híreken kívül). 

Elővettem Yalom Schopenhauer-terápiáját, mert úgy gondoltam, a pszichológia és a filozófia most a legjobbkor jön. Átlapoztam Eva Edith Eger A döntés című könyvében a bejelölt kedvenc oldalaimat, hogy tudatosítsam,

minden élethelyzet túlélhető, csak a megfelelő nézőpontot kell megtalálnunk

és próbáltam folytatni a Bűn és bűnhődést, mert mikor máskor van ideje az embernek a klasszikusokra, ha nem most. Egyikkel sem jártam sikerrel (és ez nem a könyvek hibája volt). 

Ekkor tört ki belőlem a segélykiáltás, egyben a harmadik elvem megdöntése, miszerint szükségem van valami trashre, de azonnal. Nem kellett sokat kutatnom a Netflixen, hogy megtaláljam az igazit, ami egy házastárs-kereső reality, ahol a fiúk-lányok egy fal mögött beszélgetnek a másikkal, majd a srácok a fal mögül kérik meg a lányok kezét, nászútra mennek, majd két héten belül összeházasodnak.

Amikor még csak az ismertetőt olvastam, akarva akaratlanul párhuzamot vontam a valóságshow és a valóságunk között.

Mi lehet vajon azokkal, akik épp csak elkezdtek ismerkedni, amikor rájuk zárták a világot?

Ha online töltik együtt a következő heteket, az elcsúszhat egy fura insta-filterezett valóságba, ha viszont valóban összezárják magukat kvázi ismeretlenül, akkor lehet, hogy úgy járnak, mint a Love is Blind szereplői, akik a tizedik percben szerelmet vallanak egymásnak a fal mögül, majd a második személyes randin olyan csúnyán küldik el egymást a búsba, hogy öröm nézni. Eszembe jutottak a kedvenc lányregényeim, ahol a szülők döntenek, kihez menjenek feleségül lányaik: Anna Karenina és Bovaryné, akik az életükkel fizetnek a boldogtalan házasságukért.

A sorozatot nézve azon gondolkoztam, hogy milyen magányos egy generáció vagyunk mi, akik pár perc alatt bele tudunk szeretni egy hangba. Ha valaki egyetért velünk és talán még a kedvenc filmünk is egyezik, már el is hisszük, hogy a másik felünket találtuk meg. Hogy mekkorákat hazudunk saját magunknak (a másikról nem is beszélve) annak érdekében, hogy ne egyedül éljük le az életünket. De mit csinál ez az elmagányosodott társadalom a karantén idején? Hogyan fogunk ebből talpra állni? Szerintem a vírus nagyobb hatást gyakorol majd a társadalomra és az egyénre, mint a gazdaságra, és ezzel nem a gazdasági hatásokat akarom kicsiníteni. Pár nap elég volt, hogy meginogjon a bizalmunk (a társainkban, a kormányban, a munkáltatóinkban, az egészségügyben), amit nem tudunk egyik napról a másikra visszaépíteni. Addig pedig nem marad nekünk túl sok minden, de a művészetek biztosan. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

...
Nagy

A kultúra mint vírus - Maradj otthon #6

A kultúra nem áll le, mert ahogy politikai döntések, úgy járványok sem tehetik tönkre: mivel a művészet önmagunk megértéséről szól, ezért folyamatos párbeszédet jelent, így gyorsan alkalmazkodik: az elmúlt tizenkét nap ezt újra bizonyította.  

...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.