Stephen King is kiakadt a Barbie Oscar-jelölésein – azaz a hiányukon

Stephen King is kiakadt a Barbie Oscar-jelölésein – azaz a hiányukon

sa | 2024. január 25. |

Kedden nyilvánosságra hozták az idei Oscar-jelöltek listáját: az Oppenheimer 13, a Szegény párák 11, a Megfojtott virágok 10, a Barbie 8 jelölést kapott. Ráadásul idén is szurkolhatunk magyar jelöltért, Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője kapott jelölést a legjobb production design kategóriában. 

Magyar jelöltért is izgulhatunk az idei Oscaron
Magyar jelöltért is izgulhatunk az idei Oscaron
Tovább olvasok

A jelölések persze szokás szerint vegyes reakciókat kaptak. Míg Lily Gladstone (Megfojtott virágok - legjobb női főszereplő) jelölése történelmi, hiszen ő az első amerikai őslakos ebben a kategóriában, a Barbie miatt többen is csalódottságukat fejezték ki, mert sem a rendező Greta Gerwig, sem a főszereplő Margot Robbie nem kapott jelölést.

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölt, Kent alakító Ryan Gosling például azt nyilatkozta a film egyik sorát parafrazálva, 

„nincs Ken Barbie nélkül, és nincs Barbie-film Greta Gerwig és Margot Robbie nélkül”.

A CBS-nek elmondta, hogy szerinte a siker leginkább Gerwignek és Robbie-nak köszönhető, és az ő tehetségük és szívósságuk nélkül más sem kapna elismerést a filmért.

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete
A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Kétszázezernél is több nézőt vonzott a hazai mozikba a Barbenheimer-hétvége, vagyis a Barbie és az Oppenheimer premierje óta eltelt napok. Csütörtökön bemutattuk az életrajzi kötetet, amelyre Christopher Nolan a háromórás mozija forgatókönyvének megírásakor támaszkodott, ezúttal pedig annak jártunk utána, hogy a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusznak hányféle könyves vonatkozása van.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Tovább olvasok

Gerwig jelölésének hiánya a legjobb rendező kategóriában ugyanakkor nagyobb hullámokat is vetett az online térben, részben azért, mert 

az Oscar történetében valóban van egy kimutatható tendencia a női rendezők mellőzésében úgy a jelölés, mint a díjazás tekintetében. 

Az írás mellett nem hivatalos kulturális kommentátorként is aktív Stephen King is beszállt az online vitába, és előbb egy markáns kijelentéssel tette egyértelművé a nemtetszését a jelöltek listáját látva ‒ azaz szerinte a jelölések és a nézők ízlése eléggé elvált egymástól.

Aztán azon is hitetlenkedett, hogy Gerwig nem kapott jelölést:

King reakcióihoz képest a helyzet azért egy kicsit összetettebb, mert a legtöbb jelölést kapott Oppenheimer és a Barbie is az elmúlt év legnagyobb jegybevételeit hozó filmjei között voltak, Gerwig pedig kapott jelölést a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Ahogy azt a Screenrant is hangsúlyozza, bár Gerwig nincs a rendezői listán, egy nőt jelöltek köztük, ő Justine Triet (Egy zuhanás anatómiája), a legjobb film kategóriában pedig most először az Oscar történetében három olyan jelölt is versenyben van, amit nő rendezett (Barbie, Egy zuhanás anatómiája, Előző életek).

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Szórakozás

Öt Golden Globe-ot nyert az Oppenheimer

Christopher Nolan rendezése zsebelte be a legtöbb szobrot az Oscar előszobájaként is számon tartott díjátadón. Golden Globe gálán először hallhatott a közönség feketeláb szavakat, a sorozatok közül az Utódlás emelkedett ki, Greta Gerwig Barbie-ja pedig kilenc jelölésből csupán két kategóriában diadalmaskodott.

...
Hírek

Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

Bret Easton Ellis a The Guardian hasábjain szedte pontokba legfontosabb olvasmányélményeit. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán