Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

ko | 2023. augusztus 29. |

Breat Easton Ellis régóta várt új regénye mintha a szerzői életmű két kultikus darabját gyúrná egybe: a Nullánál is kevesebb fásult hedonizmusa és baljós apátiája találkozik itt az Amerikai psycho gyilkos szerepjátékával és teátrális erőszakkitöréseivel. A szilánkok (melybe bele is olvashatsz) az ártatlanság elvesztésének kegyetlen krónikája, magával ragadó történet a '80-as évek amerikai álmáról, nosztalgiáról és traumáról, vágyról és megszállottságról, gyanakvásról  - fordulatokban gazdag kalandozás önéletrajz és fikció határvidékén, melyet akár a szerző "sötét írói énjének" prózai eredettörténeteként is olvashatunk. A megjelenés alkalmából az író a The Guardian lapjain egy rövid listában összegezte élete fontos könyveit és szerzőit. Ebből a listából szemezgettünk:

 • A felnőtté válásom legfontosabb könyve: Stephen King: Borzalmak városa 

  Gyerekkoromban sok horrort, sci-fit és fantasyt olvastam, de a vámpírokat egy felismerhető és teljesen valósághű világba helyezni kifejezetten félelmetes volt számomra, ezért újra és újra visszatértem ehhez a kötethez.

  Stephen King 10 legjobb könyve
  Stephen King 10 legjobb könyve

  Stephen King nagyon sok könyvet írt, mi kiválasztottuk a 10 kedvencünket. (Portrécikkünkből kiderült, hogy győzte le a drogfüggőségét. Korábban kiválasztottuk a kedvenc filmjeinket is tőle.)  

  Tovább olvasok
 • A könyv, ami tinédzserként megváltoztatott: Ernest Hemingway: Fiesta 

  Kora kamaszkoromban olvastam el, közvetlenül azelőtt, hogy egy angolórán megbeszéltük volna – aztán azonnal elolvastam újra. Egy egész éjszakás ébrenlét után felismertem a regényben rejlő lehetőségeket, és nem volt visszaút gyerekkorom könyveihez. Korszakhatár volt ez a könyv az életemben.

  Hemingway regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek a legújabb amerikai kiadásban
  Hemingway regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek a legújabb amerikai kiadásban

  Hemingway Fiesta című regényéhez figyelmeztetéseket mellékel egy amerikai kiadó. 

  Tovább olvasok
 • A szerző, akihez visszatértem: Charles Dickens                              Túl fiatalon tanították nekünk – ki ad egy 12 éves kezébe David Copperfieldet? Aztán kamaszkoromban más fájdalmas tapasztalataim is voltak vele. A negyvenes éveim végén tértem vissza Dickenshez, és megdöbbentett legnagyobb műveinek terjedelme, zsenialitása és tiszta olvashatósága.

 • A könyv, amit újrolvasok: F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Nagyjából tíz évente újraolvasom, azóta, hogy először találkoztam vele a középiskolában. Minden alkalommal másnak tűnik, de folyamatosan megerősíti magát mint a 20. század kulcsfontosságú amerikai regénye.

  Ingyenesen böngészhetők F. Scott Fitzgerald digitalizált kéziratai

  A napokban ünnepeltük F. Scott Fitzgerald születésének 125. évfordulóját, ez pedig kiváló alkalom A nagy Gatsby rajongóinak, hogy belessenek az író digitalizált kézirataiba, amelyeket a Princetoni Egyetem könyvtára tett közzé.

  Tovább olvasok

 • A könyv, amit soha többé nem tudnék elolvasni: valószínűleg Robert Ludlumtól valami, akinek az 1970-es évekből származó rendkívül erőszakos bestseller thrillerei apám és később az én nagy kedvenceim is voltak – sűrű, feszes, gyakran véres, filmszerű szövegek. Akkoriban lenyűgözött, de néhány éve kézbe vettem egyet, és alig tudtam átjutni egy fejezeten. A cselekmény önmagában nem elég.

 • A könyv, amit jelenleg olvasok: E.L. Doctorow: Világkiállítás 

  1985-ben vásároltam, és akkor találtam rá, amikor anyám házában takarítottam a könyvtárat – azon ritka keménykötésű könyvek egyike volt, amely valamilyen oknál fogva nem volt megtörve. De olvasom Quentin Tarantino Cinema Speculation című kötetét is. Soha nem kapcsolódtam ennél közvetlenebbül egy filmekről szóló könyvhöz – egyidősek vagyunk, és a gyerekkori moziélményeink szinte azonosak.

Olvass minket e-mailben is!

 • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
 • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
 • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
 • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Bret Easton Ellis új regénye az ártatlanság elvesztésének kegyetlen krónikája

A szilánkokban feltűnik egy homályos múltú fiú, egy holdkóros hippiszekta és egy hírhedt sorozatgyilkos is. Olvass bele!

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

A The Shards egy fiktív memoár Bret Easton Ellis utolsó gimnáziumi évéről, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Kiemeltek
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.