Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

ko | 2023. augusztus 29. |

Breat Easton Ellis régóta várt új regénye mintha a szerzői életmű két kultikus darabját gyúrná egybe: a Nullánál is kevesebb fásult hedonizmusa és baljós apátiája találkozik itt az Amerikai psycho gyilkos szerepjátékával és teátrális erőszakkitöréseivel. A szilánkok (melybe bele is olvashatsz) az ártatlanság elvesztésének kegyetlen krónikája, magával ragadó történet a '80-as évek amerikai álmáról, nosztalgiáról és traumáról, vágyról és megszállottságról, gyanakvásról  - fordulatokban gazdag kalandozás önéletrajz és fikció határvidékén, melyet akár a szerző "sötét írói énjének" prózai eredettörténeteként is olvashatunk. A megjelenés alkalmából az író a The Guardian lapjain egy rövid listában összegezte élete fontos könyveit és szerzőit. Ebből a listából szemezgettünk:

 • A felnőtté válásom legfontosabb könyve: Stephen King: Borzalmak városa 

  Gyerekkoromban sok horrort, sci-fit és fantasyt olvastam, de a vámpírokat egy felismerhető és teljesen valósághű világba helyezni kifejezetten félelmetes volt számomra, ezért újra és újra visszatértem ehhez a kötethez.

  Stephen King 10 legjobb könyve
  Stephen King 10 legjobb könyve

  Stephen King nagyon sok könyvet írt, mi kiválasztottuk a 10 kedvencünket. (Portrécikkünkből kiderült, hogy győzte le a drogfüggőségét. Korábban kiválasztottuk a kedvenc filmjeinket is tőle.)  

  Tovább olvasok
 • A könyv, ami tinédzserként megváltoztatott: Ernest Hemingway: Fiesta 

  Kora kamaszkoromban olvastam el, közvetlenül azelőtt, hogy egy angolórán megbeszéltük volna – aztán azonnal elolvastam újra. Egy egész éjszakás ébrenlét után felismertem a regényben rejlő lehetőségeket, és nem volt visszaút gyerekkorom könyveihez. Korszakhatár volt ez a könyv az életemben.

  Hemingway regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek a legújabb amerikai kiadásban
  Hemingway regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek a legújabb amerikai kiadásban

  Hemingway 1926-ban írt, The Sun Also Rises (a magyar olvasók Fiestaként ismerhetik ) című művét az egyik legnagyobb amerikai regénynek tartják.  Legújabb kiadásához az amerikai kiadó figyelmeztetést szeretne mellékelni a történet nyelvével és hozzáállásával kapcsolatos aggodalmak miatt. 

  Tovább olvasok
 • A szerző, akihez visszatértem: Charles Dickens                              Túl fiatalon tanították nekünk – ki ad egy 12 éves kezébe David Copperfieldet? Aztán kamaszkoromban más fájdalmas tapasztalataim is voltak vele. A negyvenes éveim végén tértem vissza Dickenshez, és megdöbbentett legnagyobb műveinek terjedelme, zsenialitása és tiszta olvashatósága.

 • A könyv, amit újrolvasok: F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Nagyjából tíz évente újraolvasom, azóta, hogy először találkoztam vele a középiskolában. Minden alkalommal másnak tűnik, de folyamatosan megerősíti magát mint a 20. század kulcsfontosságú amerikai regénye.

  Ingyenesen böngészhetők F. Scott Fitzgerald digitalizált kéziratai

  A napokban ünnepeltük F. Scott Fitzgerald születésének 125. évfordulóját (ITT írtunk életének legfontosabb állomásairól), ez pedig kiváló alkalom A nagy Gatsby rajongóinak, hogy belessenek az író digitalizált kézirataiba, amelyeket a Princetoni Egyetem könyvtára tett közzé.

  Tovább olvasok

 • A könyv, amit soha többé nem tudnék elolvasni: valószínűleg Robert Ludlumtól valami, akinek az 1970-es évekből származó rendkívül erőszakos bestseller thrillerei apám és később az én nagy kedvenceim is voltak – sűrű, feszes, gyakran véres, filmszerű szövegek. Akkoriban lenyűgözött, de néhány éve kézbe vettem egyet, és alig tudtam átjutni egy fejezeten. A cselekmény önmagában nem elég.

 • A könyv, amit jelenleg olvasok: E.L. Doctorow: Világkiállítás 

  1985-ben vásároltam, és akkor találtam rá, amikor anyám házában takarítottam a könyvtárat – azon ritka keménykötésű könyvek egyike volt, amely valamilyen oknál fogva nem volt megtörve. De olvasom Quentin Tarantino Cinema Speculation című kötetét is. Soha nem kapcsolódtam ennél közvetlenebbül egy filmekről szóló könyvhöz – egyidősek vagyunk, és a gyerekkori moziélményeink szinte azonosak.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Bret Easton Ellis új regénye az ártatlanság elvesztésének kegyetlen krónikája

A szilánkokban feltűnik egy homályos múltú fiú, egy holdkóros hippiszekta és egy hírhedt sorozatgyilkos is. Olvass bele!

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

A The Shards egy fiktív memoár Bret Easton Ellis utolsó gimnáziumi évéről, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.