Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

Mit olvasott egy fiatal 300 éve Londonban? Mire szórta el a pénzét? És mit árul el ebből az apjának? Egy több mint hatvan levélből álló gyűjteményt állítottak ki az angliai Townendben. A segítségével bepillantást nyerhetünk egy 27 éves londoni hivatalnok életébe a 18. század elején.

hhz | 2024. április 18. |

Nem könnyű az élet a nagyvárosban. Mikor a huszonhét éves Ben Browne Londonba érkezett, hogy megkezdje tanoncéveit, nehézségek sorával kellett megküzdenie: végtelen munkanapok, szerelmi ügyletek, unalmas irodai pepecselés, és persze pénz, pénz, pénz. Mármint a hiánya. Mindez pedig nem tegnap történt, és nem is ötven éve – hanem 1719-ben. A Browne család angliai birtokán kiállított levélgyűjtemény tanulsága: „Valójában semmi sem változott”.

Elvesztettem ifjúságom virágát

Ben Browne 1719-ben hagyta ott kisvárosi életét, hogy Londonban próbáljon szerencsét. A nagyvárosi élet tapasztalatait levélben írta meg apjának – háromszáz évvel később pedig a fennmaradt levelekből mintegy hatvanötöt kiállítottak az angliai Townendben.

„A levelek tartalma olyan ismerős, hogy világossá válik, valójában semmi sem változott” – véli Emma Wright, a gyűjtemény igazgatója. És valóban: a Ben beszámolóiból kirajzolódó gondok és örömök semmit sem vesztettek érvényességükből.

A 27 éves ifjú változatos társasági életet élt, és szüntelenül pénzhiánnyal küszködött. 

Panaszkodott, hogy túl sok időt tölt az irodában, és egész nap csak jogi dokumentumokat másol.

„Elvesztettem ifjúságom virágát” – írta apjának, hozzátéve: igazán semmi szükség nem volt arra, hogy öt évre elköteleződjön tanoncnak. Máskor pénzt kért, hogy ki tudja fizetni a lakbérét – valamint megvásárolja a londoni élet elengedhetetlen kellékeit, úgymint harisnyát, térdnadrágot és parókát.

Shakespeare és a cselédlány

Azonban bármilyen szorult helyzetben is volt, Ben sosem mondott le arról, hogy barátaival eljárjon enni-inni, és hogy könyveket vásároljon: könyvgyűjteménye, mely 

elsősorban lovagregényekből és Shakespeare-drámákból áll,

a mai napig elérhető a Townend-i könyvtárban. A gyűjtemény már megvásárlásakor is kisebb vagyonba kerülhetett – nem csoda hát, hogy Ben erről a szenvedélyéről apjának nem számolt be.

Végül aztán az ifjú hivatalnokot is utolérte a szerelem. Egy levélben beszámolt arról, hogy elvette Mary Branch-et, akinek ekkor már egy ideje titokban udvarolt. Mary Ben munkáltatójánál dolgozott cselédként, és Ben félt, hogy apja nem adja áldását a frigyre. Sajnos az apai levelekből kevés maradt fenn, így nem tudhatjuk, pontosan mi állt a válaszban – azonban Ben meghatottan hálálkodó levele, melyet nem sokkal a bejelentés után küldött szüleinek, arról árulkodik, hogy az áldás mégiscsak megérkezett.

(Guardian)

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Frida Kahlóról a naplói és levelei alapján készült dokumentumfilm

Ez az első film, ami a saját szavain és érzelmein keresztül mutatja be Frida Kahlo életét és művészetét.

...
Hírek

Hemingway repülőgép-baleseteiről írott levele rekordáron kelt el

Az amerikai író négyoldalas levelet írt az ügyvédjének két egymás utáni napon történt repülőgép-balesetéről és az ezek során szerzett sérüléseiről. A levél most talált gazdára egy aukción. 

...
Hírek

Így képzelte el a 25. századot egy 1771-es francia sci-fi

Louis-Sébastien Mercier regénye hat és fél évszázaddal küldi előre az időben főszereplőjét. Az ős-sci-fi hőse mély álomba merül egy kimerítő vita után, és 2440-ben találja magát.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.