Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

A Megmaradt Alice-nek idegtudós szerzője megírta első ismeretterjesztő könyvét az emlékezet működéséről és a felejtés okairól.

sa | 2021. május 04. |

Megint nem tudod, hova tetted a szemüveged? Esetleg pont a kedvenc regényed főszereplőjének a neve nem jut eszedbe? Lisa Genova szerint nincs ok az aggodalomra, ez teljesen normális, írja a Startribune.

A Harvardon végzett idegtudós Lisa Genova öt sikeres regény szerzője, ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek. Az Oscar-díjas filmfeldolgozást is megért regény Alzheimer-kórral szembesülő főszereplőjét a vásznon Julianne Moore alakította. 

Genova új könyve egyben az első ismeretterjesztő kötete is. A Remember azt járja körül, miért és hogyan emlékezünk, illetve felejtünk. Ennek apropóján a Friends of the Hennepin County Library felkérésére Zoomon beszélt a témáról. A beszélgetés itt megnézhető:A beszélgetés során kiderült, hogy Genovából kvázi véletlenül lett író. Amikor a nagyapját Alzheimer-kórral diagnosztizálták, mindent elolvasott, ami a szakirodalomban fellelhető a betegségről, beleértve az ápolási útmutatókat is. Mindebből viszont hiányzott számára az érintettek személyes nézőpontja. Egy olyan történet, amiben valaki, akinek Alzheimere van, meséli el, milyen az. Aztán egy nap Genova úgy gondolta, megírja ő ezt a könyvet.

Mivel a könyv 2007-es megjelenése óta Genova rengeteget beszélt az Alzheimerről, feltűnt neki, hogy az emberek nem nagyon tudják, hogyan működik normálisan a memória, hogyan fejleszthető, illetve meddig egészséges, hogy elfelejtenek dolgokat. És ahogy idősödnek - érthetően - az embereket egyre jobban aggasztja a téma.

A tudós szerző szerint emlékezés és felejtés kérdésében a legfontosabb tényező a figyelem. 

Azaz csak arra tudunk emlékezni, amire tényleg odafigyeltünk.

“Azt hiszem, sokan gondulják úgy, hogy a memória olyan, mint egy videókamera, ami folyamatosan veszi fel a dolgokat, és ha elő akarunk hívni valamit, akkor elég megnyomni a ‘lejátszás’ gombot.” Csakhogy a memória nem így működik. Tehát amikor nem találjuk a kulcsunkat, a telefonunkat, mert nem emlékszünk, hova tettük, annak nem a memóriához van köze, hanem ez a szétszórtságunkhoz. Nem figyelünk, hova tesszük a szemüvegünket, mert éppen valami mást csináltunk: csetelünk vagy véggigondoljuk a tennivalóinkat.

A beszélgetésből kiderül, hogy nem is egyetlen memóriánk van, hanem máshol tárolódnak az adatok és az információk, máshol azok a dolgok, amik megtörténnek velünk, és megint máshol például az izommemória. A megtörtént események emlékei ráadásul minden alkalommal, amikor felidézzük őket, változnak egy kicsit - és még csak nem is vagyunk tudatában. A folyamatnak Genova szerint rengeteg oka lehet: hogy épp milyen a hangulatunk, hogy épp hallottunk valamit, ami új megvilágításba helyezi a múltbéli eseményeket.

A beszélgetés meglepő információja az, hogy Genova szerint a memóriajátékok a közvélekedéssel ellentétben nem fejlesztik a memóriát. Ami viszont nagyon hasznos neki, sőt, az Alzheimer-kór megelőzésében is komoly szerepe van, az a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Az emlékezetünk rejtélyesebb, és sokszor megbízhatatlanabb, mint gondolnánk. Erről mesélt Hilde Østby a Margón, ahol a kötet fordítója, Domsa Zsófia kérdezte. 

...
Nagy

Ezeket az adaptációkat nézzük 2015-ben

...
Beleolvasó

Arianna Huffington mindenkit alvásra biztat

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.