Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

A Megmaradt Alice-nek idegtudós szerzője megírta első ismeretterjesztő könyvét az emlékezet működéséről és a felejtés okairól.

sa | 2021. május 04. |

Megint nem tudod, hova tetted a szemüveged? Esetleg pont a kedvenc regényed főszereplőjének a neve nem jut eszedbe? Lisa Genova szerint nincs ok az aggodalomra, ez teljesen normális, írja a Startribune.

A Harvardon végzett idegtudós Lisa Genova öt sikeres regény szerzője, ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek. Az Oscar-díjas filmfeldolgozást is megért regény Alzheimer-kórral szembesülő főszereplőjét a vásznon Julianne Moore alakította. 

Genova új könyve egyben az első ismeretterjesztő kötete is. A Remember azt járja körül, miért és hogyan emlékezünk, illetve felejtünk. Ennek apropóján a Friends of the Hennepin County Library felkérésére Zoomon beszélt a témáról. A beszélgetés itt megnézhető:A beszélgetés során kiderült, hogy Genovából kvázi véletlenül lett író. Amikor a nagyapját Alzheimer-kórral diagnosztizálták, mindent elolvasott, ami a szakirodalomban fellelhető a betegségről, beleértve az ápolási útmutatókat is. Mindebből viszont hiányzott számára az érintettek személyes nézőpontja. Egy olyan történet, amiben valaki, akinek Alzheimere van, meséli el, milyen az. Aztán egy nap Genova úgy gondolta, megírja ő ezt a könyvet.

Mivel a könyv 2007-es megjelenése óta Genova rengeteget beszélt az Alzheimerről, feltűnt neki, hogy az emberek nem nagyon tudják, hogyan működik normálisan a memória, hogyan fejleszthető, illetve meddig egészséges, hogy elfelejtenek dolgokat. És ahogy idősödnek - érthetően - az embereket egyre jobban aggasztja a téma.

A tudós szerző szerint emlékezés és felejtés kérdésében a legfontosabb tényező a figyelem. 

Azaz csak arra tudunk emlékezni, amire tényleg odafigyeltünk.

“Azt hiszem, sokan gondulják úgy, hogy a memória olyan, mint egy videókamera, ami folyamatosan veszi fel a dolgokat, és ha elő akarunk hívni valamit, akkor elég megnyomni a ‘lejátszás’ gombot.” Csakhogy a memória nem így működik. Tehát amikor nem találjuk a kulcsunkat, a telefonunkat, mert nem emlékszünk, hova tettük, annak nem a memóriához van köze, hanem ez a szétszórtságunkhoz. Nem figyelünk, hova tesszük a szemüvegünket, mert éppen valami mást csináltunk: csetelünk vagy véggigondoljuk a tennivalóinkat.

A beszélgetésből kiderül, hogy nem is egyetlen memóriánk van, hanem máshol tárolódnak az adatok és az információk, máshol azok a dolgok, amik megtörténnek velünk, és megint máshol például az izommemória. A megtörtént események emlékei ráadásul minden alkalommal, amikor felidézzük őket, változnak egy kicsit - és még csak nem is vagyunk tudatában. A folyamatnak Genova szerint rengeteg oka lehet: hogy épp milyen a hangulatunk, hogy épp hallottunk valamit, ami új megvilágításba helyezi a múltbéli eseményeket.

A beszélgetés meglepő információja az, hogy Genova szerint a memóriajátékok a közvélekedéssel ellentétben nem fejlesztik a memóriát. Ami viszont nagyon hasznos neki, sőt, az Alzheimer-kór megelőzésében is komoly szerepe van, az a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Az emlékezetünk rejtélyesebb, és sokszor megbízhatatlanabb, mint gondolnánk. Erről mesélt Hilde Østby a Margón, ahol a kötet fordítója, Domsa Zsófia kérdezte. 

...
Nagy

Ezeket az adaptációkat nézzük 2015-ben

...
Beleolvasó

Arianna Huffington mindenkit alvásra biztat

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik.