Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

Lisa Genova új könyvében magyarázza el, miért keressük folyton a telefonunkat

A Megmaradt Alice-nek idegtudós szerzője megírta első ismeretterjesztő könyvét az emlékezet működéséről és a felejtés okairól.

sa | 2021. május 04. |

Megint nem tudod, hova tetted a szemüveged? Esetleg pont a kedvenc regényed főszereplőjének a neve nem jut eszedbe? Lisa Genova szerint nincs ok az aggodalomra, ez teljesen normális, írja a Startribune.

A Harvardon végzett idegtudós Lisa Genova öt sikeres regény szerzője, ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek. Az Oscar-díjas filmfeldolgozást is megért regény Alzheimer-kórral szembesülő főszereplőjét a vásznon Julianne Moore alakította. 

Genova új könyve egyben az első ismeretterjesztő kötete is. A Remember azt járja körül, miért és hogyan emlékezünk, illetve felejtünk. Ennek apropóján a Friends of the Hennepin County Library felkérésére Zoomon beszélt a témáról. A beszélgetés itt megnézhető:A beszélgetés során kiderült, hogy Genovából kvázi véletlenül lett író. Amikor a nagyapját Alzheimer-kórral diagnosztizálták, mindent elolvasott, ami a szakirodalomban fellelhető a betegségről, beleértve az ápolási útmutatókat is. Mindebből viszont hiányzott számára az érintettek személyes nézőpontja. Egy olyan történet, amiben valaki, akinek Alzheimere van, meséli el, milyen az. Aztán egy nap Genova úgy gondolta, megírja ő ezt a könyvet.

Mivel a könyv 2007-es megjelenése óta Genova rengeteget beszélt az Alzheimerről, feltűnt neki, hogy az emberek nem nagyon tudják, hogyan működik normálisan a memória, hogyan fejleszthető, illetve meddig egészséges, hogy elfelejtenek dolgokat. És ahogy idősödnek - érthetően - az embereket egyre jobban aggasztja a téma.

A tudós szerző szerint emlékezés és felejtés kérdésében a legfontosabb tényező a figyelem. 

Azaz csak arra tudunk emlékezni, amire tényleg odafigyeltünk.

“Azt hiszem, sokan gondulják úgy, hogy a memória olyan, mint egy videókamera, ami folyamatosan veszi fel a dolgokat, és ha elő akarunk hívni valamit, akkor elég megnyomni a ‘lejátszás’ gombot.” Csakhogy a memória nem így működik. Tehát amikor nem találjuk a kulcsunkat, a telefonunkat, mert nem emlékszünk, hova tettük, annak nem a memóriához van köze, hanem ez a szétszórtságunkhoz. Nem figyelünk, hova tesszük a szemüvegünket, mert éppen valami mást csináltunk: csetelünk vagy véggigondoljuk a tennivalóinkat.

A beszélgetésből kiderül, hogy nem is egyetlen memóriánk van, hanem máshol tárolódnak az adatok és az információk, máshol azok a dolgok, amik megtörténnek velünk, és megint máshol például az izommemória. A megtörtént események emlékei ráadásul minden alkalommal, amikor felidézzük őket, változnak egy kicsit - és még csak nem is vagyunk tudatában. A folyamatnak Genova szerint rengeteg oka lehet: hogy épp milyen a hangulatunk, hogy épp hallottunk valamit, ami új megvilágításba helyezi a múltbéli eseményeket.

A beszélgetés meglepő információja az, hogy Genova szerint a memóriajátékok a közvélekedéssel ellentétben nem fejlesztik a memóriát. Ami viszont nagyon hasznos neki, sőt, az Alzheimer-kór megelőzésében is komoly szerepe van, az a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Az emlékezetünk rejtélyesebb, és sokszor megbízhatatlanabb, mint gondolnánk. Erről mesélt Hilde Østby a Margón, ahol a kötet fordítója, Domsa Zsófia kérdezte. 

...
Nagy

Ezeket az adaptációkat nézzük 2015-ben

...
Beleolvasó

Arianna Huffington mindenkit alvásra biztat

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Hírek

Aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé - Itt az Erőss Zsoltról szóló film első teasere

...
Hírek

Borúlátó beszéddel köszönte meg Krasznahorkai a Libri-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea Omertája rangos német díjra esélyes

...
Szórakozás

Russell Crowe Zeuszával is összeakad Thor az új előzetesben

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

...
Hírek

George R. R. Martin versenyezne A Gyűrűk Ura-előzménytörténettel

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.