Ezeket az adaptációkat nézzük 2015-ben

Ezeket az adaptációkat nézzük 2015-ben

.konyvesblog. | 2015. január 06. |

10359559_301827826688119_1222340496431250986_n.jpgCarol

Julianne Moore Alzheimerrel küzd, John Green szupermodellekkel bájolog, Gillian Fylnn újra borzongat, Idris Elba pedig egy igazi nagymacskának kölcsönzi a hangját. Idén ezeket a filmeket ihlette a könyvespolc.

Amerikai mesterlövész

Egy vérbeli rock’n’roll musical után az amerikai hadtörténet leghalálosabb mesterlövészének életrajzából forgatott filmet Clint Eastwood. Chris Kyle visszaemlékezései 2012-ben rengették meg az amerikai könyvpiacot, és az Irakban szolgálatot teljesítő mesterlövész sztorija Hollywood figyelmét is felkeltette. Eastwood neve már elég garancia az utóbbi idők legjobb katonafilmjére, a főszerepre kiválasztott Bradley Cooper pedig akár az Oscarra is esélyes lehet. (A filmet 2014 decemberében néhány amerikai moziban már vetítették, hogy versenyben legyen az idei év nagy filmes díjaiért. – a szerk.) 

Premier: január 16.

Magyar premier: február 19.

Still Alice

Lisa Genova Megmaradt Alice-nak (Still Alice) című bestsellere egy sikeres, háromgyermekes nyelvészprofesszorról, Alice Howlandról mesél, aki felfedezi magán az Alzheimer-kór jeleit, a betegség pedig örökre megváltoztatja a családjával való kapcsolatát. A memóriazavarokkal küzdő Julianne Moore-nak Alec Baldwin, Kate Bosworth és Kristen Stewart nyújt társaságot a vásznon.

Premier: január 16.

Mordecai

Film készült az itthon egyelőre ismeretlen angol multitálentum, Kyril Bonfiglioli The Mordecai-sorozatának első részéből is. A képregénysorozat egy rendkívül ellenszenves műkereskedő, Charlie Mordecai kalandjairól mesél, aki vadászat közben néha véletlenül lepuffantja egy vadásztársát, és aki szereti azt hinni, hogy az amerikai nők imádják, ha a kezük helyett a mellüket szorongatják meg üdvözlésképpen. A főszerepben Johnny Depp bizonyíthatja be, hogy nem felejtett el színészkedni, és kalózkalap nélkül is tudja, mit kell csinálni a filmvásznon.

Premier: január 23.

A szürke ötven árnyalata

Valentin-nap elé érkezik a szado-mazo mamipornó filmváltozata, melyben Don Johnson és Melanie Griffith szeme fénye veszti el ártatlanságát, és lép át az ezüst nyakkendővel megjelölt sötét oldalra. EL James világsikerének - ami nemcsak a középkorú háziasszonyok szexualitására, de a fanfictionök piacára is óriási hatással volt – előzetesében meglepően kevés volt a szex, a plakátról pedig elsőre a Mad Man című sorozat jutott eszünkbe. A kérdés már csak az, hogy Charlie Hunnam tud-e olyan szexi lenni a vásznon, mint Don Draper.

Premier: február 12.

A tenger szívében (In the heart of the sea)

Ron Howard, az Elcserélt életek, a Frost/Nixon, az Apolló 13 vagy épp az Egy csodálatos elme rendezője forgatott filmet az Essex nevű bálnahalászhajó és egy hatalmas, dühös ámbráscet végzetes találkozásából. Az 1802-ben tengerbe veszett hajó tényleg létezett, tragédiája pedig nemcsak Howardot és a film alapjául szolgáló könyv szerzőjét, Nathaniel Philbricket, de 164 évvel korábban Herman Melville-t is megihlette - és bumm, így lett a Moby Dick.

Premier: március 13

A Lázadó (Insurgent)

2014 márciusában mutatták be A beavatottat, Veronica Roth Divergent-trilógiájának első részét. A második rész épp onnan indul, ahol az előző abbamaradt - a harc ugyan véget ért, de a háború még csak most kezdődik. Tris Priornak családjai és barátai életéért kell csatába indulnia, az ellensége pedig nem más, mint a gonosz államhatalom.

Premier: március 20.

The Longest Ride

Szárazföldi és tengeri katasztrófák után érkezik Nicholas Sparks 2013-as romantikus regényének adaptációja, egy cowboyrománc, melyben egy 91 éves II. világháborús veterán, és egy fiatal lány életét követhetjük végig, akiknek a sorsa természetesen szerelmesen fonódik egybe.

Premier: április 10.

A 44. gyermek (Child 44)

Gyerekgyilkosok utáni hajsza a sztálini Szovjetunióban, ahol a nyomok egészen az a legmagasabb rangú pártkatonákig vezetnek. A korábbi háborús hős, jelenleg titkosrendőr, Lev Gyemidov abban a pillanatban válik az Állam ellenségévé, amikor felébred benne a szörnyű gyanú, és nem hajlandó eltusolni a vasúti sínek mellett talált megcsonkított gyerekholttest ügyét. A adaptáció alapjául szolgáló regényt Tom Rob Smith írta 2008-ban, magyarul 2009 óta olvasható. Például Tom Hardy és Gary Oldman miatt várjuk nagyon.

Premier: április 17.

Far from the Madding Crowd

Mit kezd a Születésnap és A vadászat rendezője, Thomas Vinterberg Tom Hardy klasszikus lávsztorijával? Például ráveszi Carey Mulligant, hogy válasszon három udvarlója közül, és választásával rántsa le a leplet néhány sötét titokról. (A regényből Távol a tébolyult tömegtől címmel már készült egy adaptáció 1967-ben, Bathshebát akkor Julie Christie alakította – a szerk.)

Premier: május 1.

Paper Towns

Új év, új John Green-mozi – most is szerelmes kamaszokkal, de sokkal kevesebb telesírt papírzsebkendővel. A Lány ezúttal nindzsának öltözik, és megkéri a Fiút, hogy segítsenek neki egy bonyolult bosszúhadjáratban. Miután a Lány eltűnik, a Fiú a hátrahagyott nyomok alapján útnak indul, hogy megkeresse. John Green a mikroblogján dokumentálta alaposan a forgatást.
Főszerepben Carla Delevingne, szupermodell.

Premier: június 5.

Maze Runner: The Scorch Trials

Folytatódik James Dashner posztapokaliptikus trilógiája a Maze Runner. A második rész cím The Scorch Trials, és bebizonyosodik benne, hogy Thomas és társai a meneküléssel még nem kapták vissza a korábbi életüket.

Premier: szeptember 18.

Victor Frankenstein

radcliffe-frankenstein-3.jpg

(kép forrása)

Az Acid House rendezője, a skót Paul McGuigan gyürkőzik neki sokadszorra Mary Shelley horrorklasszikusának, a Frankensteinnek. Az új feldolgozás Dr. Frankenstein asszisztensének, Igornak szemszögéből tálalja a történetet, és ahelyett, hogy a szörnyre fókuszálna, a két férfi kapcsolatát mutatja be. Igor szerepében Daniel Radcliffe, a fiatal orvostanhallgatóéban James McAvoy.

Premier: október 2.

A dzsungel könyve

the_jungle_book_66274.jpg

Scarlett Johansson – Ká, Idris Elba – Sir Kán, Ben Kingsley – Bagira, Bill Murray – Balu, Cristopher Walken – Lajcsi király, Lupita Nyong'o – Raksha. Kell még mást mondanunk?

Premier: október 9.

Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. rész

Utolsó részéhez érkezik Suzanne Collins antiutópisztikus ifjúsági sorozata, Az éhezők viadala, és Jennifer Lawrence-nek végre lesz ideje, hogy sokkal több jó filmben szerepeljen. Ott hagytuk abba, hogy Peeta megtámadta Katniss-t, és a Snow elnök rezsimje elleni harcnak még messze nincs vége.

Magyar premier: november 19.

A marsi

elysium-matt-damon1_featured_photo_gallery.jpg

(kép forrása)

Andy Weir eredetileg magánkiadásban megjelent, majd könyvpiacot robbantó sci-fijének, A marsinak filmváltozatában Matt Damon marad egyedül a Marson. Úgy dönt, nemcsak nézi, ahogy telik az a kurva élet, hanem megpróbálja ép bőrrel megúszni, amíg a következő űrhajó lehorgonyoz a bolygó felszínén. Addig mindössze négy évet kell kihúznia, bár azok után, hogy túlélte a Bourne-kalandot, a marsbéli krumplitermesztés meg sem kottyan majd neki. Az űrbéli túlélőshowt Ridley Scott rendezte.

Premier: november 27.

Dark Places

A Holtodiglan (Gone Girl) után, melyet a kritikusok a tavalyi év egyik legjobb filmjének választottak, film készül Gillian Flynn második könyvéből is. A Dark Places főszereplője Libby Day (Charlize Theron), aki túlélte és végignézte családja lemészárlását, és aki 25 évvel ezelőtt a saját testvére ellen vallott a bíróságon. Évtizedekkel a gyilkosság után a nő találkozik egy amatőr nyomozócsoporttal, akik újra vizsgálni kezdik az ügyet, és azt állítják, a megvádolt testvér ártatlan. Valószínűleg ez a film is tele lesz majd flynn-i csavarokkal, de szerencsére Ben Afflacket most elfelejtették meghívni a castingra.

Premierdátum még nincs.

Silence

205853-martin-scorsese-silence.jpg

A Wall Street farkasa után ismét adaptációval jelentkezik Martin Scorsese. Ezúttal Shūsaku Endō Silence című történelmi drámáját vitte vászonra, melyben egy jezsuita misszionárius próbálja megismertetni a 17. század Japánját a kereszténységgel, ám nyitottság helyett erőszakkal és üldöztetéssel találja szemben magát. Főszerepben: Liam Neeson.

Premierdátum még nincs.

Carol

A 2014-ben bemutatott Kétarcú január után idén újabb Patricia Highsmith-regény kerül a vászonra. A filmrendezők áldozata ezúttal 1952-es könyve, a Lolitát is inspiráló The Price of Salt, melyben egy fiatal bolti eladólány bonyolódik románcba egy külvárosi háziasszonnyal. A főszerepben Rooney Mara és Cate Blanchett, a kritikusok pedig már látatlanul is Oscart emlegetnek.

Premierdátum még nincs.

Forrás: Shortlist, Bustle, HuffPost, Imdb