Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Többek közt ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Titokzatos memória. Hilde és Ylva Østby könyvét a Margón mutatták be, ahol a szerzővel a kötet fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett. Összefoglaltuk, hogy milyen témákról esett szó. 

Fotó: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2020. október 15. |

 • A könyvet Hilde Østby a húgával, Ylvával közösen írta, aki emlékezetkutató.
 • Az emlékezet azért fontos, mert minden kreatív tevékenység alapja.
HILDE OSTBY, YLVA OSTBY
Titokzatos memória
Ford.: Domsa Zsófia, Park, 2020, 299 oldal
Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória
 • Az emlékezet a tények és a képzelet ötvözete. A fantázia és az erős érzelmek kiszínezik az emlékeket. A legerősebb emlékeink pont azok, amelyek érzelmileg fontosak számunkra.
 • Azonban minél emocionálisabb egy emlék, annál kevésbé megbízható.
 • Ezt mutatja a tanúpszichológia is, amely a 70-es években vált fontos kutatási területté. A szemtanúk bizonyíthatóan elég hiányosan emlékeznek.
 • Bár azt hisszük, hogy pontosan emlékezünk, a memóriánk valójában megbízhatatlan.
 • Ez azért is van, mert nem az a memória feladata, hogy mindenre pontosan emlékezzünk. Az emlékezet a jövőre vonatkozó jóslataink nyersanyaga.
 • Ha eszünkbe jut egy emlék, mindig hozzáteszünk és elveszünk belőle. Az emlékezet olyan, mint egy rossz rendező: minden alkalommal, amikor előhívunk egy emléket, át is írjuk.
 • Az emberek emlékezete nagyon eltérően működik. Van, akinek az arcmemóriája jó, van, akinek az önéletrajzi, az epizodikus vagy a szemantikus emlékezet az erőssége.
 • Az egyéni emlékezet hiányos, becsap minket. De mivel sokféle emberi emlékezet létezik, jól ki tudjuk egészíteni egymást.
 • Az emlékezet számára a kontextus alapvető. Ezt igazolja az úgynevezett búvárkísérlet, amely során a búvároknak víz alatt kellett szavakat megtanulnia. 
 • Ezt a könyvet úgy írták meg, hogy emlékezetes legyen. A memória nagy történetét tehát úgy építették fel, hogy megmaradjon az olvasók emlékezetében.
 • Meglepő kapcsolat van a depresszió és az emlékezés közt. Ennek az oka az, hogy a depresszió a jövőkép ellen hat. A szép dolgokra, részletekre való emlékezés segíthet.
 • Szóba került a borítón szereplő csikóhal is. Ez a hippokampuszt jelképezi, amit Julius Caesar Aranzi fedezett fel 1564-ben. A későbbi kutatásokban nagy szerepe volt egy páciensnek, akinek műtéti úton eltávolították a hippokampuszát, ezt követően nem tudott többé semmit megjegyezni.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sofi Oksanen: A következő generáció számára is fontos lesz, mi történt a meddőségi ipar beindulásakor

Elkezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. Az első vendég Sofi Oksanen volt, aki A kutyafuttató című regényéről mesélt és arról, miért tartotta fontosnak, hogy az üzletszerű béranyaságról írjon könyvet. 

...
Nagy

Jonasson szerint a bosszúban rengeteg a humor, amíg az megmarad elméletinek

A pandémia felülírta a Margó eredeti terveit is, így Jonas Jonasson ezúttal online adott interjút Balázsy Pannának, aki a művészetekről, írásról és a bosszú fogalmáról is faggatta a svéd írót.

...
Hírek

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Margón!

Szombaton a gyerekek és szüleik vehetik birtokba a Margót, illetve mindenki, aki érdeklődik a kortárs magyar gyerekirodalom iránt. Mutatjuk a programokat!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Podcast

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

A Túl a plafonon júniusi vendége Zalka Csenge Virág mesemondó, akivel beszélgettünk kópékról, ír temetőkről, a világ mesemondóiról és a formálódó hagyományról is.