Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Többek közt ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Titokzatos memória. Hilde és Ylva Østby könyvét a Margón mutatták be, ahol a szerzővel a kötet fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett. Összefoglaltuk, hogy milyen témákról esett szó. 

Fotó: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2020. október 15. |

 • A könyvet Hilde Østby a húgával, Ylvával közösen írta, aki emlékezetkutató.
 • Az emlékezet azért fontos, mert minden kreatív tevékenység alapja.
HILDE OSTBY, YLVA OSTBY
Titokzatos memória
Ford.: Domsa Zsófia, Park, 2020, 299 oldal
Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória
 • Az emlékezet a tények és a képzelet ötvözete. A fantázia és az erős érzelmek kiszínezik az emlékeket. A legerősebb emlékeink pont azok, amelyek érzelmileg fontosak számunkra.
 • Azonban minél emocionálisabb egy emlék, annál kevésbé megbízható.
 • Ezt mutatja a tanúpszichológia is, amely a 70-es években vált fontos kutatási területté. A szemtanúk bizonyíthatóan elég hiányosan emlékeznek.
 • Bár azt hisszük, hogy pontosan emlékezünk, a memóriánk valójában megbízhatatlan.
 • Ez azért is van, mert nem az a memória feladata, hogy mindenre pontosan emlékezzünk. Az emlékezet a jövőre vonatkozó jóslataink nyersanyaga.
 • Ha eszünkbe jut egy emlék, mindig hozzáteszünk és elveszünk belőle. Az emlékezet olyan, mint egy rossz rendező: minden alkalommal, amikor előhívunk egy emléket, át is írjuk.
 • Az emberek emlékezete nagyon eltérően működik. Van, akinek az arcmemóriája jó, van, akinek az önéletrajzi, az epizodikus vagy a szemantikus emlékezet az erőssége.
 • Az egyéni emlékezet hiányos, becsap minket. De mivel sokféle emberi emlékezet létezik, jól ki tudjuk egészíteni egymást.
 • Az emlékezet számára a kontextus alapvető. Ezt igazolja az úgynevezett búvárkísérlet, amely során a búvároknak víz alatt kellett szavakat megtanulnia. 
 • Ezt a könyvet úgy írták meg, hogy emlékezetes legyen. A memória nagy történetét tehát úgy építették fel, hogy megmaradjon az olvasók emlékezetében.
 • Meglepő kapcsolat van a depresszió és az emlékezés közt. Ennek az oka az, hogy a depresszió a jövőkép ellen hat. A szép dolgokra, részletekre való emlékezés segíthet.
 • Szóba került a borítón szereplő csikóhal is. Ez a hippokampuszt jelképezi, amit Julius Caesar Aranzi fedezett fel 1564-ben. A későbbi kutatásokban nagy szerepe volt egy páciensnek, akinek műtéti úton eltávolították a hippokampuszát, ezt követően nem tudott többé semmit megjegyezni.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sofi Oksanen: A következő generáció számára is fontos lesz, mi történt a meddőségi ipar beindulásakor

Elkezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. Az első vendég Sofi Oksanen volt, aki A kutyafuttató című regényéről mesélt és arról, miért tartotta fontosnak, hogy az üzletszerű béranyaságról írjon könyvet. 

...
Nagy

Jonasson szerint a bosszúban rengeteg a humor, amíg az megmarad elméletinek

A pandémia felülírta a Margó eredeti terveit is, így Jonas Jonasson ezúttal online adott interjút Balázsy Pannának, aki a művészetekről, írásról és a bosszú fogalmáról is faggatta a svéd írót.

...
Hírek

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Margón!

Szombaton a gyerekek és szüleik vehetik birtokba a Margót, illetve mindenki, aki érdeklődik a kortárs magyar gyerekirodalom iránt. Mutatjuk a programokat!

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Margó 2020
...
Nagy

Kiss Tibor Noé: Folyamatos űzöttségben él az emberek nagy része

Kiss Tibor Noé új regénye azt mutatja be, hogyan változik meg egy baleset miatt négy ember élete. Az idei év az írónak nemcsak a könyv megjelenése miatt jelentős, hanem azért is, mert elnyerte a Hazai Attila-díjat. A Beláthatatlan táj bemutatóját tegnap tartották a Margón, ahol a szerzővel Szegő János beszélgetett.

...
Nagy

Janikovszky Éva az utókorra kacsintva írta naplóját

Ki ne ismerné Janikovszky Éva munkásságát? Most azonban egy újdonságot mutatott be a Móra Kiadó, az író fiatalkori naplóját adták ki. A bemutatón kiderült, hogy a háború napjai alatt Janikovszky Évát jobban érdekelték a fiúk, mint a történelmi pillanatok, és hogy már gyerekként is humor és irónia szőtte át írásait.

...
Nagy

Rubik Ernő: A kudarc izgalmassá teszi az eredményhez vezető utat

A magyar kiadással egy időben a világ számos más országában is megjelent A mi kockánk. Rubik Ernő vasárnap online kapcsolódott a Margó programjába, és mesélt a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

...
Nagy

Tisza Kata az érzelmi bántalmazás témáját járja körbe új regényében

Miért tévesztjük össze a bántalmazást a szeretettel? Erről szól Tisza Kata új könyve, amelyet tegnap mutattak be a Margón az Anna and the Barbies közreműködésével. Nézzétek vissza a zenés felolvasást!

...
Nagy

Billy Collins: Olvasni kell, mielőtt leülsz írni

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins volt a Margó vendége tegnap, ahol Závada Péter kérdezte az Az a baj a költészettel című kötetről. 

...
Nagy

Sofi Oksanen: A következő generáció számára is fontos lesz, mi történt a meddőségi ipar beindulásakor

Elkezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. Az első vendég Sofi Oksanen volt, aki A kutyafuttató című regényéről mesélt és arról, miért tartotta fontosnak, hogy az üzletszerű béranyaságról írjon könyvet. 

...
Nagy

Térey könyvein keresztül létrejön egy jelen idejű kötődés a városhoz

Boldogh-ház, Kétmalom utca című művében Térey János nemcsak saját felnövéstörténetét írta meg, hanem Debrecen és a családja egymásba folyó kapcsolatát is - írtuk korábban a kötetről. Az egyéni városképről, az írói hang megtalálásáról és a továbbadott mintákról Harmath Artemisz irodalomtörténésszel és Dömötör András rendezővel Valuska László beszélgetett vasárnap a Margón.

...
Nagy

Gurubi Ágnes számára terápia volt a Szív utca

A Szív utca megírása után a személyisége is megváltozott Gurubi Ágnesnek - erről a szerző mesélt vasárnap a Margón, ahol Orvos-Tóth Noémivel arról beszélgettek, miért ártanak a családi titkok, ahogy szó esett arról is, íróként miért kellett eltávolítania magától a történetet.

...
Nagy

Háy János: Létvizsgálatban vagyok érdekelt

Rendhagyó módon zajlott Háy János A cégvezető című regényének margós bemutatója, hiszen beszélgetőtársa, Bojár Gábor interneten keresztül jelentkezett be, az író pedig közönség előtt, a Várkert Bazár színpadán mesélt a szembesülés fontosságáról és a léttel szembeni jóindulatáról.

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Barabási Albert-László szerint idén márciusban kezdődött a 21. század

Melyik hálózatképből lett először műalkotás, mit jelent a vizualizáció a kutatásban, és milyen következményekkel járhat, ha egy globális hálózat túlontúl besűrűsödik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerültek Barabási Albert-László és Valuska László beszélgetésén.