Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Hilde Østby: Az emlékezet minden kreatív tevékenység alapja

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Többek közt ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Titokzatos memória. Hilde és Ylva Østby könyvét a Margón mutatták be, ahol a szerzővel a kötet fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett. Összefoglaltuk, hogy milyen témákról esett szó. 

Fotó: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2020. október 15. |

 • A könyvet Hilde Østby a húgával, Ylvával közösen írta, aki emlékezetkutató.
 • Az emlékezet azért fontos, mert minden kreatív tevékenység alapja.
HILDE OSTBY, YLVA OSTBY
Titokzatos memória
Ford.: Domsa Zsófia, Park, 2020, 299 oldal
Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória
 • Az emlékezet a tények és a képzelet ötvözete. A fantázia és az erős érzelmek kiszínezik az emlékeket. A legerősebb emlékeink pont azok, amelyek érzelmileg fontosak számunkra.
 • Azonban minél emocionálisabb egy emlék, annál kevésbé megbízható.
 • Ezt mutatja a tanúpszichológia is, amely a 70-es években vált fontos kutatási területté. A szemtanúk bizonyíthatóan elég hiányosan emlékeznek.
 • Bár azt hisszük, hogy pontosan emlékezünk, a memóriánk valójában megbízhatatlan.
 • Ez azért is van, mert nem az a memória feladata, hogy mindenre pontosan emlékezzünk. Az emlékezet a jövőre vonatkozó jóslataink nyersanyaga.
 • Ha eszünkbe jut egy emlék, mindig hozzáteszünk és elveszünk belőle. Az emlékezet olyan, mint egy rossz rendező: minden alkalommal, amikor előhívunk egy emléket, át is írjuk.
 • Az emberek emlékezete nagyon eltérően működik. Van, akinek az arcmemóriája jó, van, akinek az önéletrajzi, az epizodikus vagy a szemantikus emlékezet az erőssége.
 • Az egyéni emlékezet hiányos, becsap minket. De mivel sokféle emberi emlékezet létezik, jól ki tudjuk egészíteni egymást.
 • Az emlékezet számára a kontextus alapvető. Ezt igazolja az úgynevezett búvárkísérlet, amely során a búvároknak víz alatt kellett szavakat megtanulnia. 
 • Ezt a könyvet úgy írták meg, hogy emlékezetes legyen. A memória nagy történetét tehát úgy építették fel, hogy megmaradjon az olvasók emlékezetében.
 • Meglepő kapcsolat van a depresszió és az emlékezés közt. Ennek az oka az, hogy a depresszió a jövőkép ellen hat. A szép dolgokra, részletekre való emlékezés segíthet.
 • Szóba került a borítón szereplő csikóhal is. Ez a hippokampuszt jelképezi, amit Julius Caesar Aranzi fedezett fel 1564-ben. A későbbi kutatásokban nagy szerepe volt egy páciensnek, akinek műtéti úton eltávolították a hippokampuszát, ezt követően nem tudott többé semmit megjegyezni.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sofi Oksanen: A következő generáció számára is fontos lesz, mi történt a meddőségi ipar beindulásakor

Elkezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. Az első vendég Sofi Oksanen volt, aki A kutyafuttató című regényéről mesélt és arról, miért tartotta fontosnak, hogy az üzletszerű béranyaságról írjon könyvet. 

...
Nagy

Jonasson szerint a bosszúban rengeteg a humor, amíg az megmarad elméletinek

A pandémia felülírta a Margó eredeti terveit is, így Jonas Jonasson ezúttal online adott interjút Balázsy Pannának, aki a művészetekről, írásról és a bosszú fogalmáról is faggatta a svéd írót.

...
Hírek

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Margón!

Szombaton a gyerekek és szüleik vehetik birtokba a Margót, illetve mindenki, aki érdeklődik a kortárs magyar gyerekirodalom iránt. Mutatjuk a programokat!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.