Hírek foci 1749

Messi és a nyelv határai: elfogynak a jelzők

vl | 2020. november 12. |

A foci és az irodalom (sőt a nyelv) viszonyáról és kapcsolatrendszeréről minden bizonnyal a magyar olvasóknak már nem sok újat lehet mondani. Darvasi László, Esterházy Péter, Gazdag József, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre vagy Sajó László is már sokszor sokféleképpen megénekelte a kapcsolatot (sőt a magyar irodalom kitermelte a játékvezető főhőst Pető Péter Leshatárjában, az őrült szurkolót pedig Csepelyi Adrienn írta meg, Csillag Péter már irodalom és foci múltját is feldolgozta).

Nálunk a foci az irodalom, így a fikció része (ld. stadionok). Messi mint fogalom (stílusgyakorlatok: a focista egy író szemével) címmel írt esszét Jordi Puntí katalán író, publicista, és a szöveg az 1749 oldalán teljes terjedelmében olvasható. 2021 tavaszán Bakucz Dóra fordításában a Helikonnál jelenik meg a Tot Messi: Exercicis d'estil című kötet. Egyébként azt gondolhatnánk, hogy egy katalán író jobban tudhatja vagy érezheti a Messi-jelenséget, de Mán-Várhegyi Réka A csatárnő bal lába életveszélyes című novellájában már sok-sok évvel ezelőtt feldolgozta a témát, amikor novellájának főszereplője egy nap arra ébred, hogy ő maga Lionel Messi. Először a Városligetben a férje haverjaival játszik, majd jön a spanyol bajnokság.

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Mán-Várhegyi Réka - Könyves magazin

A KönyvesMagazin februári számában exkluzív fotósorozatban mutattuk be az öt, általunk legígéretesebbnek tartott írót, aki tavaly jelentette meg első prózakötetét. A következő öt napban a blogon is bemutatjuk őket. Mindenkinek ugyanazt a néhány kérdést tettük fel, és mindenkit próbáltunk a könyvéhez illő környezetben lefotózni.

Jordi Puntí írása azt mutatja be, hogy tényleg annyira nehéz szavakat találni Messire - de majd az irodalomnak sikerül. Messi kitolja a határokat, játékát konzolbeli megfelelőjének tartják, rajzfilmfigurához hasonlítják, mert nemcsak a jelzők fogytak el vele kapcsolatban, hanem a meglévő, ún. valóságos tapasztalatainkhoz sem tudjuk hasonlítani.

- 1984-ben Italo Calvino harvardi előadásaiból kiadott könyvben, amikor a következő évezred irodalmáról beszél, akkor Messiről is beszél: könnyedség, gyorsaság, pontosság, képszerűség, sokrétűség

- Messi hatással van a nyelvre: "a Messi-jelenség gazdagítja is a nyelvünket, hiszen arra késztet bennünket, hogy csúcsra járassuk nyelvi leleményességünket, és meghökkentő asszociációkat, költői képeket keressünk annak érdekében, hogy le tudjuk írni, amit látunk, és vissza tudjuk adni szavakkal mindazt, amit ő a lábával művel a pályán"

- "Màrius Serra író a La Vanguardia hasábjain két cikket is szentelt a témának, és a gyengébbek kedvéért összegyűjtött egy 584 elemből álló, ábécésorrendbe szedett listát arról, milyen el nem koptatott jelzőket lehetne még használni az admiráblilistől (ami azt jelenti, „csodálatos, csodálatra méltó”) a zseniálisig"

- levezeti, mit jelent a messzis melléknév.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 pont, ahol a magyar foci találkozott a történelemmel

A sport irodalmi vetületeit vizsgáló Ady stoplisban után Csillag Péter a Kapufák és kényszerítők című könyvében olyan eseteket vizsgált meg, amikor a magyar történelem fontos alakjai és a politika erőteljesebb kölcsönhatásba léptek egymással. A korábban a Nemzeti Sportban és a Rubiconban megjelent cikkek átdolgozott, kibővített változatait tartalmazó kötet számos érdekes, hol könnyedebb, hol tragikusabb adalékkal szolgálhat azoknak, akiket komolyabban érdekel a sport történelmi szemszögből is.

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

A tavalyi Nobel-díjas Peter Handke könyve a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza keveréke, amelyben egy egykori focikapus a tizenegyes kilátástalanságáról mesél. A könyvet Tandori Dezső fordította magyarra.

...
Nagy

Könyvesblokk: 5+1 könyv a FOCIRÓL!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Houellebecq unortodox tippeket ad a bulizáshoz

Michel Houellebecq esszéit, publicisztikáit, interjúit gyűjti egybe az Intervenciók 2020: a gyakran provokatív,  melankolikus, elgondolkodtató szövegek a provence-i nyugdíjasoktól a világjárványon át az ünnepek megéléséig a legváltozatosabb témákat érintik.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Hatvan éve ezzel dobták vissza Mészöly kéziratát

...
Hírek

Pert vesztettek a Tintin-örökösök

...
Hírek

Jótékonysági könyvaukció az autistákért

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

...
Nagy

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Hírek

Új Stephen King-adaptáció érkezik, itt a Lisey története első előzetese

...
Nagy

Versterápia: „kézfogás, visszatérés, ölelés”

...
Nagy

Három könyv, amiből jobban megismerheted Adyt, Aranyt vagy Szendrey Júliát