Ha valaki, akkor Jonathan Franzen biztosan NEM olvasta Rooneyt

Ha valaki, akkor Jonathan Franzen biztosan NEM olvasta Rooneyt

A napokban jelenik meg angolul Jonathan Franzen legújabb regénye, a Crossroads, ennek apropóján egy minapi interjúban pedig az írásról, olvasásról, klasszikus és kortárs kedvenceiről is mesélt.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. október 04. |

Az őszi könyves időszak egyik legnagyobb dobása Sally Rooney Hová lettél, szép világ című regénye (ITT írtunk róla, ITT bele tudsz olvasni, ITT pedig egy interjút olvashatsz Rooneyval), amely három nap alatt bestseller lett, egyvalaki viszont biztosan nem olvasta, ez pedig nem más, mint Jonathan Franzen.

Egy interjúban az író azt mondta, hogy bár tisztában van azzal, hogy az emberek jókat mondanak Rooneyról, de ő nem olvasta, amiben nagy szerepe van annak, hogy a borítón nemzedéke Salingereként jellemezték az ír szerzőt: „Egek, remélem, nem” – nyilatkozta Franzen, aki túl nagy titkot nem csinál abból, hogy az általa csodált legtöbb író amúgy már nincs az élők sorában. Ezek közül a legismertebb az osztrák szatirista, Karl Kraus, akinek általa angolra fordított esszéit pár éve kötetbe is gyűjtötte.

Jonathan Franzen: Nem fetisizálom a boldogtalanságot
Jonathan Franzen: Nem fetisizálom a boldogtalanságot
Tovább olvasok

Franzennek ugyanakkor vannak élő, kortárs kedvencei is. Ezek egyike Rachel Kushner, és – ahogy fogalmazott – szerinte a maga módján nagyon érdekes dolgot csinál Nell Zink is. Franzen odáig ment, hogy bevallotta, hogy Zink könyvei közül a The Wallcreeper a kedvence, ami szerinte a semmiből jött. A Németországban élő amerikai szerző ugyanis mindössze három hónap alatt vetette papírra könyvét, amit Franzen ahhoz hasonlított, mintha valaki három hónap alatt oda-vissza megjárná a Marsot, és talajmintákat hozna onnan. De a figyelemreméltó szerzők között említette még Zadie Smith-t, és az indiai-amerikai Akhil Sharmát.

Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is
Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is

Az Elena Ferrante álnéven alkotó író valódi identitása utáni médiahajsza egy időre mintha elhomályosította volna azt, ami miatt egyáltalán beszélünk róla. A Nápolyi regények-tetralógiával Ferrante megteremtette azt, amit a gyerekek évekkel ezelőtt a Harry Potter-sorozattal élhettek át: a folyamatos várakozás örömét. Az első regény, a Briliáns barátnőm 2011-ben jelent meg Olaszországban, majd a rákövetkező években jöttek a folytatások. 2019 óta mind a négy rész elérhető magyarul, mi pedig most egyben újraolvastuk az összeset, ami az elmúlt hetek egyik legjobb döntésének bizonyult.

Tovább olvasok

A Vulture interjújában szóba hozta Elena Ferrantét is, kiemelve a Nápolyi regények-tetralógia „két óriási női szereplőjét”. Arra a kérdésre, hogy melyikükkel azonosítja magát inkább, egyértelműen Lenùt mondta, önkritikusan hozzátéve, hogy csak „még sótlanabb” a saját Lilájához hasonlítva. Franzen egyébként magát karakterírónak tartja, és saját bevallása szerint sok időbe telt, mire erre rájött. A dolog lényege, hogy az izgatja, hogyan alkosson meg egy jó szereplőt – ám, hogy ez tudatossá váljon, az beletelt némi időbe. Ezzel egyidejűleg pedig nőtt a nyomás, hogy nagyszabású karaktereket találjon vagy épp fejlesszen. És hogy kiknek a műveiben találta meg ezeket a szereplőket? A listán Tolsztoj, Dosztojevszkij és Faulkner mellett megtalálható az előbb már említett Ferrante, az izlandi Halldór Laxness és az ausztrál Christina Stead. A teljes interjút ITT tudjátok elolvasni.

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jonathan Franzen trilógiát ír, jövőre jön az első kötet

Franzen visszatér a - feltételezhetően diszfunkcionális - családokhoz, és a nagyívű regény műfajához.

...
Podcast

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Havonta 10 percben szóban is összefoglaljuk, mi volt a hónap legfontosabb irodalmi vagy könyves témája, mit választottunk a hónap könyvének és még egy adaptációt is ajánlunk. 

...
Kritika

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

Sally Rooney új regényében megdöbbentően pontos lenyomatát adja a korhangulatnak. Főhősei élik a mostani harmincasok mindennapi életét, és közben próbálják megfejteni, hogyan siklott félre minden. A könyvet uralja a nosztalgia érzése egy olyan kor után, amelyben a szereplők még nem is éltek, vagy amely talán soha nem is létezett. A Hová lettél, szép világ a hét könyve.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!