Három nap alatt bestseller lett Sally Rooney új regénye

Nem volt hiába a hatalmas marketingakció, amely megelőzte Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényének megjelenését. A Hová lettél, szép világból (olvass bele ITT) három nap alatt annyit adtak el a Waterstones könyvesboltban, hogy már most 2021 bestsellere lett. Dupla annyit értékesítettek a könyvből, mint Rooney előző regényéből, a Normális emberekből.

fk | 2021. szeptember 13. |

Mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas várakozás előzte meg Sally Rooney új regényének megjelenését. A világ már hetek óta Rooney-lázban égett, és bár az író mindössze csak egyetlen könyvbemutatót tartott, a kiadója és a könyvesboltok nagy felhajtással készültek (még Sally Rooney tematikájú pop-up bolt is nyílt). A Hová lettél, szép világ szeptember 7-én jelent meg, Nagy-Britanniában nagyjából ötven könyvesbolt korai nyitással készült a napra, a londoni Piccadillyn található Waterstones könyvesbolt pedig már előző éjszaka kinyitott, ahol Rooney dedikált és részleteket olvasott fel a könyvből.

SALLY ROONEY
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az Irish Times arról írt, hogy a Watersonesban három nap alatt annyi példány kelt el a regényből, hogy már most az év bestsellerének számít. Még a Normális emberekhez képest is nagyon sok, körülbelül dupla annyi könyvet adtak el. James Daunt, a könyvesbolt ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, nagyon hálásak az írónak. A könyvkereskedők imádják őt, mert rendkívül kedves és nagylelkű. A megjelenésnek már csak azért is örülnek, mert felpörgette az őszi eladásokat, és sok üzletnek ez most nagyon jól jött az elmúlt másfél év viszontagságai után.

A Hová lettél, szép világ jelenleg ötödik az Amazon bestseller-listáján. A kritikusok is jól fogadták a regényt, eddig szinte csak pozitív kritikát kapott, a BBC például arról számolt be, hogy ez lett Rooney legerősebb regénye. Ebben a cikkben összefoglaltuk, mit írtak róla az angolszász nyelvterületen.

Sally Rooney-val interjút is olvashatsz a Könyves Magazin oldalán, amelyben sok mindent elárul az új regényről, ITT pedig bele is lehet olvasni a könyvbe.

Rooney Normális emberek című könyvéről ITT írtunk, a Baráti beszélgetések a hét könyve volt nálunk. Meghallgattuk a Normális emberek lejátszási listáját is, és nagyon szerettük a könyv alapján készült szuggesztív és szenvedélyes adaptációt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

Angolszász nyelvterületen alapvetően pozitív kritikákkal indított Sally Rooney harmadik regénye.

...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Nagy

Sally Rooney: A műveimet elsősorban a romantikus kapcsolat mozgatja

Az idei ősz egyik legjobban várt könyve kétségtelenül Sally Rooney új regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ma jelenik meg. Most egy exkluzív interjút olvashattok Sally Rooney-val, amelyben mesél többek közt arról, hogy a műszaki és kulturális változások szerinte miként formálják az Y generáció szerelemmel és anyasággal kapcsolatos érzéseit, és hogy íróként miért lehet mindig érdekes dolgokat találni a romantikus nézőpontban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.