Három nap alatt bestseller lett Sally Rooney új regénye

Nem volt hiába a hatalmas marketingakció, amely megelőzte Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényének megjelenését. A Hová lettél, szép világból (olvass bele ITT) három nap alatt annyit adtak el a Waterstones könyvesboltban, hogy már most 2021 bestsellere lett. Dupla annyit értékesítettek a könyvből, mint Rooney előző regényéből, a Normális emberekből.

fk | 2021. szeptember 13. |

Mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas várakozás előzte meg Sally Rooney új regényének megjelenését. A világ már hetek óta Rooney-lázban égett, és bár az író mindössze csak egyetlen könyvbemutatót tartott, a kiadója és a könyvesboltok nagy felhajtással készültek (még Sally Rooney tematikájú pop-up bolt is nyílt). A Hová lettél, szép világ szeptember 7-én jelent meg, Nagy-Britanniában nagyjából ötven könyvesbolt korai nyitással készült a napra, a londoni Piccadillyn található Waterstones könyvesbolt pedig már előző éjszaka kinyitott, ahol Rooney dedikált és részleteket olvasott fel a könyvből.

SALLY ROONEY
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az Irish Times arról írt, hogy a Watersonesban három nap alatt annyi példány kelt el a regényből, hogy már most az év bestsellerének számít. Még a Normális emberekhez képest is nagyon sok, körülbelül dupla annyi könyvet adtak el. James Daunt, a könyvesbolt ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, nagyon hálásak az írónak. A könyvkereskedők imádják őt, mert rendkívül kedves és nagylelkű. A megjelenésnek már csak azért is örülnek, mert felpörgette az őszi eladásokat, és sok üzletnek ez most nagyon jól jött az elmúlt másfél év viszontagságai után.

A Hová lettél, szép világ jelenleg ötödik az Amazon bestseller-listáján. A kritikusok is jól fogadták a regényt, eddig szinte csak pozitív kritikát kapott, a BBC például arról számolt be, hogy ez lett Rooney legerősebb regénye. Ebben a cikkben összefoglaltuk, mit írtak róla az angolszász nyelvterületen.

Sally Rooney-val interjút is olvashatsz a Könyves Magazin oldalán, amelyben sok mindent elárul az új regényről, ITT pedig bele is lehet olvasni a könyvbe.

Rooney Normális emberek című könyvéről ITT írtunk, a Baráti beszélgetések a hét könyve volt nálunk. Meghallgattuk a Normális emberek lejátszási listáját is, és nagyon szerettük a könyv alapján készült szuggesztív és szenvedélyes adaptációt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

Angolszász nyelvterületen alapvetően pozitív kritikákkal indított Sally Rooney harmadik regénye.

...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Nagy

Sally Rooney: A műveimet elsősorban a romantikus kapcsolat mozgatja

Az idei ősz egyik legjobban várt könyve kétségtelenül Sally Rooney új regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ma jelenik meg. Most egy exkluzív interjút olvashattok Sally Rooney-val, amelyben mesél többek közt arról, hogy a műszaki és kulturális változások szerinte miként formálják az Y generáció szerelemmel és anyasággal kapcsolatos érzéseit, és hogy íróként miért lehet mindig érdekes dolgokat találni a romantikus nézőpontban.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.