Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Tavaly Harag Anita nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat (most csütörtökön pedig kiderül, hogy ki lesz a 2021-es nyertes), Valuska László pedig az idei nyári Margó-fesztiválon beszélgetett vele írásról, novellákról, irodalmi előképekről. A teljes beszélgetés most visszahallgatható!

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. október 13. |
Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2021, 132 oldal
-
  • Mire az első kötet, az Évszakhoz képest hűvösebb megszületett, Harag Anitának rengeteg sikerületlen szövege volt. Szerinte amikor elkezd az ember írni, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy amit ír, még nem jó; az a kulcs, hogy az ember kivárja, mire a rosszból jó lesz.
  • Fontos volt a szakmai visszajelzés is, mert az elején az ember a saját szövegeire még vak; a szövegeit irodalmi műhelyekbe vitte, a Független Mentorhálózatban pedig Szolláth Dávid volt a mentora.
  • 2019 őszén jelent meg a kötet, ha újraolvassa, mindig mást vesz észre benne, de már tud olvasóként viszonyulni a kötethez.
  • Regényekkel szokott rá az olvasásra, az első nagy olvasmányélménye az Abigél volt. Rögtön utána jött Robert Merle Malevil című kötete. Kamaszként családregényt kezdett írni, ami egy nickelodeonos sorozat átirata volt, egy road trip története.
  • Gyerekként szeretett volna sokat utazni, és a jó életet úgy képzelte el, ha valaki sok helyen megfordul, sok országban él. Valószínűleg azért érzett így, mert gyerekként mindig „ugyanazt a sarkát foglalta el a világnak”. Pécsen járt egyetemre, ott jött rá, hogy csak a saját helyét kell megtalálnia.
  • Indológiát tanult, de a hindi fordítás az elején nehezen ment neki, és azt kellett meghallania, „hogyan működik magyarul egy mondat”. A saját szövegeinél ugyanakkor nem merült fel a kérdésként, hogy milyen a jó mondat, ott automatikusan jött.
  • Magyar szerzők közül Tóth Krisztina és Szvoren Edina volt rá nagy hatással; utóbbi szerző azért is fontos, mert markánsan felvállalja, hogy novellista, és benne sincs regénykényszer. Viszonylag későn jött az életébe Raymond Carver, az ő minimalizmusa „nagyon válasz volt arra”, amit ő csinál.
  • Harag Anita szerint egy novellát elolvasni nagyobb igénybevétel, mint egy fejezetet egy regényből. Az olvasó fejében a novella nulláról kezd, hiszen nincs meg a világ, nincsenek meg a karakterek. Személyes tapasztalata szerint egy regény világába legalább egy óra olvasás után tud belehelyezkedni, a novellánál ezzel szemben nagyon kell figyelni. A novella rövid terjedelemben nagyon sűrű tud lenni, és tud annyit mondani, mint egy jó regény.

Harag Anita Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatot ír a Könyvesen, ennek legutóbbi részét ITT olvashatjátok.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Felszabadító, ahogy Esterházy fittyet hány a nyelvi prüdériára - #olvassesterházyt Harag Anitával

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókör második adásában az Egy nőről Harag Anitával beszélgetett.

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

A tavalyi Margó-díjas Harag Anitával beszélgetett Valuska László arról, hogy segíti vagy nehezíti-e az írást az elismerés, hogy mit tud a novella a regényhez képest, vagy hogy mi bosszantó lehet abban, ha az írót az inspiráló szerzőkről kérdezik.

...
Nagy

Harag Anita: Minden novellának megvan a maga ideje

Csütörtökön kiderül, ki lesz 2020 Margó-díjasa, addig is sorra bemutatjuk a jelölteket. Ezúttal Harag Anita mesélt arról, hogy miért nem szabad túl korán elengedni a szövegeket, és miért fontosak a novellákban a részletek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten