Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Tavaly Harag Anita nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat (most csütörtökön pedig kiderül, hogy ki lesz a 2021-es nyertes), Valuska László pedig az idei nyári Margó-fesztiválon beszélgetett vele írásról, novellákról, irodalmi előképekről. A teljes beszélgetés most visszahallgatható!

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. október 13. |
Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2021, 132 oldal
-
  • Mire az első kötet, az Évszakhoz képest hűvösebb megszületett, Harag Anitának rengeteg sikerületlen szövege volt. Szerinte amikor elkezd az ember írni, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy amit ír, még nem jó; az a kulcs, hogy az ember kivárja, mire a rosszból jó lesz.
  • Fontos volt a szakmai visszajelzés is, mert az elején az ember a saját szövegeire még vak; a szövegeit irodalmi műhelyekbe vitte, a Független Mentorhálózatban pedig Szolláth Dávid volt a mentora.
  • 2019 őszén jelent meg a kötet, ha újraolvassa, mindig mást vesz észre benne, de már tud olvasóként viszonyulni a kötethez.
  • Regényekkel szokott rá az olvasásra, az első nagy olvasmányélménye az Abigél volt. Rögtön utána jött Robert Merle Malevil című kötete. Kamaszként családregényt kezdett írni, ami egy nickelodeonos sorozat átirata volt, egy road trip története.
  • Gyerekként szeretett volna sokat utazni, és a jó életet úgy képzelte el, ha valaki sok helyen megfordul, sok országban él. Valószínűleg azért érzett így, mert gyerekként mindig „ugyanazt a sarkát foglalta el a világnak”. Pécsen járt egyetemre, ott jött rá, hogy csak a saját helyét kell megtalálnia.
  • Indológiát tanult, de a hindi fordítás az elején nehezen ment neki, és azt kellett meghallania, „hogyan működik magyarul egy mondat”. A saját szövegeinél ugyanakkor nem merült fel a kérdésként, hogy milyen a jó mondat, ott automatikusan jött.
  • Magyar szerzők közül Tóth Krisztina és Szvoren Edina volt rá nagy hatással; utóbbi szerző azért is fontos, mert markánsan felvállalja, hogy novellista, és benne sincs regénykényszer. Viszonylag későn jött az életébe Raymond Carver, az ő minimalizmusa „nagyon válasz volt arra”, amit ő csinál.
  • Harag Anita szerint egy novellát elolvasni nagyobb igénybevétel, mint egy fejezetet egy regényből. Az olvasó fejében a novella nulláról kezd, hiszen nincs meg a világ, nincsenek meg a karakterek. Személyes tapasztalata szerint egy regény világába legalább egy óra olvasás után tud belehelyezkedni, a novellánál ezzel szemben nagyon kell figyelni. A novella rövid terjedelemben nagyon sűrű tud lenni, és tud annyit mondani, mint egy jó regény.

Harag Anita Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatot ír a Könyvesen, ennek legutóbbi részét ITT olvashatjátok.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Felszabadító, ahogy Esterházy fittyet hány a nyelvi prüdériára - #olvassesterházyt Harag Anitával

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókör második adásában az Egy nőről Harag Anitával beszélgetett.

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

A tavalyi Margó-díjas Harag Anitával beszélgetett Valuska László arról, hogy segíti vagy nehezíti-e az írást az elismerés, hogy mit tud a novella a regényhez képest, vagy hogy mi bosszantó lehet abban, ha az írót az inspiráló szerzőkről kérdezik.

...
Nagy

Harag Anita: Minden novellának megvan a maga ideje

Csütörtökön kiderül, ki lesz 2020 Margó-díjasa, addig is sorra bemutatjuk a jelölteket. Ezúttal Harag Anita mesélt arról, hogy miért nem szabad túl korán elengedni a szövegeket, és miért fontosak a novellákban a részletek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

Hírek
...
Nagy

Versterápia: „barát? / igen / de/ nem ér rá”

...
Szórakozás

Nézz körül Adele könyvespolcán!

...
Hírek

Még lehet jelentkezni a Szépírók workshopjaira

...
Hírek

Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

...
Hírek

4 nap irodalom, 70 program, 7000 látogató az őszi Margón

...
Hírek

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága

...
Hírek

Dave Grohl az eladási listákat ostromolja