Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Harag Anita: Az olvasó fejében egy novella mindig a nulláról kezd

Tavaly Harag Anita nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat (most csütörtökön pedig kiderül, hogy ki lesz a 2021-es nyertes), Valuska László pedig az idei nyári Margó-fesztiválon beszélgetett vele írásról, novellákról, irodalmi előképekről. A teljes beszélgetés most visszahallgatható!

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2021. október 13. |
Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2021, 132 oldal
-
  • Mire az első kötet, az Évszakhoz képest hűvösebb megszületett, Harag Anitának rengeteg sikerületlen szövege volt. Szerinte amikor elkezd az ember írni, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy amit ír, még nem jó; az a kulcs, hogy az ember kivárja, mire a rosszból jó lesz.
  • Fontos volt a szakmai visszajelzés is, mert az elején az ember a saját szövegeire még vak; a szövegeit irodalmi műhelyekbe vitte, a Független Mentorhálózatban pedig Szolláth Dávid volt a mentora.
  • 2019 őszén jelent meg a kötet, ha újraolvassa, mindig mást vesz észre benne, de már tud olvasóként viszonyulni a kötethez.
  • Regényekkel szokott rá az olvasásra, az első nagy olvasmányélménye az Abigél volt. Rögtön utána jött Robert Merle Malevil című kötete. Kamaszként családregényt kezdett írni, ami egy nickelodeonos sorozat átirata volt, egy road trip története.
  • Gyerekként szeretett volna sokat utazni, és a jó életet úgy képzelte el, ha valaki sok helyen megfordul, sok országban él. Valószínűleg azért érzett így, mert gyerekként mindig „ugyanazt a sarkát foglalta el a világnak”. Pécsen járt egyetemre, ott jött rá, hogy csak a saját helyét kell megtalálnia.
  • Indológiát tanult, de a hindi fordítás az elején nehezen ment neki, és azt kellett meghallania, „hogyan működik magyarul egy mondat”. A saját szövegeinél ugyanakkor nem merült fel a kérdésként, hogy milyen a jó mondat, ott automatikusan jött.
  • Magyar szerzők közül Tóth Krisztina és Szvoren Edina volt rá nagy hatással; utóbbi szerző azért is fontos, mert markánsan felvállalja, hogy novellista, és benne sincs regénykényszer. Viszonylag későn jött az életébe Raymond Carver, az ő minimalizmusa „nagyon válasz volt arra”, amit ő csinál.
  • Harag Anita szerint egy novellát elolvasni nagyobb igénybevétel, mint egy fejezetet egy regényből. Az olvasó fejében a novella nulláról kezd, hiszen nincs meg a világ, nincsenek meg a karakterek. Személyes tapasztalata szerint egy regény világába legalább egy óra olvasás után tud belehelyezkedni, a novellánál ezzel szemben nagyon kell figyelni. A novella rövid terjedelemben nagyon sűrű tud lenni, és tud annyit mondani, mint egy jó regény.

Harag Anita Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatot ír a Könyvesen, ennek legutóbbi részét ITT olvashatjátok.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Felszabadító, ahogy Esterházy fittyet hány a nyelvi prüdériára - #olvassesterházyt Harag Anitával

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókör második adásában az Egy nőről Harag Anitával beszélgetett.

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

A tavalyi Margó-díjas Harag Anitával beszélgetett Valuska László arról, hogy segíti vagy nehezíti-e az írást az elismerés, hogy mit tud a novella a regényhez képest, vagy hogy mi bosszantó lehet abban, ha az írót az inspiráló szerzőkről kérdezik.

...
Nagy

Harag Anita: Minden novellának megvan a maga ideje

Csütörtökön kiderül, ki lesz 2020 Margó-díjasa, addig is sorra bemutatjuk a jelölteket. Ezúttal Harag Anita mesélt arról, hogy miért nem szabad túl korán elengedni a szövegeket, és miért fontosak a novellákban a részletek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?