Krusovszky megírta az Index végét, ezért is generációs a regénye

Krusovszky megírta az Index végét, ezért is generációs a regénye

vl | 2020. augusztus 11. |

Generációs regényként hivatkoztunk 2018 egyik legjobb regényére, a Libri irodalmi díj közönségdíját is elnyerő Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című művére, amelynek főszereplője a harmincas Lente Bálint a Reflex.hu online újságnál dolgozik. Az általunk is elbúcsúztatott Index.hu volt újságírója, Földes András felelevenítette, hogy Krusovszky a legnagyobb online újság bedőlését is megírta.

"Ha az Aranyélet nagyívű, sok szálon és több idősíkon játszódó történetmesélése és társadalmi realitása ennyire bejön a magyaroknak, akkor az a minimum, hogy Krusovszky Dénes nagyregényéből is több évadot megélő sorozatot gyártanak, mert ott van benne minden, ami miatt a harmincas generáció folyamatos útkeresésben van:

az el nem mesélt történetek, a rendszerváltásból kimaradó, ám nagyreményű apák árulása, a közélet miatti fojtogató levegő, az állandó meneküléskényszer és annak belátása, hogy sok mindent el tudtunk magunkról képzelni, de mennyivel fontosabb azt elképzelni, ami már nem leszünk sosem"

 - írtuk akkor a regényről.

A regény megjelenéséig lezajlott már az Origo, a Népszabadság vagy a VS.hu elfoglalása, így azokból lehetett következtetéseket levonni, de ahogy David Foster Wallace Végtelen tréfája is egyre realistább műnek tűnik, úgy az IDŐ is máshogy olvastatja a regényt. A fiktív Reflex és a valóságos Index párhuzamait felesleges végigvenni, mert minden pont ugyanúgy történt (itt beleolvashattok a regénybe, itt belehallgathattok).

Krusovszky nem akarhatott generációs regényt írni, de azzá vált: mert pontosan meséli el a korunkat, így 10-20 év múlva könnyű lesz az Akik már nem leszünk sosemet elővenni, hogy megismerjük a korunkat. Krusovszky a regényvilág atmoszférájának megteremtéséhez használt közéleti utalásokat, egyáltalán nem hangsúlyosak a történetben, viszont pontosak.

Amikor a regényről interjúztunk, akkor a gazdasági és politikai utalásokról, a történetben atmoszférát teremtő háttérként megjelenő magyar közéletről Krusovszky a következőket mondta:

"De én még mindig azt érzem, hogy erről muszáj beszélni, mert különben nem történik semmi, és

ha nem reflektálunk, akkor nem is fogjuk megérteni, hogy mi folyik körülöttünk.

A regénynél is azt éreztem, hogy erről azért akarok írni, mert ezek olyan kérdések, amikkel foglalkozni kell, és hogy egy ilyen regénytér azt is lehetővé teszi, hogy tágabb optikai lencsével nézzem meg, amibe kicsit a múlt is belelóg, meg a magánélet is, meg a társadalmi ügyek is, de közben a regény lényege az lenne, hogy azt próbálja megmutatni, hogyan néz ki ez az egész valóság-konglomerátum az egyes emberek életében. (...) Amikor Bálint a Youtube-on nézi Trumpot vagy a tévében megjelennek a romákat ölő sorozatgyilkosok, azok háttérként működnek. Már csak azért is, mert ha egy ma élő értelmiségi fiatalról írok, akkor nagyon nehéz lenne hitelesen megírni, hogy ebből az egészből semmit nem lát, vagy ha lát is, azt nem érzi kellően problematikusnak."

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A generáció, ami már nem leszünk sosem

...
Beleolvasó

Krusovszky Dénes új verseskötete olyan, mint egy modern álmoskönyv

Akik már nem leszünk sosem című Libri-díjas regénye után idén verseskötettel jelentkezett Krusovszky Dénes. Az Áttetsző viszonyok verseiben hangsúlyosan jelenik meg az ember és természet viszonya, valamint az idő múlásának témája is, közben pedig találkozik bennük a mindennapi és a szürreális. Olvassatok bele!

...
Nagy

Krusovszky Dénes: A válaszok nem generációsak, hanem személyesek

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

Szerzőink

...
Szeder Kata

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

...
vl

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.