Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez
Nagy index

Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Az Index ma megszűnt annak az Indexnek lenni, amit a kábeles internet bevezetése óta olvasunk, és amivel Konyves.blog.hu-ként a kezdetektől idén márciusig szorosan együttműködtünk. Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

Egy országnak, egy demokráciának szüksége van kritikus, független sajtóra, illetve arra a közszolgálatra, amit az Index a közszolgálati média elfoglalása után betöltött. Hülyék vagyunk, ha médiafogyasztóként azt gondoljuk, hogy lesz másik. Szimbolikus ügy az Index szerkesztőségének a felmondása, ezt kell megértenünk: Magyarország ma megint sokkal rosszabb hely lett.

Ha valami történt a világban, az Indexet nyitottuk meg olvasóként, ahogya Könyves.blog.hu szerkesztőiként mi is mindig azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy elsőként tudósítsunk az irodalmi és könyves világ történéseiről. Ez az Index ma megszűnt, még akkor is, ha az Index.hu-n valószínűleg továbbra is olvashatunk majd cikkeket. A szerkesztőséggel szolidarítunk, a sajtószabadság mellett kiállunk.

Az Index szerkesztőségétől a magunk módján kívánunk búcsúzni, összeszedtük néhány számunrka fontos regényt és non-fictiont, köztük négy indexes szerzőét is, hogy jobban értsük az újságírók világát, munkáját, mert az újságírás és az irodalom viszonya mindig szoros volt, folyamatosan hatottak oda-vissza egymásra. Olvassunk, hogy nyitottak maradhassunk, és ne veszítsük el a józan eszünket.

Valuska László | 2020. július 24. |

Hunter S. Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban 

Hunter s. thompson
Félelem és reszketés Las Vegasban
Trubadúr Kiadó, 2017, 270 oldal

1972-ben írt riportkönyve (regénye?) műfajteremtő alkotás. Innentől kezdve beszélhetünk ugyanis a Tom Wolfe által annyira áhított amerikai Új Újságírásról, pontosabban annak egyik ágáról, a gonzóról (Thompson kifejezése). A gonzó „szabályrendszere” elég egyszerű: végy magadhoz minél több (és minél változatosabb fajtájú) hallucinogéneket, locsold meg bőségesen rummal, és ne törődj a külső történésekkel, írj magadról. Ezáltal a riport voltaképpeni eseményei csupán valós keretként szolgálnak a belső utazáshoz - írtuk még 2007-ben a Félelem és reszketés Las Vegasban című zseniális könyvéről, amiről azt tartják, hogy az irodalmat emelte be az újságírásba. A két férfi becuccozott ámokfutása során útba ejti a Mint 400-as motorversenyt és egy drogprevenciós konferenciát is. A könyvben olvasható ez az idézet is: „A sajtó szar alakok könyörtelen bandája. Az újságírás se nem szakma, se nem üzlet. Menedék a frusztráltaknak és a beilleszkedni képteleneknek – lepattant kiskapu, ami az élet mocskos oldalára, egy ótvaros, húgyszagú rejtekhelyre nyílik, és hiába szögezte be a körültekintő gondnok, maradt elég hely ahhoz, hogy meghúzhassa magát egy-egy szeszkazán, és békésen rejszolgasson, mint a csimpánz az állatkerti ketrecben.”

Anna Politkovszkaja: Orosz napló

Anna politkovszkaja
Orosz napló
Athenaeum, 2017, 413 oldal

2006-ban egy bérgyilkos gyilkolta meg a Kreml-kritikus Anna Politkovszkaja orosz újságírót egy liftben. Magyarul 2018-ban jelent meg Orosz napló című könyve, melyben korrupcióról, a szabadságjogok csorbításáról és a megfélemlítésről ír. A non-fiction a 2003 decemberétől 2005 nyaráig tartó időszakot dolgozza fel. Figyelmeztetésül és intésül is szolgál a populizmus és az álhírek világában, amelyben a szabadság új ellenségei szorgalmasan tanulnak egymástól. A putyini hatalmi eszközök vírusként terjednek a világban, és ha nem ismerjük fel őket időben, sikerre is vannak ítélve. Politkovszkaja könyve nem orosz történet, hanem egyetemes lecke a szabadság törékenységéről - igazságát pedig saját tragikus halála nyomatékosítja. Az Orosz naplóból a Katona József Színházban Fullajtár Andrea főszereplésével, Pelsőczy Réka rendezésében készült előadás.

Gabriel García Márquez: Az évszázad botránya

gabriel garcía márquez
Az évszázad botránya
Magvető, 2020, 352 oldal

A Nobel-díjas írót elsősorban két főműve, a Száz év magány és a Szerelem kolera idején miatt ismerjük, miközben az újságírás volt az első szerelme, tárcáiban, cikkeiben formálta egyedülálló elbeszélői stílusát (bővebben itt írtunk a kötetről). A világ legjobb mesterségének nevezte az újságírást, melyhez haláláig hű maradt. Ebből a kevésbé ismert hagyatékból jelentetett meg válogatást a Magvető idén márciusban. A latin-amerikai író pályája 1947-ben indult a bogotai El Espectador című napilapnál, és bár lakóhelyváltásai, európai utazásai miatt több újságnál dolgozott, hivatásáról soha, még világhírű íróként sem mondott le. Az előszóban olvasható Márquez ars poeticája is: „Alapvetően újságíró vagyok. Egész életemben újságíró voltam. A könyveim újságíró munkái, még ha ez alig látszik is.”

Truman Capote: Hidegvérrel

truman capote
Hidegvérrel
Európa Könyvkiadó

Nem klasszikus újságírói munka Capote műfajteremtő dokuregénye, de a szerző munkamódszere a legjobb oknyomozó munkákra emlékeztet: állítólag nyolcezer oldalnyi jegyzetet készített a brutális gyilkosságról. 1959-ben a frissen szabadult Dick Hickock és Perry Smith betör egy kansasi család otthonába, mert – tévesen – azt hiszik, hogy a családfő nagy mennyiségű készpénzt tart otthon. Hickock és Smith végül a család mind a négy tagját (a házaspáron kívül 15 és 16 lányaikat) kegyetlenül megölte. A gyilkosokat hat hét múlva kapták el, 1965-ben kivégezték őket. Egyébként Capote-t elkísérte az útra a Ne bántsátok a fekete rigót szerzője, Harper Lee is, aki egy cikkben dolgozta fel saját nézőpontjából a gyilkosságot.

Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

dezső andrás
Maffiózók mackónadrágban
21. század kiadó, 2019, 415 oldal

2019 legjobb könyveit összegző listánkon a 19. helyre került Dezső András Maffózók mackónadrágban című könyve. A volt indexes újságírót a hetvenes években ismertté vált Los Angeles-i magyar maffia története kezdte érdekelni. A Maffiózók mackónadrágban első ránézésére egy fontos oknyomozómunka, ami a magyar alvilág működését, szerkezetét és kapcsolatrendszereit tárja fel, miközben a mainstream maffiatörténetekhez hasonlóan kitermeli a maga rendkívüli karaktereit, valamint elbeszéli az elmúlt ötven év társadalmi változásait egy sajátos nézőpontból: a társadalmon kívüliekéből. Ahogy kritikánkban írtuk: "A Maffiózók mackónadrágban is kitermeli a szerethető hőseit, és valószínűleg az alvilág ilyen távolságból tényleg olyan, mint egy agresszív, hataloméhes, utcai és erkölcsi szabályokon működő Futrinka utca, amiben Menyét, Patkány, Gyurma, Pufi, Ragyás Tóni, Colos, Csontkezű és mások szerepelnek. Pedig ezek a nevek mind valódi bűnözőket jelölnek, súlyos rablások, garázdaságok és halálok köthetők hozzájuk".

Földes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?

földes andrás
Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?
Bookline, 2018, 270 oldal

Az indexes Földes András először Erőss Zsoltról írt riportkönyvet, majd cikksorozatából kiindulva feldolgozta a menekültválságot is. 2015-től folyamatosan utazott egyik konfliktuszónából a másikba, hogy megértse, mi történik a világban, és közben ő maga is megváltozott. Ez a könyv nem a menekültekről szól, hanem a világról, amiről alig tudunk valamit. Az Útikönyv a felfordult világhoz alcímű riportkötet érthetőbbé, sőt átélhetőbbé teszi azokat a konfliktuszónákat Szíriától Irakig, amelyek az esti híradóban csak pár percet kapnak. Interjúnk a szerzővel>>

Munk Veronika: Kéjutca – Magyar szex euróért

munk veronika
Kéjutca - Magyar szex euróért
Bookline, 2017

Az Index mai nappal felmondott főszerkesztő-helyettese 2016-ban csapott le egy sztorira, ami a magyar szexmunkások életét mutatta be. A kiindulópont Böbe, a Németországban dolgozó magyar madám volt, aki bevezette Munkot a történetek legmélyére, hogy hathónapnyi kutatómunka és számos német út után összeálljon a könyv, ami leszámol a szexmunkások egysíkú ábrázolásával. A Kéjutcáról a szerző a nekünk adott interjúban azt mondta, hogy "Az ő világuk egy rengeteg tabuval és előítélettel övezett világ. Ezek a nők a társadalom kirekesztettjei, és érthető módon óvatosak mindenkivel, aki a nyilvánosság felé jelent kaput. Engem többeknek a madám mutatott be, aztán eldönthették, akarnak-e velem beszélni. Sokan nem akartak. Egyszer utaztam egy magán-autóbuszjárattal, ami menetrend szerint közlekedik a piroslámpás negyedekbe, és a buszból voltak, akik lazán beszélgettek, míg mások azt kérték, ne mutassuk őket semennyire, és ne is kérdezzünk tőlük semmit."

Kovács Bálint: Puszild meg!

KOvács bálint
Puszild meg!
Bookline, 2018, 152 oldal

2017 októberében robbant a bomba a New York Timesban és a New Yorkerben, hogy a Ponyvaregényt jegyző Harvey Weinstein, a többszörös Oscar-díjas producer hatalmával visszaélve nőket kényszerített szexuális vágyai kielégítésére. Ezzel indult el a #metoo mozgalom, ami Magyarországra is begyűrűzött, miután Sárosdi Lilla színész a nyilvánosság elé állt történetével: Marton László, a Vígszínház volt főrendezője egy barátjával orális szexre akarta rávenni egy autóban. Kovács Bálint az erőszak természetrajzát tárta fel cikkeiben és könyvében, illetve annak szélesebb társadalmi hatásait mutatta be. Kovács fontosnak tartotta, hogy "a nők elleni erőszak ne csak a nőket háborítsa fel, a cigányság helyzetét ne csak a cigányok érezzék fontosnak, a hospice-házakról beszéljenek olyanok is, akik még nem veszítettek el senkit. Vannak témák, amelyekről szerintem hovatartozástól, pártállástól vagy éppen biológiai nemtől függetlenül, egyszerűen morális alapon meg lehet állapítani, hogy nincsenek rendben. Ilyen a szexuális zaklatás, vagy akár a fegyveres rablás is: teljesen természetes(nek kellene lennie), hogy ezeket nem csak azok tartják fontosnak, akik maguk is áldozatok."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni