Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

vl | 2021. február 04. |

Esterházy Péter tárgyi örökségéről, óriási könyvtárról, dolgozószobáról és saját gyászmunkájáról is beszélt fia, Esterházy Marcell képzőművész a Vasas könyvtárban Mátraházi Zsuzsa vendégeként. A beszélgetést itt lehet visszanézni, mi kiírtunk pár érdekességet:

Gyászmunka: Farkasvakság 2017-ben került megrendezésre az ACB Galériában, mi is írtunk róla, ami apja, Esterházy Péter halála után készült. "Olyan munkákat fogott egybe, ami lényegében a gyászidőszak alatt készültek" - mondta Marcell, aki hozzáfűzte, hogy a gyász az egy másik tudatállapot, amiről nehéz beszélni. A gyász elején nem tudott művészettel foglalkozni, majd szép lassan indult meg az érdeklődése a művészet felé.

Az áttörést az hozta el, hogy a bécsi nagynénjétől kapott egy csomó családi fotót, amiken még a szereplőket is nehéz volt megállapítani. Ezekből készítette el Marcell piéta-sorozatát, a keresztről levett Krisztus motívumát használta ehhez. Ezen a kiállításon láthattuk azt a művet, ami EP könyvespolcának egy részletét idézi meg: a Római-fürdőn található családi házuk kertjében lévő három fáról kiderült, hogy betegek és ki kell vágni. Ez három fontos fa volt a család számára: alma, körte és birs. EP özvegye, Gitta nagyon jó érzékkel félrerakatott hasábokat a kivágott fából. Marcell lemérte az apja könyveit, az alapján állt össze a könyvespolc.

Láthattunk a beszélgetésben egy neonképet, amit Esterházy Péter készített édesapjáról. Marcell szerint az apja nem nagyon tudott rajzolni, karikatúrát viszont nagyon. A műben három generációnyi Esterházy találkozott.

Dolgozószoba: Marcell 2016 nyár végén kezdte el felmérni EP dolgozószobáját. Nem tudta, hogy induljon el, mert először is dokumentálnia kellett mindent, mert azt gondolta, minden fontos lehet majd később. Képzőművészként 15 éve archívumokkal foglalkozik. A kéziratok egyben voltak és jó állapotban. EP mindig spirálfüzetbe írt, mindig a jobb oldalra, balra került a javítás. Mindig készült egy másik átírás, ami már tisztázás és javítás. A harmadik jó esetben már a gépírónőnek ment. Ezek mind megvannak! Négy hatalmas dobozban csak a Harmonia Caelestis kutatási anyaga található.

"Apám semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megtalálható" - mondta Marcell, hozzátéve azt, ha EP-nek eszébe jutott valami a HÉV-en és felírta egy cetlire, azt is eltette. A rendszerezés végére 200 savmentes doboznyi anyagot rakott össze. A levelezése is óriási volt, és nemcsak a kollégákkal, Nádassal, Kertésszel, Szentkuthyval történő levelezései vannak meg, hanem az olvasói és a gyalázkodó levelek is. Ezek évtizedekre le vannak most bontva.

Levelezés: Negyvenévnyi papírlevelezés könnyebben átlátható, mint tizenötévnyi emailezés, ezért ez utóbbit sokkal nehezebb feldolgozni. Érdekesnek ítélte Marcell a pályája elején a levelezést, illetve a nyolcvanas éveket. Az is látszik a levelezések alapján, hogy a rendszerváltás során mennyi barátság ment tönkre.

A kéziratok és a levelezés a Berlini Akadémiára került.

Berlin: Marcell eredetileg jó ötletnek tartotta, hogy a Rómain lévő házból jó lenne egy fordítóházat csinálni: külföldről jöhetnének dolgozni ide emberek, mert két-három lakrészt ki lehet alakítani. Akkoriban még úgy volt, hogy a könyvtár is ott marad, kutatóhelyet is ki lehetett volna alakítani. Lelkes volt Marcell, de nem érezte, hogy ezt meg lehet csinálni, mert nem találtak támogatókat, meg a házat sem akarták feladni. Végül a család Berlin mellett döntött.

EP meghagyta a családnak, hogy döntsön a hagyatékról, de sokat beszélgettek a lehetőségekről. Nem volt elrugaszkodott ötlet Berlinben gondolkodni, mondta Marcell, a családtagoknak az volt az elképzelésük, hogy az anyag egyben maradjon, kutathatóvá váljon és legyen állagmegóvás is, valamint mindez egy stabil intézetbe kerüljön, ami független a napi politikától. Prőhle Gergely vezetése alatt felmerült a Petőfi Irodalmi Múzeum mint helyszín.

Könyvtár: 15-20 ezer kötetnyi Esterházy Péter és Gitta könyvtára, ami elég erős képzőművészetből, egyházi irodalomból, de sok a német könyv és természetesen a dedikált példány is. Lényegében mindenki megtalálható: Nádastól Pilinszkyn át Weöres Sándorig. 250-300 kötetnyi EP minden könyvének a fordítása a kínaitól a németig, ezeket is  átadtak, ahogy az újabb fordítások példányait is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Esterházy-portrék rövid hajjal, focistaként és derűsen

Esterházy Péterről készített fotók közül válogatott fia, Marcell. A képekhez bán Zsófia olvasta fel Aparchívum című szövegét.

...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Nagy

Esterházy Pétert soha nem korlátozta a család

Hogyan élték meg az Esterházy-gyerekek az apai hírnév súlyát, mi a titkos beceneve Esterházy Marcellnek és mikor szerzett tudomást a család a Javított kiadásról? Felidézzük a Margó Rokonok-estjét.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.