Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

vl | 2021. február 04. |

Esterházy Péter tárgyi örökségéről, óriási könyvtárról, dolgozószobáról és saját gyászmunkájáról is beszélt fia, Esterházy Marcell képzőművész a Vasas könyvtárban Mátraházi Zsuzsa vendégeként. A beszélgetést itt lehet visszanézni, mi kiírtunk pár érdekességet:

Gyászmunka: Farkasvakság 2017-ben került megrendezésre az ACB Galériában, mi is írtunk róla, ami apja, Esterházy Péter halála után készült. "Olyan munkákat fogott egybe, ami lényegében a gyászidőszak alatt készültek" - mondta Marcell, aki hozzáfűzte, hogy a gyász az egy másik tudatállapot, amiről nehéz beszélni. A gyász elején nem tudott művészettel foglalkozni, majd szép lassan indult meg az érdeklődése a művészet felé.

Az áttörést az hozta el, hogy a bécsi nagynénjétől kapott egy csomó családi fotót, amiken még a szereplőket is nehéz volt megállapítani. Ezekből készítette el Marcell piéta-sorozatát, a keresztről levett Krisztus motívumát használta ehhez. Ezen a kiállításon láthattuk azt a művet, ami EP könyvespolcának egy részletét idézi meg: a Római-fürdőn található családi házuk kertjében lévő három fáról kiderült, hogy betegek és ki kell vágni. Ez három fontos fa volt a család számára: alma, körte és birs. EP özvegye, Gitta nagyon jó érzékkel félrerakatott hasábokat a kivágott fából. Marcell lemérte az apja könyveit, az alapján állt össze a könyvespolc.

Láthattunk a beszélgetésben egy neonképet, amit Esterházy Péter készített édesapjáról. Marcell szerint az apja nem nagyon tudott rajzolni, karikatúrát viszont nagyon. A műben három generációnyi Esterházy találkozott.

Dolgozószoba: Marcell 2016 nyár végén kezdte el felmérni EP dolgozószobáját. Nem tudta, hogy induljon el, mert először is dokumentálnia kellett mindent, mert azt gondolta, minden fontos lehet majd később. Képzőművészként 15 éve archívumokkal foglalkozik. A kéziratok egyben voltak és jó állapotban. EP mindig spirálfüzetbe írt, mindig a jobb oldalra, balra került a javítás. Mindig készült egy másik átírás, ami már tisztázás és javítás. A harmadik jó esetben már a gépírónőnek ment. Ezek mind megvannak! Négy hatalmas dobozban csak a Harmonia Caelestis kutatási anyaga található.

"Apám semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megtalálható" - mondta Marcell, hozzátéve azt, ha EP-nek eszébe jutott valami a HÉV-en és felírta egy cetlire, azt is eltette. A rendszerezés végére 200 savmentes doboznyi anyagot rakott össze. A levelezése is óriási volt, és nemcsak a kollégákkal, Nádassal, Kertésszel, Szentkuthyval történő levelezései vannak meg, hanem az olvasói és a gyalázkodó levelek is. Ezek évtizedekre le vannak most bontva.

Levelezés: Negyvenévnyi papírlevelezés könnyebben átlátható, mint tizenötévnyi emailezés, ezért ez utóbbit sokkal nehezebb feldolgozni. Érdekesnek ítélte Marcell a pályája elején a levelezést, illetve a nyolcvanas éveket. Az is látszik a levelezések alapján, hogy a rendszerváltás során mennyi barátság ment tönkre.

A kéziratok és a levelezés a Berlini Akadémiára került.

Berlin: Marcell eredetileg jó ötletnek tartotta, hogy a Rómain lévő házból jó lenne egy fordítóházat csinálni: külföldről jöhetnének dolgozni ide emberek, mert két-három lakrészt ki lehet alakítani. Akkoriban még úgy volt, hogy a könyvtár is ott marad, kutatóhelyet is ki lehetett volna alakítani. Lelkes volt Marcell, de nem érezte, hogy ezt meg lehet csinálni, mert nem találtak támogatókat, meg a házat sem akarták feladni. Végül a család Berlin mellett döntött.

EP meghagyta a családnak, hogy döntsön a hagyatékról, de sokat beszélgettek a lehetőségekről. Nem volt elrugaszkodott ötlet Berlinben gondolkodni, mondta Marcell, a családtagoknak az volt az elképzelésük, hogy az anyag egyben maradjon, kutathatóvá váljon és legyen állagmegóvás is, valamint mindez egy stabil intézetbe kerüljön, ami független a napi politikától. Prőhle Gergely vezetése alatt felmerült a Petőfi Irodalmi Múzeum mint helyszín.

Könyvtár: 15-20 ezer kötetnyi Esterházy Péter és Gitta könyvtára, ami elég erős képzőművészetből, egyházi irodalomból, de sok a német könyv és természetesen a dedikált példány is. Lényegében mindenki megtalálható: Nádastól Pilinszkyn át Weöres Sándorig. 250-300 kötetnyi EP minden könyvének a fordítása a kínaitól a németig, ezeket is  átadtak, ahogy az újabb fordítások példányait is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Esterházy-portrék rövid hajjal, focistaként és derűsen

Esterházy Péterről készített fotók közül válogatott fia, Marcell. A képekhez bán Zsófia olvasta fel Aparchívum című szövegét.

...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Nagy

Esterházy Pétert soha nem korlátozta a család

Hogyan élték meg az Esterházy-gyerekek az apai hírnév súlyát, mi a titkos beceneve Esterházy Marcellnek és mikor szerzett tudomást a család a Javított kiadásról? Felidézzük a Margó Rokonok-estjét.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.