Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

vl | 2021. február 04. |

Esterházy Péter tárgyi örökségéről, óriási könyvtárról, dolgozószobáról és saját gyászmunkájáról is beszélt fia, Esterházy Marcell képzőművész a Vasas könyvtárban Mátraházi Zsuzsa vendégeként. A beszélgetést itt lehet visszanézni, mi kiírtunk pár érdekességet:

Gyászmunka: Farkasvakság 2017-ben került megrendezésre az ACB Galériában, mi is írtunk róla, ami apja, Esterházy Péter halála után készült. "Olyan munkákat fogott egybe, ami lényegében a gyászidőszak alatt készültek" - mondta Marcell, aki hozzáfűzte, hogy a gyász az egy másik tudatállapot, amiről nehéz beszélni. A gyász elején nem tudott művészettel foglalkozni, majd szép lassan indult meg az érdeklődése a művészet felé.

Az áttörést az hozta el, hogy a bécsi nagynénjétől kapott egy csomó családi fotót, amiken még a szereplőket is nehéz volt megállapítani. Ezekből készítette el Marcell piéta-sorozatát, a keresztről levett Krisztus motívumát használta ehhez. Ezen a kiállításon láthattuk azt a művet, ami EP könyvespolcának egy részletét idézi meg: a Római-fürdőn található családi házuk kertjében lévő három fáról kiderült, hogy betegek és ki kell vágni. Ez három fontos fa volt a család számára: alma, körte és birs. EP özvegye, Gitta nagyon jó érzékkel félrerakatott hasábokat a kivágott fából. Marcell lemérte az apja könyveit, az alapján állt össze a könyvespolc.

Láthattunk a beszélgetésben egy neonképet, amit Esterházy Péter készített édesapjáról. Marcell szerint az apja nem nagyon tudott rajzolni, karikatúrát viszont nagyon. A műben három generációnyi Esterházy találkozott.

Dolgozószoba: Marcell 2016 nyár végén kezdte el felmérni EP dolgozószobáját. Nem tudta, hogy induljon el, mert először is dokumentálnia kellett mindent, mert azt gondolta, minden fontos lehet majd később. Képzőművészként 15 éve archívumokkal foglalkozik. A kéziratok egyben voltak és jó állapotban. EP mindig spirálfüzetbe írt, mindig a jobb oldalra, balra került a javítás. Mindig készült egy másik átírás, ami már tisztázás és javítás. A harmadik jó esetben már a gépírónőnek ment. Ezek mind megvannak! Négy hatalmas dobozban csak a Harmonia Caelestis kutatási anyaga található.

"Apám semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megtalálható" - mondta Marcell, hozzátéve azt, ha EP-nek eszébe jutott valami a HÉV-en és felírta egy cetlire, azt is eltette. A rendszerezés végére 200 savmentes doboznyi anyagot rakott össze. A levelezése is óriási volt, és nemcsak a kollégákkal, Nádassal, Kertésszel, Szentkuthyval történő levelezései vannak meg, hanem az olvasói és a gyalázkodó levelek is. Ezek évtizedekre le vannak most bontva.

Levelezés: Negyvenévnyi papírlevelezés könnyebben átlátható, mint tizenötévnyi emailezés, ezért ez utóbbit sokkal nehezebb feldolgozni. Érdekesnek ítélte Marcell a pályája elején a levelezést, illetve a nyolcvanas éveket. Az is látszik a levelezések alapján, hogy a rendszerváltás során mennyi barátság ment tönkre.

A kéziratok és a levelezés a Berlini Akadémiára került.

Berlin: Marcell eredetileg jó ötletnek tartotta, hogy a Rómain lévő házból jó lenne egy fordítóházat csinálni: külföldről jöhetnének dolgozni ide emberek, mert két-három lakrészt ki lehet alakítani. Akkoriban még úgy volt, hogy a könyvtár is ott marad, kutatóhelyet is ki lehetett volna alakítani. Lelkes volt Marcell, de nem érezte, hogy ezt meg lehet csinálni, mert nem találtak támogatókat, meg a házat sem akarták feladni. Végül a család Berlin mellett döntött.

EP meghagyta a családnak, hogy döntsön a hagyatékról, de sokat beszélgettek a lehetőségekről. Nem volt elrugaszkodott ötlet Berlinben gondolkodni, mondta Marcell, a családtagoknak az volt az elképzelésük, hogy az anyag egyben maradjon, kutathatóvá váljon és legyen állagmegóvás is, valamint mindez egy stabil intézetbe kerüljön, ami független a napi politikától. Prőhle Gergely vezetése alatt felmerült a Petőfi Irodalmi Múzeum mint helyszín.

Könyvtár: 15-20 ezer kötetnyi Esterházy Péter és Gitta könyvtára, ami elég erős képzőművészetből, egyházi irodalomból, de sok a német könyv és természetesen a dedikált példány is. Lényegében mindenki megtalálható: Nádastól Pilinszkyn át Weöres Sándorig. 250-300 kötetnyi EP minden könyvének a fordítása a kínaitól a németig, ezeket is  átadtak, ahogy az újabb fordítások példányait is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Esterházy-portrék rövid hajjal, focistaként és derűsen

Esterházy Péterről készített fotók közül válogatott fia, Marcell. A képekhez bán Zsófia olvasta fel Aparchívum című szövegét.

...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Nagy

Esterházy Pétert soha nem korlátozta a család

Hogyan élték meg az Esterházy-gyerekek az apai hírnév súlyát, mi a titkos beceneve Esterházy Marcellnek és mikor szerzett tudomást a család a Javított kiadásról? Felidézzük a Margó Rokonok-estjét.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.