Trágár és kedves üzeneteket is kapott Dragomán és Grecsó érettségiző diákoktól

Trágár és kedves üzeneteket is kapott Dragomán és Grecsó érettségiző diákoktól

A héten javában zajlanak a szóbeli érettségi vizsgák, így a diákok látókörébe került a kortárs magyar irodalom. A megmérettetésre készülő tanulók némelyike üzent is az alkotóknak, és volt, aki egyáltalán nem fogta vissza magát.

ko | 2024. június 26. |

A Nemzeti Alaptanterv előírása szerint a magyar nyelv és irodalom tantárgy középszintű szóbeli érettségi vizsgájának tételsorában szerepelnie kell egy kortárs alkotóról szóló tételnek is, a tanárok pedig előszeretettel választanak olyan közismert és népszerű szerzőket, mint például Simon Márton, Varró Dániel, Tóth Krisztina, Dragomán György vagy Grecsó Krisztián.

Utóbbi két szerző a napokban azt is megosztotta közösségi oldalán, milyen üzeneteket kapnak mostanában a diákoktól. Elég változatos és széles a paletta. 

Dragomán György

Remélem, holnap nem téged húzlak”  – írta A fehér király szerzőjének az egyik diák. De olyan is volt, aki kifejezetten a Dragomán-tételt szerette volna húzni, ahogy ezt kissé kétségbeesett hangon meg is osztotta az íróval: „Kérem imádkozzon értem, hogy a maga tételét húzzam ki irodalomból kedden vagy hétfőn”. Dragomán a bejegyzése szerint egyébként válaszol is ezekre az üzenetekre, tartalmuktól és hangvételüktől függetlenül.

Grecsó Krisztián

Grecsó Krisztián egy kifejezetten trágár üzenet után sem veszítette el a humorát, a neki szánt sorokat egy ironikus kérdéssel vezette fel: Vajon Mikszáthnak is írt, hogy rajta múlik az érettségi?”

Bár a fenti bejegyzésből nem derült ki, miért éppen Grecsón múlik az érettségi (hiszen a szóban forgó diák húzhatná sok más mellett Herczeg Ferencet, Adyt vagy Jókait is), de a történet happy enddel zárult, a megkönnyebbült tanuló az érettségi után már művész úrnak szólította a szerzőt, igaz a tegeződést és a magázódást következetesen keverve.

Nyitóképek: Valuska Gábor

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan készüljünk fel a magyarérettségire? (podcast)

Pár nap van hátra a 2024-es magyarérettségiig, ahol új feladatsorokkal kell megbirkózniuk a diákoknak. Segítünk eligazodni, sőt a szakértő fontos tanácsokat is ad podcastunkban! 

...
Nagy

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

A mostani végzősök azok, akik a középiskolát a Covid-járvány közepén, online oktatásban kezdték, most pedig az elsők, akiktől már az új NAT követelményeit kérik számon. Megnéztük, mire készülhetnek.

...
Nagy

Herczeg Ferenc tényleg akkora író, hogy kötelező érettségi tételnek kell lennie?

Herczeg Ferenc az idei tanévtől kezdve kötelező érettségi tétel, és ezt a választást nagyon sokan nem tartják indokoltnak. Utánajártunk, mit gondolnak erről a korszakot kutató irodalomtörténészek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.