Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

ro | 2021. szeptember 09. |

Habár évekig nem foglalt nyilvánosan állást a kérdésben, Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban mégis világossá tette, mit gondol a feminizmusról. Hogy miért van ennek akkora jelentősége, annak megértéséhez vissza kell mennünk egészen 2017-ig, amikor egy berlini Women20-csúcstalálkozó után valaki megkérdezte Merkelt, hogy feministának tartja-e magát, a politikus viszont akkor elkente a feleletet, és nem adott egyenes választ, ami sokakban csalódást keltett. 

A német kancellár szerda este Düsseldorfban Chimamanda Ngozi Adichie nigériai íróval (Americanah, Az aranyló fél napkorong) közösen vett részt egy beszélgetésen, amelyen szóba került ez az évekkel korábbi eset is. Merkel azt mondta, annak idejében némileg szemérmesebb volt, amikor azt mondta, most viszont sokkal átgondoltabb, és úgy véli:

mindannyiunknak feministának kellene lennünk.

A kijelentést Chimamanda Ngozi Adichie üdvrivalgással fogadta, aki nem mellesleg hasonló címmel egy fontos feminista könyvet is jegyez (We Should All Be Feminists). 

A rendezvény után újságírókkal beszélgetve a politikus azt mondta, ha alapvetően arról van szó, hogy a férfiak és a nők egyenlőek a társadalmi részvételt tekintve és általában az életben, akkor ebben az értelemben kijelentheti:

"Igen, feminista vagyok".

A düsseldorfi pódiumbeszélgetésen a moderátorok párhuzamot vontak Adichie és Merkel között, és úgy vélték, hogy mindketten a saját jogukon lettek feminista ikonok. Merkel elmesélte, milyen hatások formálták már fiatalon a személyiségét: ezek között említette, hogy mentálisan sérült emberekkel nőtt fel, és azt is, hogy nem érzett félelmet. Fiatalon fizikát tanult, és nőként ez annak idején egyáltalán nem volt szokványos. Sokszor nem jutott asztalhoz, ahol kísérleteket tudott volna végezni, ami megtanította arra, hogy megharcoljon a helyéért. Szóba került az is, hogy mihez kezd, ha lejár a kancellári mandátuma: Merkel úgy fogalmazott, hogy egy darabig nem szeretne csinálni semmit, és meglátja, mit hoz a jövő, amit a maga részéről egészen lenyűgöző perspektívának nevezett. Adichie amúgy meghívta Nigériába, Merkel pedig nyitott volt és azt mondta, lehetséges, hogy valóban elutazik majd az afrikai kontinensre.

Forrás: DW

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?