Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

ro | 2021. szeptember 09. |

Habár évekig nem foglalt nyilvánosan állást a kérdésben, Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban mégis világossá tette, mit gondol a feminizmusról. Hogy miért van ennek akkora jelentősége, annak megértéséhez vissza kell mennünk egészen 2017-ig, amikor egy berlini Women20-csúcstalálkozó után valaki megkérdezte Merkelt, hogy feministának tartja-e magát, a politikus viszont akkor elkente a feleletet, és nem adott egyenes választ, ami sokakban csalódást keltett. 

A német kancellár szerda este Düsseldorfban Chimamanda Ngozi Adichie nigériai íróval (Americanah, Az aranyló fél napkorong) közösen vett részt egy beszélgetésen, amelyen szóba került ez az évekkel korábbi eset is. Merkel azt mondta, annak idejében némileg szemérmesebb volt, amikor azt mondta, most viszont sokkal átgondoltabb, és úgy véli:

mindannyiunknak feministának kellene lennünk.

A kijelentést Chimamanda Ngozi Adichie üdvrivalgással fogadta, aki nem mellesleg hasonló címmel egy fontos feminista könyvet is jegyez (We Should All Be Feminists). 

A rendezvény után újságírókkal beszélgetve a politikus azt mondta, ha alapvetően arról van szó, hogy a férfiak és a nők egyenlőek a társadalmi részvételt tekintve és általában az életben, akkor ebben az értelemben kijelentheti:

"Igen, feminista vagyok".

A düsseldorfi pódiumbeszélgetésen a moderátorok párhuzamot vontak Adichie és Merkel között, és úgy vélték, hogy mindketten a saját jogukon lettek feminista ikonok. Merkel elmesélte, milyen hatások formálták már fiatalon a személyiségét: ezek között említette, hogy mentálisan sérült emberekkel nőtt fel, és azt is, hogy nem érzett félelmet. Fiatalon fizikát tanult, és nőként ez annak idején egyáltalán nem volt szokványos. Sokszor nem jutott asztalhoz, ahol kísérleteket tudott volna végezni, ami megtanította arra, hogy megharcoljon a helyéért. Szóba került az is, hogy mihez kezd, ha lejár a kancellári mandátuma: Merkel úgy fogalmazott, hogy egy darabig nem szeretne csinálni semmit, és meglátja, mit hoz a jövő, amit a maga részéről egészen lenyűgöző perspektívának nevezett. Adichie amúgy meghívta Nigériába, Merkel pedig nyitott volt és azt mondta, lehetséges, hogy valóban elutazik majd az afrikai kontinensre.

Forrás: DW

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Hírek
...
Hírek

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt