Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

ro | 2021. szeptember 09. |

Habár évekig nem foglalt nyilvánosan állást a kérdésben, Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban mégis világossá tette, mit gondol a feminizmusról. Hogy miért van ennek akkora jelentősége, annak megértéséhez vissza kell mennünk egészen 2017-ig, amikor egy berlini Women20-csúcstalálkozó után valaki megkérdezte Merkelt, hogy feministának tartja-e magát, a politikus viszont akkor elkente a feleletet, és nem adott egyenes választ, ami sokakban csalódást keltett. 

A német kancellár szerda este Düsseldorfban Chimamanda Ngozi Adichie nigériai íróval (Americanah, Az aranyló fél napkorong) közösen vett részt egy beszélgetésen, amelyen szóba került ez az évekkel korábbi eset is. Merkel azt mondta, annak idejében némileg szemérmesebb volt, amikor azt mondta, most viszont sokkal átgondoltabb, és úgy véli:

mindannyiunknak feministának kellene lennünk.

A kijelentést Chimamanda Ngozi Adichie üdvrivalgással fogadta, aki nem mellesleg hasonló címmel egy fontos feminista könyvet is jegyez (We Should All Be Feminists). 

A rendezvény után újságírókkal beszélgetve a politikus azt mondta, ha alapvetően arról van szó, hogy a férfiak és a nők egyenlőek a társadalmi részvételt tekintve és általában az életben, akkor ebben az értelemben kijelentheti:

"Igen, feminista vagyok".

A düsseldorfi pódiumbeszélgetésen a moderátorok párhuzamot vontak Adichie és Merkel között, és úgy vélték, hogy mindketten a saját jogukon lettek feminista ikonok. Merkel elmesélte, milyen hatások formálták már fiatalon a személyiségét: ezek között említette, hogy mentálisan sérült emberekkel nőtt fel, és azt is, hogy nem érzett félelmet. Fiatalon fizikát tanult, és nőként ez annak idején egyáltalán nem volt szokványos. Sokszor nem jutott asztalhoz, ahol kísérleteket tudott volna végezni, ami megtanította arra, hogy megharcoljon a helyéért. Szóba került az is, hogy mihez kezd, ha lejár a kancellári mandátuma: Merkel úgy fogalmazott, hogy egy darabig nem szeretne csinálni semmit, és meglátja, mit hoz a jövő, amit a maga részéről egészen lenyűgöző perspektívának nevezett. Adichie amúgy meghívta Nigériába, Merkel pedig nyitott volt és azt mondta, lehetséges, hogy valóban elutazik majd az afrikai kontinensre.

Forrás: DW

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról