Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

ro | 2021. szeptember 09. |

Habár évekig nem foglalt nyilvánosan állást a kérdésben, Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban mégis világossá tette, mit gondol a feminizmusról. Hogy miért van ennek akkora jelentősége, annak megértéséhez vissza kell mennünk egészen 2017-ig, amikor egy berlini Women20-csúcstalálkozó után valaki megkérdezte Merkelt, hogy feministának tartja-e magát, a politikus viszont akkor elkente a feleletet, és nem adott egyenes választ, ami sokakban csalódást keltett. 

A német kancellár szerda este Düsseldorfban Chimamanda Ngozi Adichie nigériai íróval (Americanah, Az aranyló fél napkorong) közösen vett részt egy beszélgetésen, amelyen szóba került ez az évekkel korábbi eset is. Merkel azt mondta, annak idejében némileg szemérmesebb volt, amikor azt mondta, most viszont sokkal átgondoltabb, és úgy véli:

mindannyiunknak feministának kellene lennünk.

A kijelentést Chimamanda Ngozi Adichie üdvrivalgással fogadta, aki nem mellesleg hasonló címmel egy fontos feminista könyvet is jegyez (We Should All Be Feminists). 

A rendezvény után újságírókkal beszélgetve a politikus azt mondta, ha alapvetően arról van szó, hogy a férfiak és a nők egyenlőek a társadalmi részvételt tekintve és általában az életben, akkor ebben az értelemben kijelentheti:

"Igen, feminista vagyok".

A düsseldorfi pódiumbeszélgetésen a moderátorok párhuzamot vontak Adichie és Merkel között, és úgy vélték, hogy mindketten a saját jogukon lettek feminista ikonok. Merkel elmesélte, milyen hatások formálták már fiatalon a személyiségét: ezek között említette, hogy mentálisan sérült emberekkel nőtt fel, és azt is, hogy nem érzett félelmet. Fiatalon fizikát tanult, és nőként ez annak idején egyáltalán nem volt szokványos. Sokszor nem jutott asztalhoz, ahol kísérleteket tudott volna végezni, ami megtanította arra, hogy megharcoljon a helyéért. Szóba került az is, hogy mihez kezd, ha lejár a kancellári mandátuma: Merkel úgy fogalmazott, hogy egy darabig nem szeretne csinálni semmit, és meglátja, mit hoz a jövő, amit a maga részéről egészen lenyűgöző perspektívának nevezett. Adichie amúgy meghívta Nigériába, Merkel pedig nyitott volt és azt mondta, lehetséges, hogy valóban elutazik majd az afrikai kontinensre.

Forrás: DW

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

...
Beleolvasó

„Féltem vagy örültem, mikor életben maradtam? Nem tudom” – Sztehlo Gábor megmenekülésének története

...
Hírek

4 vágyakkal teli könyv forró nyári napokra

...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

...
Hírek

Nemi erőszakért és bántalmazásért ítélték 30 évre Böjte Csaba otthonainak volt nevelőjét

...
Nagy

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

...
Hírek

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt

...
Nagy

Versterápia: „szép, szőke lány a Július”

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?