A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

.konyvesblog. | 2015. november 03. |

(Kép forrása)

A legjobbak legjobbja címet nyerte el Chimamanda Ngozi Adichie nigériai származású írónő az egyik legrangosabb női irodalmi díj, a Baileys Women's Prize for Fiction ünnepségén. A díjat húsz éve alapították, akkor még Orange Prize for Fiction név alatt futott, ám 2013 óta a Baileys a főtámogató, innen ered a név is. A díj most ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, hétfő este pedig az elmúlt tíz év díjazottjai közül választották ki a legjobbak közül is a legjobbat.

Az elmúlt évtized zsűrielnökeiből álló grémium végül Chimamanda Ngozi Adichie-nek ítélte oda az elismerést a biafrai háborúról szóló regénye, Az aranyló fél napkorong miatt, amely eredetileg 2007-ben nyerte el a díjat. Muriel Gray, a 2007-es döntőbizottság elnöke most úgy vélte, hogy bár időnként fellengzős valamely könyvet fontosnak nevezni, de Az aranyló fél napkorong esetében helyénvaló ezt a szót használni. Gray elképesztőnek nevezte, hogy Adichie olyan fiatalon képes volt elmesélni ezt a nagyívű történetet az emberi szenvedésről, a gyűlölet és megosztottság következményeiről. A regény korábban a hét könyve volt nálunk, akkor ezt írtuk róla:

„Adichie egy tucat különböző társadalmi státuszú, és különböző hőfokon radikális szereplő sorsán keresztül villantja fel a háborús mindennapokat, ám mindig az ember kerül előtérbe, a háború pedig másodlagos marad. Eszköz arra, hogy megmutassa, a nélkülözés, a csordaszellem, a kiábrándultság vagy a megfelelési kényszer milyen messzire sodorja az embert attól a képtől, amit kialakított magáról, és felszínre hozza a legsötétebb gondolatokat.”

Chimamanda Ngozi Adichie köszönőbeszédét itt nézhetitek meg:

Forrás: BWPFF