A Zabhegyező és a Közöny is Beckett kedvenc olvasmányai közé tartozott

A Zabhegyező és a Közöny is Beckett kedvenc olvasmányai közé tartozott

ko | 2023. november 22. |

Az ír származású Samuel Beckett a 20. század egyik legfontosabb szerzője, aki verseket, regényeket és drámákat egyaránt írt. Az abszurd emblematikus alakja, aki egyre redukálódó életművében az idő, a létezés és a semmi lényegét kutatta, és olyan műveket írt, mint a Godot-ra várva vagy Az utolsó tekercs.

Természetesen egy olyan termékeny író, mint Beckett, lelkes olvasó is volt, élete során számtalan regényt és drámát olvasott el, 1941 és 1956 között keletkezett leveleiből pedig sokat megtudhatunk arról, mely könyvek voltak számára fontosak. 

Különösen nagy hatást tett rá J. D. Salinger klasszikusa, a Zabhegyező, mely a tinédzser főhős, Holden Caulfield serdülőkori szorongásait tárja fel, és a meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú kálváriáját meséli el. Beckettnek sokáig mindennél jobban tetszett ez az amerikai regény, de máshol a francia Jean Racine Andromakhé című művéről is nagy rajongással ír, és a drámát olvasva a színház lehetőségeit vizsgálja. Beckett nem ijedt meg a könyvek újraolvasásától sem, Theodor Fontane Effi Briest című regényét például négyszer is elolvasta levelezése tanulsága szerint. 

Az irodalmi Nobel-díjas szerzőt különösen lenyűgözte Albert Camus Közöny című kisregénye, mely egy látszólag önkényes tengerparti gyilkosságot állít a középpontjába, és melyet az egzisztencialista irodalom egyik legfontosabb műveként tartanak számon.  

Camus hőse a világirodalom legmegmagyarázhatatlanabb gyilkosságát követi el
Camus hőse a világirodalom legmegmagyarázhatatlanabb gyilkosságát követi el

„Ma meghalt az anyám. Vagy talán tegnap, nem is tudom.” A francia irodalom jól ismert mondatai, melyekkel kezdetét veszi Meursault, az algíri francia hivatalnok talányos történetének kibontása. A férfi önmaga és a külvilág számára is teljesen érthetetlen okból lelő egy arab embert a tengerparton, majd börtönbe és a tárgyalóterembe kerül, ahol beletörődéssel fogadja halálos ítéletét. Egyszerű, rövid, tárgyilagosan előadott történet, semmi sem bonyolult benne, mégis egy hatalmas kérdőjel az egész, egyrészt a gyilkos tett megmagyarázhatatlansága, másrészt a főhős személyiségének ellentmondásossága miatt. Mert a legnagyobb kérdés, melyből az összes többi ered, nem más, mint hogy kicsoda Meursault? A társadalmi konvenciók ellen lázadó hős? Magának való, torz jellemű szociopata? Vagy hazugságra és megalkuvásra alkatilag képtelen ember? Újraolvasó rovatunkban Orwell, Kafka és Hemingway után most az irodalmi Nobel-díjas író, Albert Camus Közöny című regényét vettük elő.

Tovább olvasok

Beckett ezeken kívül kedvencei között emlegette többek között Victor Hugo A párizsi Notre-Dame és Jules Verne Nyolcvan nap alatt a föld körül című regényét, Franz Kafkától A kastélyt, illetve Louis-Ferdinand Céline (Utazás az éjszaka mélyére), André Malraux (Az ember sorsa) és E.M. Cioran (A létezés kísértése) egy-egy művét is. 

(Far Out)

Fotó: Roger Pic/Wikimedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Nobel-reakciója áll a Beckett-film középpontjában

Az Oscar-díjas James Marsh rendezte Dance Firstben Gabriel Byrne alakítja az ír szerzőt.

...
Hírek

Budapesten forgatják a Beckett életéről szóló filmet

Tavaly ősszel már beszámoltunk róla, hogy Dance First címmel életrajzi filmet készítenek Samuel Beckettről. A rendezést James Marsh vállalta, a főszerepben Gabriel Byrne lesz. A friss hírek szerint a film forgatása már elkezdődött és jó pár jelenetet Budapesten vesznek fel.

...
Hírek

Megjelenik Beckett 80 évvel ezelőtt elutasított elbeszélése

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...