Annie Ernaux is bojkottálja a német kulturális szervezeteket a gázai háború kezelése miatt

Annie Ernaux is bojkottálja a német kulturális szervezeteket a gázai háború kezelése miatt

A Strike Germany nevű kampány szerint Németország „mcarthyista politikát folytat, amely elnyomja a véleménynyilvánítás szabadságát, különösen a Palesztinával való szolidaritás kifejezését”.

ki | 2024. január 12. |

Több mint 500 művész, filmkészítő, író és kulturális dolgozó csatlakozott a Strike Germany nevű globális kampányhoz, amellyel Németország a gázai háborúval kapcsolatos álláspontja ellen tiltakoznak.

Arra szólítják fel a kultúra szereplőit, hogy ne működjenek együtt a német állam által finanszírozott kulturális intézményekkel, szervezetekkel, programokkal. 

A bojkott legismertebb támogatója Annie Ernaux Nobel-díjas író, illetve Mohammed El-Kurd palesztin költő és aktivista, Christina Sharpe irodalomtörténész, Tai Shani Turner-díjas brit képzőművész és Indya Moore amerikai színésznő. (Az évtizedekre visszanyúló izraeli-palesztin konfliktus alaposabb megértéséhez ebben a cikkben ajánlunk könyveket.)

A 97 napja tartó háború alatt a német hatóságok többféleképpen korlátozták a Palesztina melletti kiállást, például betiltották a palesztinokat támogató szimbólumok használatát, Berlinben nem engedélyezik a palesztinpárti felvonulásokat, tüntetéseket, illetve több művészt, írót is ért retorzió amiatt, hogy nyilvánosan kritizálta az ország Izraellel kapcsolatos állásfoglalását, köztük Masha Gessent. A kampány szervezői szerint

Németország „mcarthyista politikát folytat, amely elnyomja a véleménynyilvánítás szabadságát, különösen a Palesztinával való szolidaritás kifejezését”.

Úgy látják, hogy a fent említett intézkedések az egész országban, de különösen a művészetekben dermesztő hatást gyakoroltak. „Egy olyan időszakban, amikor a palesztinokat a Németország által támogatott hadsereg példátlan ütemben mészárolja le, és amikor a német intézményekben a totalitarizmus erősödik, most fontosabb, mint valaha, hogy a jó emberek határozottan és nyilvánosan elutasítsák a palesztin-ellenes rasszizmust, és bojkottálják azokat a szervezeteket, amelyek terjesztik ezt a rasszizmust vagy védelmet adnak neki” – nyilatkozta El-Kurd az Al Jazeerának.

Az aláíró művészek azt követelik, hogy a német hatóságok védjék meg a művészet szabadságát,

ugyanis „a kulturális intézmények megfigyelik a közösségi médiát, a a Palesztinával való szolidaritást kifejező petíciókat, nyílt leveleket és nyilatkozatokat annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat a kulturális dolgozókat, akik nem értenek egyet azzal, hogy Németország egyértelműen Izraelt támogatja”. Emellett felszólítják a német intézményeket a strukturális rasszizmus elleni küzdelemre, mellyel egyúttal az ország 2019-es állásfoglalására is utaltak a Boycott, Divestment, Sanctions (a.m. bojkott, elidegenítés, szankciók) kampány ellen, melyhez Annie Ernaux szintén csatlakozott. A német parlament a BDS-mozgalmat antiszemitának nevezte, és erre hivatkozva kijelentette, nem támogatja semmilyen projekt finanszírozását, amely Izrael bojkottjára szólít fel.

Ha több művész csatlakozik a Strike Germany-hez, azzal olyan német kulturális rendezvények megrendezése válhat kétségessé, mint a közelgő Berlini Filmfesztivál, valamint az olyan intézmények programjai, mint a Goethe Intézet vagy a Gropius Bau.

(Forrás: Al Jazeera)

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában
Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában

A tagállamok háromnegyede szavazott igennel, 10 nemmel, 23 tartózkodott. Hét könyvet ajánlunk a hír és a helyzet alaposabb megértéséhez.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gázáról írt esszéje miatt kritizálják Masha Gessen Hannah Arendt-díját

Az orosz-amerikai publicista írásában a német emlékezetpolitikát bírálta, Gázát pedig a nácik által létrehozott európai zsidó gettókhoz hasonlította. A díj alapításában részt vevő Heinrich Böll Alapítvány és a brémai szenátus szerint ez elfogadhatatlan.

...
Hírek

Szabadon engedték a menekülés közben elfogott palesztin költőt

A Gázából való menekülés közben elfogott palesztin költőt, Masab Abu Tohát állítólag szabadon engedték. 

...
Hírek

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában

A tagállamok háromnegyede szavazott igennel, 10 nemmel, 23 tartózkodott. Hét könyvet ajánlunk a hír és a helyzet alaposabb megértéséhez.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?