Alice Munro tudta, hogy férje a lányát szexuálisan bántalmazta

Alice Munro tudta, hogy férje a lányát szexuálisan bántalmazta

Andrea Robin Skinner nyilvánosságra hozta, hogy a mostohaapja szexuálisan bántalmazta őt 9 évesen, de az anyja, Alice Munro azt mondta, hogy „túlságosan szereti” a férfit ahhoz, hogy elhagyja.

sa | 2024. július 08. |

A nemrég elhunyt, Nobel-díjas Alice Munro lánya, Andrea Robin Skinner arról írt a hétvégén a kanadai Toronto Starban megjelent esszéjében, hogy bár a mostohaapja szexuálisan zaklatta őt gyerekkorában, az anyja még azután is vele maradt, hogy a férfi beismerte tettét.

A zaklatás idején, 1976-ban Skinner kilencéves volt, Gerald Fremlin az ötvenes éveiben járt. Skinner arról ír, hogy mindez az anyja otthonában történt, ahol Fremlin bemászott az ágyba és szexuálisan bántalmazta. Skinner ezt elmondta a vér szerinti apjának, James Munrónak, aki viszont akkor nem szólt Alice Munrónak.

A következő években Fremlin ajánlatokat tett neki és

„mesélt nekem a környékbeli kislányokról, akik tetszettek neki”.

Skinner szerint a férfi abbahagyta a bántalmazást, amikor ő tinédzser lett, de a lánynál bulémia, álmatlanság és migrén alakult ki – ezeket Skinner a bántalmazás következményeinek tulajdonítja.

2005-ben Skinner a rendőrséghez fordult. Az akkor 80 éves Fremlin ellen vádat emeltek szeméremsértés miatt, amiben a férfi bűnösnek vallotta magát. A bíróság felfüggesztett büntetést és két év próbaidőt ítélt neki. Alice Munro viszont végül Fremlin 2013-ban bekövetkezett haláláig a férfival maradt.

Mit tudott Alice Munro?

Skinner azt írta, hogy először 1992-ben, a húszas éveiben mesélt anyjának a visszaélésekről. Ekkor levelet írt Munrónak, miután a szerző egy történetében együttérzően írt egy szereplőről, akit a mostohaapja szexuálisan zaklatott.

Munro viszont Skinner szerint 

„pontosan úgy reagált, ahogyan attól tartottam is, mintha egy hűtlenségről értesült volna".

Munro ideiglenesen elhagyta Fremlint, aki levelekben elismerte a visszaéléseket, de Skinnert hibáztatta. A férfi Skinner szerint azzal fenyegetőzött, hogy ha a helyzet romlik, akkor a nyilvánossághoz fordul. „Fényképeket teszek közzé, nevezetesen néhányat, amelyek az Ottawa melletti faházamban készültek, és amelyek rendkívül beszédesek ... az egyiken Andrea az én alsónadrágomban van.”

Munro viszont azzal reagált, hogy „túl későn szóltak neki”. Hogy „túlságosan szerette őt, és hogy a mi nőgyűlölő kultúránk a hibás, ha elvárom tőle, hogy megtagadja a saját szükségleteit, áldozatot hozzon a gyerekeiért és jóvátegye a férfiak hibáit” – írja Skinner. 

„Hajthatatlan volt, hogy bármi is történt, az csak rám és a mostohaapámra tartozik. Semmi köze nem volt hozzá.”

Skinner azt írja, letaglózta, hogy az anyja az őt ért sérelemmel van elfoglalva. „Azt hitte, hogy apám azért kényszerített minket a titkolózásra, hogy megalázza őt. Aztán mesélt nekem más gyerekekről, akikkel Fremlin »barátságot« kötött, hangsúlyozva a saját érzését, hogy őt személyesen elárulták. Vajon tisztában volt vele, hogy egy áldozattal beszél, és hogy én az ő gyermeke vagyok? Ha tudta is, nem éreztem.”

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt
Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

Az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro novellái a hétköznapok egyhangúnak tűnő szövetét bontják meg, hogy megmutassák a drámait az átlagos sorsokban, életekben. A hét könyve a Valamit el akartam mondani, melyből kiderül, hogy a rendes házak falai között is súlyos poklok rejtőzhetnek. 

Tovább olvasok

Skinner 2002-ben szakított a családjával, miután közölte Munróval, hogy nem engedi Fremlint a gyerekei közelébe.

Ám miután elolvasott egy interjút, amelyben Munro pozitívan beszélt a házasságáról, Skinner 2005-ben elvitte Fremlin leveleit a rendőrségre.

Fremlin „a kilencéves énemet »családrombolónak« nevezte”, és azzal vádolta Skinnert, hogy „szexuális kalandvágyból” tört be a hálószobájukba.

„A hallgatás folytatódott” Fremlin halála után is, az anyja hírneve miatt, írta Skinner. „Azt is szerettem volna, hogy ez a történet, az én történetem is része legyen azoknak a történeteknek, amelyeket az emberek az anyámról mesélnek.”

„Soha többé nem akartam olyan interjút, életrajzot vagy eseményt látni, amely nem birkózik meg a velem történtek valóságával, és azzal a ténnyel, hogy anyám, szembesülve a történtek igazságával, úgy döntött, hogy a bántalmazómmal marad és megvédi őt".

(Guardian)

Nyitókép: Libri

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Alice Munro Nobel-díjas író

92 évesen elhunyt Alice Munro irodalmi Nobel-díjas kanadai író, írta a szerző családját idézve a Globe and Mail.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alice Munro a lefojtott feszültségek finomtollú írója volt

Portrécikkünkben arra keressük a választ, miért volt a hétfőn elhunyt Alice Munro a novellairodalom egyik legnagyobb alakja, egyben az emberi lélek apró rezdüléseinek legegyedibb krónikása.

...
Hírek

Neil Gaimant két nő is szexuális erőszakkal vádolja

A Neil Gaiman ellen megfogalmazott vádakról a Tortoise Media brit hírügynökség először egy négyrészes, Master című podcastban, majd egy cikkben számolt be.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?