Neil Gaimant két nő is szexuális erőszakkal vádolja

Neil Gaimant két nő is szexuális erőszakkal vádolja

A Neil Gaiman ellen megfogalmazott vádakról a Tortoise Media brit hírügynökség először egy négyrészes, Master című podcastban, majd egy cikkben számolt be. 

sa | 2024. július 05. |

A lap szerint mindkét nő konszenzuális kapcsolatban volt Neil Gaimannel. A 23 éves Scarlett dadaként dolgozott az író Amanda Palmerrel közös fia mellett, és azt állítja, hogy Gaiman 2022 februárjában szexuálisan bántalmazta őt az új-zélandi rezidenciájához tartozó fürdőben, az első találkozásuk után néhány órával. (Palmer és Gaiman 2022-ben jelentették be válásukat.)

Scarlett azt állítja, hogy későbbi kapcsolatuk során az író 

„durva és megalázó” szexuális aktusokat létesített vele, amelyek nem mindig alapultak közös beleegyezésen.

A Tortoise úgy tudja, hogy Gaiman beszámolója szerint csak „ölelkeztek” és „csókolóztak” a fürdőben, amire kapott beleegyezést. Az ezt követő háromhetes kapcsolatuk alatt pedig szintén közös beleegyezéssel történt „mindössze” ujjazás. A Tortoise látott az esettel egyidejű üzeneteket, feljegyzéseket, valamint felvette a kapcsolatot olyan barátokkal, akikkel Scarlett akkoriban beszélt, ezek a lap szerint alátámasztják a nő állításait.

A Tortoise megjegyezte, hogy Gaiman ellen rendőrségi feljelentést tettek Új-Zélandon. A The New Zealand Herald július 4-én megkereste a rendőrséget, de az adatvédelmi törvények miatt nem erősítették meg, hogy kaptak-e panaszt Gaiman ellen.

A másik nőt, aki bántalmazással vádolja Gaimant, K néven említik, ő 18 éves rajongóként 2003-ban, egy floridai dedikáláson találkozott az íróval. Miután 20 éves lett, romantikus kapcsolatba lépett az akkor negyvenes éveiben járó Gaimannel. K azt állítja, hogy a szerző durván és fájdalmasan szexelt vele, amit ő „nem akart és nem is élvezett”, valamint hogy volt olyan alkalom, amikor

 a férfi annak ellenére belé hatolt, hogy ő ezt egy fájdalmas fertőzés miatt nem akarta.

Gaiman tagadja a vádakat

Gaiman határozottan tagadja a nem közös megegyezésen alapuló szexről szóló vádakat. Azt is mondja, hogy az új-zélandi rendőrség 2022-ben nem fogadta el az együttműködésre vonatkozó ajánlatát, ami 

szerinte arra utal, hogy a vád nem megalapozott.

Az új-zélandi rendőrség arról nyilatkozott, hogy „számos kísérletet tett, hogy a nyomozás részeként beszéljen a kulcsfontosságú személyekkel, és ezek továbbra is folyamatban vannak”. Hozzátették, hogy „számos tényezőt kell figyelembe venni ebben az ügyben, beleértve az összes fél tartózkodási helyét is”. 

A Tortoise szerint az író úgy gondolja, hogy K vádjainak motivációja az, hogy a nő megbánta a kapcsolatukat. Scarlett pedig a kapcsolatuk idején hamis emlékekkel is együtt járó betegségtől szenvedett – Gaiman utóbbi állítását viszont nem támasztják alá orvosi feljegyzések és kórtörténet.

Gaiman a kortárs popkultúra egyik sztárja, népszerű író, akit a Time magazin 2023-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott. Legutóbb júniusban írtunk róla annak apropóján, hogy a Coraline rendezője készít filmet az Óceán az út végén című regényéből.

(Tortoise Media, Straits Times)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

Henry Selick rendezi Neil Gaiman Óceán az út végén című könyvének moziváltozatát és úgy fest, az Oscar-jelölt Coraline-hoz hasonlóan stop-motion technikával készül a feldolgozás.

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

A Sandman és az Elveszett próféciák írója, Neil Gaiman szerint az írók és a színészek hollywoodi sztrájkja után újra fel kell találni a televíziózást.

...
Hírek

Szellemek vagyunk és rejtélyeket oldunk meg – új Neil Gaiman-sorozat a Netflixen

Neil Gaiman és Matt Wagner Halott Fiúk Nyomozóirodájának főhősei nyolc epizódon át derítik fel élők és holtak ügyeit. Mutatjuk az előzetest!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy család nagy árat fizet a titkaiért – Olvass bele Adriana Trigiani regényébe!

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy évtizedekig őrizgetett titokról. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bencsik Orsolya: Hiába szeretnénk, nem tudunk menekülni a traumáink elől [MARGÓ KÖNYVEK]

Olvasd el Bencsik Orsolya utószavát a horvát Ivana Bodrožić regényéhez, melynek szereplőit a felszín alatt munkáló háborús és családi traumák és sebek kísértik.