Meghalt Alice Munro Nobel-díjas író

Kiadója is megerősítette, hogy Alice Munro hétfőn, egy ontariói ápolási otthonban hunyt el. Több mint egy évtizede demenciával élt.

A lány, aki elmenekült otthonról

1931-ben, az Ontario tartománybeli Winghamben született Alice Ann Laidlaw néven. Alig töltötte be 18-at, amikor szó szerint elmenekült otthonról, és beiratkozott a Nyugat-ontariói Egyetem angol szakára. Kamaszkorában döntötte el, hogy író lesz, első novellája 1950-ben, egyetemistaként jelent meg. Később egyszer azt mondta, az Üvöltő szelek miatt szeretett meg szomorú történeteket írni.

Első novelláskötetét, a Boldog árnyak tánca címmel 1968-ban adták ki, és azonnal elnyerte a legrangosabb kanadai irodalmi elismerést, a főkormányzó díját. Három évvel később az Asszonyok és lányok élete című kötetével a kanadai könyvkereskedők szövetségének díját ítélték neki. A kolduslány című, 1980-as kötetéért már Booker-díjra jelölték.

Nem a kanadai Csehov – ő a maga jogán Munro!

Sokan emlegetik a kanadai Csehovként, pedig nem kellene hasonlítgatni, inkább azt tudjuk, hogy a „kis emberek, nagy érzések” krónikása volt.

Margaret Atwood egyszer „korunk angol nyelvű szépirodalmának legnagyobb írói közé” sorolta.

Salman Rushdie pedig „a forma mestereként” méltatta, míg Jonathan Franzen azt írta: „[Munro] egyike annak a maroknyi írónak – néhány élő, a legtöbb halott –, akikre gondolok, amikor azt mondom, hogy a fikció a vallásom”.

Munro művei nagy nemzetközi sikert arattak a kritikusok és az olvasók körében is. Rengeteg díjjal ismerték el munkáságát, 2009-ben megkapta a Nemzetközi Man Bookert, majd 2013-ban neki ítélték az irodalmi Nobelt. Az indoklás csupán egyetlen mondat volt, ami a modern novella mestereként jellemezte az írót, 

aki tökélyre fejlesztette a regény mögött háttérbe szoruló novella műfaját.

Magyarul a Park Kiadó gondozásában olvasható többek között az Egy jóravaló nő szerelme, az Asszonyok, lányok élete, a Szeret, nem szeret, a Csend, vétkek, szenvedély, a Mennyi boldogság!, a Drága élet, a Kilátás a Várszikláról, az Ifjúkori barátnőm és A Jupiter holdjai.

Valamit el akartam mondani című kötete (olvass bele) felkerült a 2023-as év könyve listánkra. Azt írtuk róla, a novellák „(a)zokat a sűrű, de gyenge szálakat fejtik fel, melyeket az ember a társadalom, a közösség elvárásai és véleménye alapján sző maga köré, és melyekkel el szeretné rejteni hiányérzetét, fájdalmait, csalódásait. Ezen a szöveten ejtett nagyon finom bemetszéseivel a szerző azt mutatja meg, hogy bár vágyunk az úgynevezett normális, átlagos életre, nem létezik ilyen.”

Út a szomorú Nobel felé

A Szeret, nem szeret egyik novellájából Sarah Polley forgatott filmet Egyre távolabb címmel, a főszerepben Julie Christie-vel. A filmet két Oscarra jelölték és elhozta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot. 2013-ban a kötet címadó novellájából készült film Liza Johnson rendezésében, 2016-ban pedig Cannes-ban mutatták be a Pedro Almodóvar rendezte Julieta című filmet, a Csend, vétkek, szenvedély című kötet egyik novellájának adaptációját.

Munro 2009-ben hozta nyilvánosságra, hogy szívműtétje volt és rákkal is kezelték. Az egészségi állapota miatt a Nobelt sem tudta már személyesen átvenni.

(MTI, Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

Az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro novellái a hétköznapok egyhangúnak tűnő szövetét bontják meg, hogy megmutassák a drámait az átlagos sorsokban, életekben. A hét könyve a Valamit el akartam mondani, melyből kiderül, hogy a rendes házak falai között is súlyos poklok rejtőzhetnek. 

...
Beleolvasó

Alice Munro hősei az idő múlásával küzdenek

Alice Munro irodalmi Nobel-díjas kanadai író, akit a kortárs novella mesterének is neveznek. Erős és sűrű elbeszéléseinek Ontario vidéki élete képezi fő témáját, stílusa és témái miatt kritikusai Csehovhoz hasonlítják. Olvass bele a Valamit el akartam mondani című kötetbe!

...
Hírek

"Alice Munro minden novellája felér egy regénnyel"

A hétvégén ünnepelte 90. születésnapját 2013 irodalmi Nobel-díjasa, Alice Munro, fordítója, Lukács Laura pedig a Nyugati tér blogon köszöntötte.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

Polc

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...