A Föld egyharmadát természetvédelmi területté nyilvánítaná az ENSZ

A Föld egyharmadát természetvédelmi területté nyilvánítaná az ENSZ

Az ENSZ hétfőn környezetvédelmi javaslatokat tett közzé, amelyek lényege, hogy a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi intézkedések hatálya alá helyeznék – írta a Reuters. Környezetvédők szerint még ez sem lesz elég. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. július 13. |

Hamarosan biodiverzitási egyezmény készül, hétfőn huszonegy környezetvédelmi javaslatról tárgyalt az ENSZ. A célkitűzések érintik többek közt a műanyaghulladék csökkentését, a növényvédő szerek használatának visszaszorítását, valamint egy éves környezetvédelmi támogatást is, amelyet a fejlődő országok kapnának. A javaslatokról október 15-én az ENSZ-konferencián 196 ország képviselői fognak szavazni a kínai Kunming városában.

A tervek közt az is szerepel, hogy a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi területté kell nyilvánítani. (Jelenleg a szárazföldi és a tengeri térségek 17 százaléka, illetve 7 százaléka áll valamilyen mértékű védelem alatt.)

Jelenleg egymillió fajt fenyeget a kipusztulás veszélye, a tengerek túlhalászása és a vadvilág életterének csökkenése pedig óriási bajokat okozhat (a túlhalászás következményeiről szóló Seaspiracy című filmről ITT írtunk). Hogy a klímaváltozásnak milyen következményei lesznek, és mit kell tennünk, hogy ne sodródjunk bele a visszafordíthatatlan folyamatokba, arról mostanában David Attenborough beszél a legtöbbet nyilvánosan. Legutóbb a Breaking Boundaries című megrázó dokumentumfilmben magyarázta el, hogy a túlhalászással, a káros anyagok kibocsájtásával és az erdők kivágásával ötven év alatt destabilizáltuk a bolygót, és szembe kell néznünk azzal, hogy talán most van az utolsó pillanat, amikor még helyre lehet hozni a károkat. A filmről ezt írtuk:

„Négy olyan terület is van, amelynél már jelenleg is a veszélyzónában vagyunk, ráadásul Johan Rockstrom és a filmben megszólaló többi tudós szerint, ha elérünk bizonyos fordulópontokat, onnantól kezdve ezek a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, és az egyik probléma dominószerűen hozza majd magával a másikat. Szomorú látni ezeket a kutatókat, akik évtizedek óta beszélnek a globális felmelegedésről, és akik tehetetlenül nézik végig, hogy nem történik semmi, a vesztünkbe rohanunk. A filmnek talán az egyik legszívszorítóbb jelenete, amikor a kamera előtt sírja el magát Ausztrália egyik vezető korallzátony-kutatója, miközben a Nagy-korallzátony sosem látott léptékű pusztulásáról beszél. A Breaking Boundaries megdöbbentő összefoglaló a bolygó jelenlegi állapotáról, amelyből megérthetjük, hogy az emberek, az állatok és a környezet egészsége összefügg, így a mi életünk is azon múlik, hogyan bánunk a természettel.”

DAVID ATTENBOROUGH
Egy élet a bolygónkon
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2020, 300 oldal
-

Tavaly Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében és sorozatában magyarázta el, hogy a Föld történetében eddig öt tömeges kihalás volt, és jelenleg a hatodik szélén állunk. Arról ezt írtuk kritikánkban:

„Az Egy élet a bolygónkon nem vádirat, hanem tanúvallomás. A film egyszerű eszközökkel, tisztán, közérthetően mutatja be azt a folyamatot, amely egyetlen emberöltő alatt végbement a Földön: egészen konkrétan azokra a változásokra mutat rá, amelyek David Attenborough életének 94 éve alatt zajlottak le. A természettudós mögött tényleg elképesztő életút áll, keveseknek adatott az emberiség történetében, hogy ennyire sok helyre utazhassanak és a bolygó legeldugottabb részeit is bejárhassák az élővilágot kutatva. Ahogyan nézzük Attenborough alaposan dokumentált munkásságának képeit, világossá válik, hogy amit ő csinált, azt soha korábban és soha többé nem lehet véghezvinni: korábban nem voltak eszközök, amikkel ilyen gyorsan ennyire sok helyre el lehetett volna jutni, később pedig már nem lesz meg az a sokszínű élővilág, amelyet fel lehetne keresni.”

Áprilisban egyébként bejelentette az Apple TV, hogy lesz egy új dokumentumfilm, amit a koronavírus-járvány miatti lezárások ihlettek. A The Year Earth Changed (Az év, amikor a Föld megváltozott) narrátora szintén Sir David Attenborough lesz. Az előzetesét ITT tudjátok megnézni. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

David Attenborough legújabb dokumentumfilmje, a Breaking Boundaries elmagyarázza, hogyan destabilizáltuk a bolygót, és mikor jön el az a pont, amikortól már visszafordíthatatlanná váik ez a folyamat.  

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

Kedvenc természetudósunk ismét arra figyelmeztet, hogy a természet egyébként milyen jól ellenne nélkülünk.

...
Kritika

David Attenborough utolsó figyelmeztetése a hatodik kihalás előtt

Könyvben és filmben szegezi nekünk tanúvallomását David Attenborough: az Egy élet a bolygónkon tisztán, érthetően magyarázza el nekünk, milyen károkat okoztunk az élővilágban az elmúlt évtizedekben, és mit kell tennünk, hogy megmentsük önmagunkat. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Polc

A tiltott szerelem krónikájában megingathatatlan a hit, hogy az ember szabadnak született

...

Az a kenetteljes cinizmus, amivel elveszed a másik ember életét és földjét

...

Margaret Atwood megmutatja, hogyan válunk mindannyian történetekké

...

Aki túlélte a menekülést a szaúdi Gileádból

...