Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

ko |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - első alkalommal Mohácsi Balázs válaszolt kérdéseinkre, ezúttal pedig Borda Réka mesél az alkotói folyamat részleteiről.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A megjelenés utáni időszak sokkal megerőltetőbb volt, mint az azt megelőző, mert nehezen tudtam újra kedvemet lelni az írásban, hirtelen lett nagy a csend körülöttem, ráadásul a készülő kéziratommal is rettentően magányosnak éreztem magam.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

A második könyvem utolsó szerkesztési köreinél jártam, amikor bevillant, hogy milyen jó lenne női szemszögből írni egy verses regényt. Ha van egy ötlet, amiben kihívást látok, általában olyan intenzív löketet tudok kapni tőle, hogy napokon, heteken át képes vagyok kitartó flow-ban olvasni, kísérletezni és kutatni, így hát megállás nélkül bújni kezdtem a középkori szerelmes énekeket, eposzokat, kalandregényeket és verses regényeket, illetve a verstanról is beszereztem egy csomó könyvet, hogy gyakorolhassak. Időközben aztán megjelent Závada Pál Apfelbaumja, és Vajna Ádám is verses regénnyel nyerte meg az Alkotótárs ösztöndíjat, ezért egyre inkább úgy éreztem, fura lenne az eredeti irány. Végül aztán egy csomó racionális indok is arra sarkalt – például pont a női elbeszélőben rejlő nyelvi lehetőségek és az „oral history” jelleg –, hogy kalandregénnyé formáljam a tervet. Utólag is úgy érzem,

számomra ez sokkal több lehetőséget, meg persze izzadást és fejfájást tartogat – amit végtére is nagyon tudok szeretni.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Ferencz Móni barátnőmnek és a férjemnek mutatom meg elsőként a szövegeimet, ezért talán azt is kijelenthetem, hogy leginkább az ő véleményükre adok. Persze azért előfordul, hogy másoknak is elküldöm az írásaimat, és szerencsére mindig akadnak olyan hasonszőrű író barátok, akik hasznos tanácsokkal tudnak ellátni.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A legfontosabb tanulság az, hogy mindig legyek hű ahhoz, ahogyan én valóban írni szeretek vagy szeretnék, ugyanis a Hoax esetében inkább bizonyítani akartam a közegnek, mintsem ténylegesen magamat adni. A második könyv – legalábbis esetemben – inkább tud a kísérletezés, a játék, a saját hang megtalálásának terepe lenni, és közelebb tudja vinni az embert ahhoz, hogy magát is komolyabban vegye.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

Egy huszonéves nőről szól, aki szeretné megérteni, miért hagyják el a barátai az országot. Az ő élményeit szeretném elmesélni kalandregény formájában, amivel többek között az a célom, hogy női nézőpontba helyezzem át ezt a hagyományosan férfiakra szabott műfajt,

miközben erről az elbaltázott évszázadról is remélhetőleg sok mindent elmondok. 

Fotó: Zsólyomi Norbert

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

...
Nagy

Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Most Borda Réka mesél.

...
Panodyssey

Borda Réka: Egy bőrönd átváltozásai [Tárgydilemmák]

A Panodyssey projekt célja egy olyan közösségi oldal létrehozása, melyen a felhasználóknak lehetősége van saját írásaik közvetlen megosztására. Most Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának első részét olvashatjátok, amelyből  többek között az is kiderül, hogyan jutunk el Hemingway feleségének kézipoggyászától a négygörgős bőröndökig.

...
Alkotótárs

„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

Vonnák Diána és Vajna Ádám 2022-ben nyerték el a Mastercard Alkotótárs Ösztöndíjat, és az elmúlt egy évben a Könyves Magazin podcast-sorozatában beszéltek a terveikről, az írásról, vagy éppen arról, hol tartanak az alkotói folyamatban. Ezúttal a nyersanyagban való tájékozódásról és a szöveg megfuttatásáról is meséltek.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir