Szabó Magda, Petri, Oravecz és séták a buja múltú fővárosban [PROGRAMAJÁNLÓ]

Szabó Magda, Petri, Oravecz és séták a buja múltú fővárosban [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bár még február közepén is alig járunk, a levegőben már érezni a tavaszt, és megsokasodtak a programok is: legismertebb íróink szerelmi életéről készült filmek, olvasókör Szabó Magda regényéről, Oravecz-könyvbemutató, Petri-kiállítás, Sántakutya est és séták a buja múltú fővárosban. Programajánló.

ko | 2024. február 08. |

Árni

A madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat, és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással lesz rá.

Mikor? Február 8-tól. Hol? A mozikban.

Budapesti nők olvasókör 2. - Szabó Magda: Az ajtó

-

Budapesti nők címmel új olvasókört indítunk, ahol egy-egy klasszikus vagy kortárs művön keresztül vizsgáljuk meg a nők és a főváros kapcsolatát. Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Beszélhetünk-e nők közötti szolidaritásról az elmúlt 150 év történelmi és társadalmi változásainak tükrében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek a Budapesti nők című olvasókörben, ahol a következő hónapokban mindig más könyvvel merülünk alá a város és a benne élő nők történetében. Második olvasmányunk Szabó Magda Az ajtó című regénye lesz. Az olvasókör vezetői Ruff Orsolya és Szeder Kata, akik korábban is beszélgettek már erről a regényről (a podcastbe itt belehallgathatsz).
Mikor? Február 20-án 18:30-kor. Hol? A Tompa17 kávézóban. (A részvétel ingyenes.)
Részletek erre >>>

Petri György: Örökhétfő

-
A Gazdátlan tényrakások – Petri térben február 12-től március 25-ig minden hétfőn Örökhétfő. De mi is az Örökhétfő, azon kívül, hogy egy Petri-vers címe? Az Örökhétfő egy részvételiségre épülő programsorozat, amelynek keretében hétről hétre közösen merülünk el Petri György egy-egy költői dilemmáján keresztül az életmű bizonyos tematikus egységeiben. A tematikus egységeket, mintegy problémafelvetésként, Kamondi Zoltán Petrivel készített interjúfilmjében elhangzó versek jelölik ki. A részvételhez nem szükséges Petri költészetének mélyreható ismerete, hiszen a cél az, hogy együtt kíséreljük meg annak felfedezését, értelmezését és felderíteni a mai olvasó hozzá való kapcsolódási lehetőségeit. Az egyes események ingyenesen, előzetes regisztrációval látogathatók. Az első alkalom címe és témája: Petri és a költői szerep – Vagyok, mit érdekelne. Hogyan viszonyul Petri esetében a valóság, az élet és a személyes a költészethez? Költői szerep, költői problémák, öndefiníció, önirónia.
Mikor? Február 12-én 18-kor. Hol? A Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Részletek erre>>>

A mese mágiája - Pöttyös Panni kiállítás

-

Emlékszik még Panni és Tamara rajzos leveleire? A zsiráfra, amelyet nem lehet becsomagolni? A barackra, amely magától ugrott Panni szájába? A csap alatt megmosott kiflire, Kockás Petire és Panni naplójára? Mindenkinek van kedvenc Pöttyös Panni-meséje. Az első kötet 70 éve, 1953-ban került a könyvesboltok polcaira, és egy igaz történetből indult. „A fodrásznál volt egy találkozásom egy orosz kislánnyal, a kis Tamarával. Oda is tollal, füzettel jártam, és ő egyszer csak felült a térdemre, hogy rajzoljak neki” – mesélte Szepes Mária.Az évforduló alkalmából a Móra Könyvkiadó által szervezett, óvodásoknak és kisiskolásoknak kiírt alkotói pályázatra közel 800 pályamunka érkezett határon innen és túlról, egyéni és csoportos pályázóktól egyaránt. A kiválasztott alkotásokból kiállítást állítottak össze.

Mikor? Február 5-24-ig. Hol? A Deák17 Galériában.

Sántakutya est 3.: Bősze Ádám, Fullajtár Andrea, Vágvölgyi B. András

-

Keverjük az újabb sztorikoktélt, folytatódnak a storytelling estek a Tompa 17-ben. Kíváncsi vagy hardcore ferencvárosi történetekre? Gyere el március 6-án a következő Sántakutyára, ahol bebizonyítjuk, hogy egy húsz perces sztoriba belefér maga az élet. Íme, a márciusi Sántakutya est vendégei:Bősze Ádám, zenetörténész. A IX. kerület sorsfordító szerepet játszott az életében. Nem is egyszer. Erről fog mesélni.
Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház társulatának tagja, és természetesen harminc éve ferencvárosi lakos, akit nemcsak a jelen, de a múlt is a ideköt, ráadásul szerelmeken keresztül.
Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta, politikai és kulturális kommentátor. Ő a 9 Magazin főszerkesztője is, aki végigutazta már a világot Szarajevótól Tokióig, a legtöbb sztori mégis Ferencvároshoz köti. Nyilván.
Mikor? Március 6-án 18:30-20:00-ig. Hol? A Tompa 17 kávézóban.
Részletek erre >>>

Oravecz Imre: Alkonynapló

-
Februárban jelenik meg Oravecz Imre Alkonynapló című könyve. A kötetről Szegő János beszélget a szerzővel, a könyvből Fodor Tamás olvas fel részleteket.
Oravecz Imre Alkonynaplója a létezés teljességének katalógusa, az időskor mindennapjainak megörökítése. Hangoltságában és kíméletlen őszinteségében Márai Sándor és Kertész Imre naplóit idézi. Nem feltétlenül az a fontos, hogy az adott napon milyen külső események történtek, a hangsúly a belső tükröződéseken van. Ahogy az Őszi kérdés című naplójegyzetben áll: „Elment a sárgarigó, a kakukk, a gólya, a fecske. Megvárod, míg visszajönnek?” Oravecz Imre most is mindent pontosan rögzít, a létezést elemeire bontja, ugyanakkor nem vész el a részletekben, a lényeges dolgokra összpontosít. Az elmúlásra és az életre, a személyét körülvevő világ állandóságaira és változásaira, a test és a tudat folyamatos párbeszédére. Az egymással szervesen összefüggő emlékekre és álmokra. Arra, ami vele együtt távozik, és azokra, akik utána is itt maradnak. A határban járunk: líra és epika peremén. Az Alkonynapló mintha az időskori remekmű, a Távozó fa továbbírása lenne más modalitásban.
Mikor? Február 13-án 17-kor. Hol? A Magvető Caféban.
Részletek erre >>>

Írók-sorsok-szerelmek - Színház a moziban

-
Filmsorozatunk elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata, melynek összefoglaló címe: ÍRÓK-SORSOK-SZERELMEK. Utóbbi sorozat a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játék®-ok formájában dolgozza fel. A sorozatban a magyar irodalom és kultúra alakjainak (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) történetei új, 21. századi értelmezésben, illetve a hazai előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg. A Pannonia Movie mozilánc két filmszínháza, az Art+ és a Gobuda mozi mozi Valentin (Bálint) naphoz kapcsolódóan kezdi el vetíteni a Madách Színház négyrészes, mozifilm-sorozatát, mely híres magyar írók (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) párkapcsolatáról szól. 
Mikor? Február 14. és március 10. között. Hol? Az Art+ és a Gobuda mozikban.
Részletek itt és itt

Könyves séták Budán és Pesten

-
Harisnyakötők és türelmi bárcák. Kétes múltú luxusmúzsák és könnyű, ledér szerelmek. A történeti Budapest erotikus emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, ledér bordélyos hölgyekről, sőt, kalandos szeretői történetekről mesélnek. Könyves Sétánkon Budán és Pesten idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabu-kérdéseihez tapadó sztorijait, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizán-élet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai és pesti élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György. A sétákat vezeti: Szabó Dominika. A séták hossza: kb. 2,5 óra. 
Buja Buda: Mikor? Március 9-én 10:30-kor. Hol? Találkozás és indulás: a Rudas Gyógyfürdő elől - 1013 Budapest, Döbrentei tér 9. (Részletek erre>>>)
Buja Pest: Mikor? Április 5-én 17-kor. Hol? Találkozás és indulás a Károlyi-kert bejáratánál (a Magyar utca és Ferenczy István utca sarok). (Részletek erre>>>)

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

A Szabó Magda-titok záró részének vendége volt Gilbert Edit irodalmár, akivel az életpálya disszonanciáiról, elzárkózásról és népszerűségről, a hivatalos irodalomkritika hozzáállásáról és a kritikusokra szórt átkokról is beszélgettünk - és természetesen rákérdeztünk arra is, hogy akkor mégis miben áll a Szabó Magda-titok.

...
Nagy

A titán-gyerekek vajon ellátogattak a Maffiába? [Sántakutya]

Túró Rudi-bérlet, éjszakai pingpong-mérkőzések, bújócska a fekete templom kiszögellései között és a Ludovika öröksége: a második Sántakutya sztorikoktélja a ferencvárosi gyerekkorról szólt. Berecz Dénes, Kaszás Gergő és Juhász Tomi mesélt.

...
Gyerekirodalom

Pöttyös Panni kalandjai 70 éve kezdődtek

115 éve született Szepes Mária, és 70 éve indultak Pöttyös Panni kalandjai.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.