Pöttyös Panni kalandjai 70 éve kezdődtek
ko

Pöttyös Panni kalandjai 70 éve kezdődtek

szepes_mária pöttyös_panni évforduló gyerekirodalom
Szepes Mária: Pöttyös Panni: Szia, világ!
Ill. F. Györffy Anna, Móra, 2014, 55 oldal
Szepes Mária: Pöttyös Panni: Szia, világ! antikvár

Művészcsaládba született, kisgyerekkorától fogva folyamatosan alkotott. Sokoldalú, karizmatikus, élettel teli személyiség volt, aki vonzotta a hozzá hasonló gondolkodókat. Tudatosan készült az írói pályára, 9-10 évesen írta első verseit, novelláit. A gyermek-, a szép- és a spirituális irodalom területén is maradandót alkotott. 115 éve ezen a napon született Szepes Mária, és 70 éve kezdődtek Pöttyös Panni kalandjai. 

Anyaként rövid idő, alig egy év adatott meg számára, a gyerekeket mégis egész életében rajongva szerette, s örömmel ajándékozta meg őket történeteivel. 

A Pöttyös Panni-sorozat mellett több gyerekkönyve is született, jelentek meg kötetei a Móra Kiadónál több mint 50 éve töretlen sikernek örvendő Már tudok olvasni-sorozat első (Táltos Marci) és második (Fityfiritty) szériájában is.

A Pöttyös Panni első kötete 1953-ban került a könyvesboltok polcaira, és az évek során sorozattá bővült. A négyéves Panni felnövését követő hétköznapi történeteket a forgatókönyvíróként is dolgozó Szepes Mária kiváló dramaturgiai érzéke egyszerűségükben is élvezetessé tette. A kötetek sokadik olvasásra is képesek megszólítani, megkacagtatni, magukkal ragadni az óvodásokat. F. Györffy Anna jellegzetes illusztrációival a sorozat hamar nagy népszerűségre tett szert.

-
Az igazi szófogadó kislányt megjelenítő főszereplő mellett helyet kapott a csintalanság mintapéldája – Astrid Lindgren Juharfalvi Emiljével némileg rokon vonásokat mutató –, Kockás Peti. Emellett felbukkan Tamara is, a kedves és beszédes kislány, akivel Panni egy fodrászatban ismerkedik meg, és rögtön szoros barátságot köt. A szerző elárulta, hogy a két karakter barátsága igaz történeten alapszik.

A sorozat egy klasszikus értékeket felmutató, különlegesen erős nagyszülő-unoka kapcsolatot tár elénk. Bár 70 év alatt sok minden változott, Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek is legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak annak idején.


-