A Salman Rushdie elleni merényletről Oscar-díjas rendező forgat dokumentumfilmet

A Salman Rushdie elleni merényletről Oscar-díjas rendező forgat dokumentumfilmet

Salman Rushide Kés című memoárját veszik alapul a filmhez.

sa | 2024. június 07. |

Dokumentumfilm készül a Salman Rushdie elleni támadásról, az író fizikai és lelki felépülésének folyamatáról, a forgatás során pedig a friss memoárjából is dolgoznak.

SALMAN RUSHDIE
Kés – Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után
Ford. Greskovits Endre, Helikon, 2024, 248 oldal
-

A Kés áprilisban jelent meg, és ezt írtuk róla, amikor a hét könyve volt nálunk: „Rushdie-en érezhető az igyekezet, és több helyütt be is vallja, hogy nagyon nem szeretné, ha ez a késelés határozná meg további életét és az írói megítélését. Ugyanakkor elismeri és idővel belenyugszik, hogy ez bizonyos szempontból lehetetlen”.

Rushdie-t még 1989-ben ítélte halálra az iráni ajatollah, amit 2022-ben egy merénylőnek majdnem sikerült végrehajtania, amikor a 76 éves író egy New York állambeli irodalmi eseményen tartott volna beszédet. A súlyos sérülésekből felépülő Rushdie tulajdonképpen a rehabilitációs folyamat részeként írta meg a Kést, aminek első oldalain leszögezi, „a visszaemlékezésben azt próbálja megérteni, miről szólt ez a támadás – mert hogy egész biztosan nem A sátáni versekről”.

Mit tudunk már most a dokumentumfilmről?

A projekt a tapasztalt, Oscar-díjas dokumentumfilmes, Alex Gibney kezébe került (The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley, Going Clear: Scientology and the Prison of Belief vagy a Filmakadémia díjazottja, a Taxi to the Dark Side).

Az író felépülését is végigkísérő filmben felhasználják azokat a nyilvánosság számára eddig ismeretlen felvételeket is, amiket Rushdie felesége, Rachel Eliza Griffiths készített – a pár a támadás előtt 11 hónappal házasodott össze.

Gibney már megkezdte a Knife (Kés) című film forgatását, most keres forgalmazót hozzá. A rendező legutóbbi projektje az Elon Muskról szóló Musk, mely idén jön ki az HBO-n. Gibney nyilatkozatában megtiszteltetésnek nevezte, hogy elkészítheti a filmet Rushdie-ról, aki szerinte 

nemcsak rendkívüli író és vicces ember, hanem a szólásszabadság egyik legbátrabb védelmezője is.

Rushdie a Paul Simonról szóló portréfilm mellett kiemelte Gibney Taxi to the Dark Side című Oscar-díjas munkáját, ami azt az esetet tárta fel, amikor amerikai katonák egy kihallgatás során halálra vertek egy afgán taxisofőrt. „Nem is lehetne jobb embert találni erre a feladatra” – mondta az író.

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie: egy ma megalakuló palesztin állam hasonló lenne a tálibokéhoz

A New York-i Egyetemen tanító Rushdie azt mondja, furcsának tartja, hogy a palesztinok mellett tüntető progresszív hallgatók jelenleg „egy fasiszta terrorista csoportot támogatnak”.

...
Kritika

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

Salman Rushdie-ra 1989-ben az iráni ajatollah halálos ítéletet rótt, amit 2022-ben egy merénylő hajszál híján sikeresen végrehajtott. Az író megírta a támadás és a felépülése történetét. A Kés a hét könyve. 

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

A sátáni versek szerzője, Salman Rushdie egy interjúban arról beszélt, úgy érezte, a rémálma ellenére is részt kell vennie az irodalmi fesztiválon, ahova meghívást kapott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!