„Ő volt az utolsó, amit a jobb szemem látott” – Salman Rushdie leírta a megkéselésének pillanatát

„Ő volt az utolsó, amit a jobb szemem látott” – Salman Rushdie leírta a megkéselésének pillanatát

Salman Rushdie először beszélt a 2022-es merényletről, ami kis híján az életébe került.

vn | 2024. április 15. |

„Láttam, ahogy felém fut a fekete ruhás férfi. Fekete ruha, fekete maszk. Ő volt az utolsó, amit a jobb szemem látott” – idézte fel a CBS-nek adott interjúban az ellene elkövetett merényletet a Booker-díjas író. A 76 éves Rushdie-t két éve, egy irodalmi felolvasás előtt támadta meg egy fiatal férfi, súlyos sérüléseket okozva neki. Az író a jobb szemére teljesen elveszítette a látását, egy időre a bal keze is megbénult, és poszttraumás-szindrómában is szenvedett.

A merénylet, ami Rushdie legújabb könyvének ihletője volt

A késelés 2022. augusztus 12-én a New York állambeli Chautauqua Intézetben zajló irodalmi fesztiválon történt. Annak folyományaként, hogy néhány hónappal

A sátáni versek című könyvének megjelenése után fatvát mondtak ki Rushdie-ra.

Ez azt jelenti, hogy Irán legfőbb vallási-politikai vezetője, Ruholláh Homeini ajatollah 1989. február 14-én arról értesítette a világ „bátor muszlimjait”, hogy halálra ítélte a könyv szerzőjét, valamint annak fordítóit és kiadóit is, mivel megsértették az iszlámot. (A sátáni versekbe itt beleolvashatsz.)

Salman Rushdie-ra 35 éve mondták ki a fatvát – de valóban halálos ítélet volt-e?
Salman Rushdie-ra 35 éve mondták ki a fatvát – de valóban halálos ítélet volt-e?
Tovább olvasok

Ezt követően Rushdie japán fordítóját megölték, olasz fordítóját és norvég kiadóját életveszélyesen megsebesítették, az író pedig közel tíz éven át bujkált. A kétezres években azonban New Yorkba költözött, és újra vállalt nyilvános szerepléseket. Ezek egyike volt a 2022 augusztusi beszélgetés is, mely során a 24 éves Hadi Matar rátámadott.

„Szóval te vagy az. Hát itt vagy” ‒ gondolta az író a merénylet előtti pillanatban. „Úgy éreztem, mintha valami a távoli múltból jött volna elő, és megpróbált volna visszarángatni az időben, ha úgy tetszik,

vissza a távoli múltba, hogy megöljön.”

Rushdie új könyve, a többek között a fenti jelenetet leíró Kés megjelenése kapcsán adott interjút a CBS-nek. A memoár április 16-án jelenik meg angolul a Penguin Random House gondozásában. Magyarul pedig várhatóan április 30-án, Greskovits Endre fordításában, a Helikon gondozásában kerül majd a könyvesboltokba.

Forrás: CBS

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Hírek

Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Nehéz békére lelni, és nehéz békét teremteni – mondta a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott beszédében az indiai származású brit író. Összefoglaltuk a szabadság áráról, a mítoszok tanításairól, a békéről és Barbie-ról szóló szöveg legfontosabb állításait.

...
Hírek

Salman Rushdie tanúskodhat a merénylője ellen a tárgyaláson

A gyanúsított, Hadi Matar ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet vádjában a New York állambeli Chautauqua-ban történt incidenst követően, amelynek következtében Rushdie az egyik szemére megvakult, írja a Guardian.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.