Salman Rushdie: egy ma megalakuló palesztin állam hasonló lenne a tálibokéhoz

Salman Rushdie: egy ma megalakuló palesztin állam hasonló lenne a tálibokéhoz

A New York-i Egyetemen tanító Rushdie azt mondja, furcsának tartja, hogy a palesztinok mellett tüntető progresszív hallgatók jelenleg „egy fasiszta terrorista csoportot támogatnak”.

ko | 2024. május 21. |

A szabad Palesztinát szorgalmazó amerikai diáktüntetéseket kommentálva Rushdie elmondta, hogy bár „életem nagy részében – nagyjából az 1980-as évek óta – egy palesztin állam mellett érveltem, most, ha létezne palesztin állam, azt a Hamász irányítaná, és ez a tálibokéhoz hasonló állammá tenné, ami Irántól függene”.

Nem szabad megfeledkezni a Hamászról

„Ezt akarják megteremteni a nyugati baloldal progresszív mozgalmai? Hogy legyen egy másik, a tálibokéhoz hasonló állam a Közel-Keleten, közvetlenül Izrael mellett? ” – kérdezte az indiai származású brit-amerikai szerző a Rundfunk Berlin-Brandenburg német műsorszolgáltató által készített, csütörtökön megjelent podcastban.

„Azt gondolom, hogy jelenleg minden embernek rosszul kell éreznie magát azért, ami Gázában történik. Csak azt szeretném, ha néhány tiltakozás azért megemlítené a Hamászt is, mert az egész innen indult, és a Hamász egy terrorista szervezet. Nagyon furcsa, hogy a fiatal, progresszív diákok egy fasiszta terrorista csoportot támogatnak.”

Érzelmi reakciók

Rushdie beszélt arról, hogy a New York-i Egyetemen, ahol ő is tanít, hallgatói tüntetések kezdődtek. A tiltakozásokról árnyalt a véleménye, hiszen a diákoknak joguk van tüntetni, de azt is biztosítaniuk kell, hogy a nem tüntető hallgatók is biztonságban érezzék magukat. Hozzátette: bár nem jó ötlet fegyveres rendőröket rászabadítani a diákokra, az épületek elfoglalása és rongálása sem az.

„Úgy érzem, nem túlságosan mélyek a gondolatok, sokkal inkább érzelmi reakciók születnek a gázai halálesetekre, és ez teljesen érthető is. De amikor ez az antiszemitizmus és a Hamász tényleges támogatása felé csúszik, akkor nagyon problematikus”.

Regény a merényletről

Salman Rushdie-t 2022 nyarán támadta meg egy férfi egy irodalmi felolvasás előtt, az író súlyos sérüléseket szerzett. A merényletről és felépüléséről írta meg Kés című regényét, mely a hét könyve a Könyvesen.

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

Salman Rushdie-ra 1989-ben az iráni ajatollah halálos ítéletet rótt, amit 2022-ben egy merénylő hajszál híján sikeresen végrehajtott. Az író megírta a támadás és a felépülése történetét. A Kés a hét könyve. 

Tovább olvasok

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Harry Potter színésze szerint Hitler győzött, ha a zsidók így viselkednek Gázában

A Bimba professzort alakító Miriam Margolyes az Izraeli Zsidó Tanácson keresztül tette közzé üzenetét az izraeli háború kapcsán. Arra kéri a zsidókat, hogy „kiáltsanak fegyverszünetért” Gázában.

...
Hírek

Sally Rooney kritizálta az ír kormány Gázával kapcsolatos képmutatását

Írország nem tehet úgy, mintha az Egyesült Államoknak nem lenne óriási felelőssége a gázai háborúban, írta véleménycikkében Sally Rooney.

...
Kritika

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

Salman Rushdie-ra 1989-ben az iráni ajatollah halálos ítéletet rótt, amit 2022-ben egy merénylő hajszál híján sikeresen végrehajtott. Az író megírta a támadás és a felépülése történetét. A Kés a hét könyve. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...