Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman (a sorozat első előzetesét itt nézheted meg), a Csillagpor, az Amerikai istenek és a hamarosan képernyőn is debütáló Anansi fiúk szerzője.

sa | 2022. május 02. |

Gaiman legkorábbi olvasmányélménye kapcsán elmesélte, hogy amikor kisfiú volt, ha különösen jól viselkedett, az anyja rendelt neki egy könyvet a helyi könyvesbolttól, amiért egy hónap múlva el is mentek. Az egyik kötet, amire élénken emlékszik, A hamelni patkányfogó, ami kapcsán kis érdekesség, hogy nemrég írtunk róla, hogy egy másik popkulturális legendát, Alan Moore-t is ez mozgatta meg gyerekkorában:

Alan Moore élete első műve A hamelni patkányfogó átirata volt nyolcévesen
Alan Moore élete első műve A hamelni patkányfogó átirata volt nyolcévesen
Tovább olvasok

Hét-nyolcévesen a Narnia-könyvek voltak Gaiman kedvencei, szeretett volna bennük élni. Tízévesen viszont már A Gyűrűk Urát szerette a legjobban: 

“Nemcsak arról voltam meggyőződve, hogy ez a legjobb könyv, amit valaha írtak, hanem arról is, hogy ennél jobbat nem is fognak.”

Mivel az iskolájában csak az első két kötet volt meg, sokáig nem tudta, hogyan végződnek a kalandok Középföldén. Viszont amikor elnyerte az iskola díját angolból (ez valamilyen irodalmi-nyelvtani díj lehetett - a szerk.), A király visszatér című kötetet kérte jutalmul.

Tinédzserként aztán Roger Zelazny könyvei voltak rá sorsfordító hatással (A Fény Ura és a Creatures of Light and Darkness): “Addigra már írni akartam, de Zelazny tette bizonyossá.”

Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője
Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője
Tovább olvasok

22 éves koráig viszont még mindig csak álmodozott erről, ám akkor találkozott Harlan Ellison Count the Clock that Tells the Time című novellájával a Shatterday című kötetben. A történet az elvesztegetett időről szólt, és Gaiman elevenére tapintott. 

“Úgy gondoltam, jobb megpróbálni és kudarcot vallani, mint meg se próbálni és hagyni, hogy csak teljen-múljon az idő.”

Ugyan az egyértelmű, hogy Gaiman kiskorától falta a könyveket, volt olyan szerző, illetve könyv, amit ő is csak később, felnőttként fedezett fel magának. Charles Dickens A puszta ház című regényét például a késő negyvenes éveiben olvasta: “Mély szerelembe estem a könyvvel - a cselekmény építkezésével, a prózával, a technikákkal -, és a gyerekkori szeretet után újra felfedeztem magamnak Dickenst.”

A teljes cikket itt tudod elolvasni. Interjúnkat Gaimannel itt találod:

Neil Gaiman: Leírtam a leírhatatlant
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője

Gaiman szerint Goldberg elég ijesztő lesz a sorozatban.

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Hírek

Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott volna fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.