Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman (a sorozat első előzetesét itt nézheted meg), a Csillagpor, az Amerikai istenek és a hamarosan képernyőn is debütáló Anansi fiúk szerzője.

sa | 2022. május 02. |

Gaiman legkorábbi olvasmányélménye kapcsán elmesélte, hogy amikor kisfiú volt, ha különösen jól viselkedett, az anyja rendelt neki egy könyvet a helyi könyvesbolttól, amiért egy hónap múlva el is mentek. Az egyik kötet, amire élénken emlékszik, A hamelni patkányfogó, ami kapcsán kis érdekesség, hogy nemrég írtunk róla, hogy egy másik popkulturális legendát, Alan Moore-t is ez mozgatta meg gyerekkorában:

Alan Moore élete első műve A hamelni patkányfogó átirata volt nyolcévesen
Alan Moore élete első műve A hamelni patkányfogó átirata volt nyolcévesen
Tovább olvasok

Hét-nyolcévesen a Narnia-könyvek voltak Gaiman kedvencei, szeretett volna bennük élni. Tízévesen viszont már A Gyűrűk Urát szerette a legjobban: 

“Nemcsak arról voltam meggyőződve, hogy ez a legjobb könyv, amit valaha írtak, hanem arról is, hogy ennél jobbat nem is fognak.”

Mivel az iskolájában csak az első két kötet volt meg, sokáig nem tudta, hogyan végződnek a kalandok Középföldén. Viszont amikor elnyerte az iskola díját angolból (ez valamilyen irodalmi-nyelvtani díj lehetett - a szerk.), A király visszatér című kötetet kérte jutalmul.

Tinédzserként aztán Roger Zelazny könyvei voltak rá sorsfordító hatással (A Fény Ura és a Creatures of Light and Darkness): “Addigra már írni akartam, de Zelazny tette bizonyossá.”

Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője
Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője
Tovább olvasok

22 éves koráig viszont még mindig csak álmodozott erről, ám akkor találkozott Harlan Ellison Count the Clock that Tells the Time című novellájával a Shatterday című kötetben. A történet az elvesztegetett időről szólt, és Gaiman elevenére tapintott. 

“Úgy gondoltam, jobb megpróbálni és kudarcot vallani, mint meg se próbálni és hagyni, hogy csak teljen-múljon az idő.”

Ugyan az egyértelmű, hogy Gaiman kiskorától falta a könyveket, volt olyan szerző, illetve könyv, amit ő is csak később, felnőttként fedezett fel magának. Charles Dickens A puszta ház című regényét például a késő negyvenes éveiben olvasta: “Mély szerelembe estem a könyvvel - a cselekmény építkezésével, a prózával, a technikákkal -, és a gyerekkori szeretet után újra felfedeztem magamnak Dickenst.”

A teljes cikket itt tudod elolvasni. Interjúnkat Gaimannel itt találod:

Neil Gaiman: Leírtam a leírhatatlant
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Whoopi Goldberg lesz az Anansi fiúk Madárnője

Gaiman szerint Goldberg elég ijesztő lesz a sorozatban.

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Hírek

Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott volna fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.