Budapesti nők, Fosse, újpogányság és az antik orvoslás [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapesti nők olvasókör 2. - Szabó Magda: Az ajtó

-

Budapesti nők címmel új olvasókört indított Ruff Orsolya és Szeder Kata, ahol egy-egy klasszikus vagy kortárs művön keresztül vizsgálják meg a nők és a főváros kapcsolatát. Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Beszélhetünk-e nők közötti szolidaritásról az elmúlt 150 év történelmi és társadalmi változásainak tükrében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek a Budapesti nők című olvasókörben, ahol a következő hónapokban mindig más könyvvel merülünk alá a város és a benne élő nők történetében. Második olvasmányunk Szabó Magda Az ajtó című regénye lesz. Az olvasókör vezetői Ruff Orsolya és Szeder Kata, akik korábban is beszélgettek már erről a regényről (a podcastbe itt belehallgathatsz).
Mikor? Február 20-án 18:30-kor. Hol? A Tompa17 kávézóban. (A részvétel ingyenes.)
Részletek erre >>>

Nyersanyag

Filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. A filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jó szándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor.
Mikor? február 15-től Hol? mozik

Újpogányság Lapszámbemutató

-

Druidák, sámánok, boszorkányok, mágusok, gyűljetek a tűz köré! A Három Holló nagytermében bemutatják be a Nincs Online Folyóirat új tematikus lapszámát, amely az újpogányság témája szerint szerveződik. Az este folyamán egy kerekasztal-beszélgetéssel és egy technobulival várnak. A kerekasztalra és a bulira az együttes belépőt a helyszínen 1500 forintért tudod megvenni.
Mikor? február 17. 19:00 Hol? Három Holló
Részletek erre>>>

Sántakutya est 3.: Bősze Ádám, Fullajtár Andrea, Vágvölgyi B. András

-

Keverjük az újabb sztorikoktélt, folytatódnak a storytelling estek a Tompa 17-ben (olvasd el beszámolónkat az előző alkalomról, ahol szó volt a titán-gyerekekről, lovakról és az orosz maffiáról is). Kíváncsi vagy hardcore ferencvárosi történetekre? Gyere el március 6-án a következő Sántakutyára, ahol bebizonyítjuk, hogy egy húsz perces sztoriba belefér maga az élet. Íme, a márciusi Sántakutya est vendégei: Bősze Ádám, zenetörténész. A IX. kerület sorsfordító szerepet játszott az életében. Nem is egyszer. Erről fog mesélni. Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház társulatának tagja, és természetesen harminc éve ferencvárosi lakos, akit nemcsak a jelen, de a múlt is a ideköt, ráadásul szerelmeken keresztül. Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta, politikai és kulturális kommentátor. Ő a 9 Magazin főszerkesztője is, aki végigutazta már a világot Szarajevótól Tokióig, a legtöbb sztori mégis Ferencvároshoz köti. Nyilván.
Mikor? Március 6-án 18:30-20:00-ig. Hol? A Tompa 17 kávézóban.
Részletek erre >>>

Női szerepek a reformkorban

-

Valós életben játszott szerepeket idézünk meg a reformkor és a szabadságharc korából, hétköznapit vagy különlegest, békést vagy harcost, társast vagy magányost, vidámat vagy szomorút. Sokfélét, de van, ami közös bennük, a főszerepeket nők játsszák: gróf Zichy Antónia és Karolina, gróf Teleki Blanka, gróf Brunszvik Teréz, Szendrey Júlia. Közreműködik: Hernády Zsolt történész, Katona Kinga színművész. Regisztráció ajánlott. Belépő: 1500 Ft.
Mikor? február 22. 15:00 Hol? Bajor Gizi Színészmúzeum
Részletek erre>>>

Florian Steger: Antik orvoslás // könyvbemutató

-

A szerzővel beszélget Dr. Németh György egyetemi tanár, ELTE BTK Ókortörténeti Tanszék és Dr. Kovács József egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetikai részleg vezetője.
Mikor? február 23. 17:00 Hol? Írók Boltja
Részletek erre>>>

Fosse és az olvasó

-

A 2023-ban irodalmi Nobel-díjat nyert norvég dráma- és prózaíró Jon Fosse munkássága sokáig méltatlanul ismeretlen maradt a magyar olvasók előtt. A sorozat célja közelebb lépni ehhez az ismeretlenhez, kifürkészni a Fosse-írásmód titkait, és mélyebb megértést nyerni a norvég és a magyar kortárs irodalom kapcsolódásairól. A sorozat minden hónap utolsó péntekén újabb vendégekkel várja az érdeklődőket. Nehéz olvasmány Fosse? Hogyan lehet/érdemes olvasni a szerző prózáját? Hol helyezhetjük el ezt az írástechnikát a világirodalomban? Ismerünk hasonlóan író magyar szerzőket? Ezekkel a kérdésekkel lépdelünk tovább az erdő mélye felé. Szeifert Natáliával és Márton Lászlóval Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója beszélget.
Mikor? február 23. 19:00 Hol? Három Holló
Részletek erre>>>

Könyves séták Budán és Pesten

-

Harisnyakötők és türelmi bárcák. Kétes múltú luxusmúzsák és könnyű, ledér szerelmek. A történeti Budapest erotikus emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, ledér bordélyos hölgyekről, sőt, kalandos szeretői történetekről mesélnek. Könyves Sétánkon Budán és Pesten idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabu-kérdéseihez tapadó sztorijait, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizán-élet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai és pesti élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György. A sétákat vezeti: Szabó Dominika. A séták hossza: kb. 2,5 óra. 
Buja Buda: Mikor? Március 9-én 10:30-kor. Hol? Találkozás és indulás: a Rudas Gyógyfürdő elől - 1013 Budapest, Döbrentei tér 9. Részletek erre>>>
Buja Pest: Mikor? Április 5-én 17-kor. Hol? Találkozás és indulás a Károlyi-kert bejáratánál (a Magyar utca és Ferenczy István utca sarok). Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

...
Szórakozás

A Szép remények sosem volt még ennyire baljós és kegyetlen

Dickens hardcore rajongói körében nem aratott fényes sikert a regény legutóbbi feldolgozása, pedig egyáltalán nem rossz sorozat: nagyon erős az atmoszférája és jók a színészek is. Ha elfogadjuk, hogy kicsit más, mint az alaptörténet, akkor sötét téli estékre ideális.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!