Szép remények (Great Expectations) FX/Disney+

A Szép remények sosem volt még ennyire baljós és kegyetlen

Dickens hardcore rajongói körében nem aratott fényes sikert a regény legutóbbi feldolgozása, pedig egyáltalán nem rossz sorozat: nagyon erős az atmoszférája és jók a színészek is. Ha elfogadjuk, hogy kicsit más, mint az alaptörténet, akkor sötét téli estékre ideális.

Képek: FX/Disney+

Kiss Imola | 2024. január 23. |

Charles Dickens művei a filmipar legnépszerűbb alapanyagai közé tartoznak, nemcsak hatalmas életműve, hanem plasztikus jellemrajzai, a jó-rossz erkölcsök mentén építkező történetei miatt is, és persze azért, mert a kosztümös filmek még mindig (vagy már megint) vonzzák a nézőket. A kötetben először 1861-ben megjelent Szép remények még úgy is az angol író sötétebb hangulatú regényei közé tartozik, hogy

Dickens művei bővelkednek félelmetes, visszataszító karakterekben:

ott van Uriah Heep a David Copperfieldben, Madame Defarge a Két város regényében vagy Bill Sikes az Oliver Twistben.

Ennek a történetnek is számos feldolgozása volt már több brit tévésorozattól kezdve hollywoodi filmadaptációkig. A legutóbbi verzió mögött Steven Knight forgatókönyvíró-producer áll – az ő nevéhez fűződik a Peaky Blinders –, és 2023 tavaszán debütált a BBC One-on, illetve az Egyesült Államokban az FX-en, hazánkban a Disney+-on streamelhető. (Knight egyébként 2019-ben egy másik Dickens-műből, az ezerféleképpen fel- és átdolgozott Karácsonyi énekből is csinált egy fantasybe hajló minisorozatot az FX-nek). A színészek közt egyértelműen a Miss Havishamet alakító Olivia Colman a húzónév.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha ez a Szép remények verzió is nagyon sötét hangulatú lett, egy-egy ponton már annyira, hogy szinte önmaga paródiájává válik. Knight verzióját sokan azért (is) kritizálták, mert a dickensi történetet több ponton jelentősen átírták. Úgyhogy aki a purista feldolgozásokat szereti, az bele se kezdjen. Mivel én több mint tíz éve olvastam utoljára a regényt, csak nagy vonalakban emlékeztem a történetre, így viszont nem is zavart, hogy ennyire szabadon kezelték az eredetit.

Aki úr akar lenni

Mielőtt azonban rátérnénk arra, milyen a megvalósítás, idézzük fel, miről is szól a Szép remények. Főhőse Pip, akit szülei halála óta nővére, Sara és férje, Joe nevel. Pip a környékbeli gyerekekhez képest eszes ugyan, de mivel szegények, az egyetlen reális kilátása, hogy idővel átvegye Joe kovácsműhelyét. Egy téli éjszakán azonban megmenti egy rabszállító hajóról szökött férfi, Magwitch életét – csakhogy aznap egy másik rab, Magwitch halálos ellensége is megszökik. Nem sokkal később Pip egy rejtélyes jótevőnek köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy kitörjön a környezetéből, a gazdag vénlány, Miss Havisham ugyanis társaságot keres örökbefogadott lányának, Estellának.

-

Pip ezért nemcsak fizetséget kap, hanem reményt is, hogy valóban úriember válhat belőle, ami egyre inkább a rögeszméjévé válik. Miss Havisham a maga módszereivel meg is kezdi az oktatását arról, hogy hogyan viselkedik egy úr. Pip és Estella között különös kapcsolat alakul ki felnövésük során, azonban ennek egyik napról a másikra vége szakad, amikor Pipet magához veszi tanoncnak Mr. Jaggers, a hírhedt, skrupulusok nélküli ügyvéd, és igyekszik bevezetni a fiút a való életbe és az úriemberség gyakorlatába.

Utóbbi pedig közel sem olyan méltóságteljes, becsületes és idilli, mint ahogy azt a naiv Pip gyerekként elképzelte.

Az ifjút ennek ellenére megszédítik a kilátások, hogy könnyen pénzhez juthat. A dolgok akkor kezdődnek bonyolódni, amikor elfelejtett alakok bukkannak fel Pip gyerekkorából és Estella is újra képbe kerül. 

Átható nyomorúság

Az, hogy változtattak a történeten, különösebben nem vált a hatrészes sorozat kárára, kivéve a végét, ami elég éles kontrasztban áll az azt megelőző eseményekkel és hangulattal – mintha egy producer azt mondta volna az alkotóknak, szenvedésből is megárt a sok. A történetvezetés ettől függetlenül mindvégig elég feszes és izgalmas ahhoz, hogy odaszögezze az embert a képernyőhöz, a bonyodalmak úgy görgetik előre egymást, mint ahogy egy gigantikus viharfelhő növekszik percről percre.

-

A már emlegetett sötétség egyébként vizuálisan is átvonul a sorozaton: egyrészt az egésznek van egy kékes, szürkés filtere, másrészt az éjjeli jeleneteknél is átérzi az ember a rémisztő vaksötétet, ami egyben Pip tapogatózásának is metaforája. Jaggers mindennek a megtestesülése, a két lábon járó romlottság, ravaszság és dekadencia, amit az eleganciája és nagyvilágisága sem leplez, sőt.

Visszatérve az atmoszférára, a remek díszletek nagyon érzékletesen ábrázolják a viktoriánus kort a luxustól a nyomorig,

az ember orrát szinte facsarja a bűz, a füst, az ópium vagy épp az egérszag.

A jelmezek azért tetszettek különösen, mert ugyan nagyjából megtartották a kor jellegzetes szabásvonalait, stílusát, mégsem törekedtek annak szolgai másolására, hanem helyenként belevittek valami váratlan vagy modern megoldást, például Estella ruháinál, amivel kihangsúlyozták a lány furcsaságát. A díszletnél pedig hasonlóan furcsa, de ötletes elem a Havisham-házba belenőtt fa.

Az eredeti regényben többek közt az a jó, hogy a szereplők nagy része nem egyértelműen jó vagy rossz, hanem többségük a homályos, szürke zónában mozog, és ez ebben az adaptációban is így van (kivéve talán Joe-t és Biddyt, Pip lány iskolatársát, akik pozitív hősök, ennél fogva egysíkúbbak is). Ugyanakkor azon lehetne éppenséggel vitatkozni, hogy Miss Havishamet hogyan ábrázolták. Ha már hozzányúltak az eredetihez, akkor a minden sejtjét átjáró férfigyűlöletén kívül máshogy is megpróbálhatták volna megfogni ezt a keserű nőt. Nekem hiányzott a nüansz belőle, pont azért, mert szerintem ő az egyik legérdekesebb Dickens-karakter, és nemcsak vizuálisan (az eredeti regényben szinte minden fehér rajta és körülötte). Viszont kétségtelen, hogy 

Olivia Colman még ebből a kicsit sekélyesen megírt szerepből is sokkal többet hoz ki, mint eddig bárki.

Az arca, keze összes rezdülése, a megszállott tekintete, minden hajszála játszik, egészen fantasztikus. És ebből a szempontból a jelmez, a smink és a haj is rajta volt a legjobb. Sokszor mutatják közelről Miss Havishemet, a szinte pergamenszerű bőr, de még az arcán lévő kis hajszálerek is nagyon jól meg vannak csinálva. Érdekes egyébként, hogy Miss Havishamet a feldolgozások többsége – ez is – vénséges matrónaként ábrázolja, pedig ha a regényben eltelt időt nézzük, nem lehet több 45-nél.

-

Bár Colman viszi a prímet, a többi alakításba sem nagyon tudok belekötni: Pip (Fionn Whitehead) kellően meggondolatlan, hiszékeny és kicsit idegesítő, Estella (Shalom Brune-Franklin) rideg és kiismerhetetlen. A kisebb mellékszerepek közül kiemelkedik a bizonytalanságait erőfitogtatással ellensúlyozó üzletember, Bentley Drummle (Matthew Needham). Abszolút vérfagyasztó például az a jelenet, amikor Drummle először találkozik menyasszonyjelöltjével, Estellával. Vele ellentétben Jaggersnél (Ashley Thomas) fordult elő egyszer-kétszer, hogy kicsit parodisztikusnak hatott egy-egy nagyon keménynek szánt jelenet, de valójában ez sem annyira a színészen múlott, inkább a forgatókönyvön.

Ha valaki vevő az ehhez hasonló sötét, gótikus hangulatra, a váratlan fordulatokra, a jó és rossz harcára, akkor ne higgyen az értékeléseknek, ez a hibái ellenére is egy korrekt minisorozat.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az ember, aki feltalálta a szeretet ünnepét – Charles Dickens Karácsonyi éneke

Egyetlen irodalmi mű sem volt akkora hatással az ünnepi időszakra, mint Dickens Karácsonyi éneke. Ebenezer Scrooge kísérteties megváltozástörténete rajta hagyta a nyomát a popkultúrán, a karácsonyi ünnepkörön és bennünket, olvasókat is megváltoztatott.

...
Szórakozás

Az Utódlás és A mackó tarolt az Emmy-gálán, de nekünk egy őrült sorozatgyilkos is érdekes

Egyetlen adaptáció hozott el díjat az Emmyről, a Fekete madár ráadásul valós események alapján készült.

...
Szórakozás

Férjvadászok a viktoriánus Londonban – 8 friss sorozat streamingen

Egy díjakkal elhalmozott széria befejező évada, egy képregényként és játékfilmként is sikeres történet animációs folytatása és egy japán horrorszerző írásaiból készült anime. Mutatjuk a streamingszolgáltatók platformjaira frissen felkerült legizgalmasabb sorozatokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.