Varró Dániel: Mindig akkor tudtam verset írni, amikor derűs voltam és jókedvű

Varró Dániel: Mindig akkor tudtam verset írni, amikor derűs voltam és jókedvű

Húsz év után jelent meg Varró Dániel nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen című verses regényének folytatása (kritikánk ITT olvasható), melyet a Margó fesztiválon mutattak be. A költővel és a kötetet illusztráló Varró Zsuzsával Mácsai Pál beszélgetett, és közben fel is olvastak. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

ki | 2023. december 17. |

„Kis olvasóim, hát szevasztok,

Nem kell már rágni körmötök,

Elmondom végre nektek azt, hogy

Mi rejlik még a hegy mögött.

Húsz röpke év röpült el összvissz

Suhanva, mint a szél, mi szöszt visz,

Gyorsabban, mint egy tollvonás,

És máris itt a folytatás.

A cím volt csak, mit tépelődve

Kerestem hosszan, mi legyen –

»Még túlabb a Maszat-hegyen«?

Vagy »Kecsöp Benő újratöltve«?

Majd jött a szikra egy napon,

Ez látható a címlapon.”

Muhi Andris arra ébred, hogy túl csendes lett a világ: nem csilingel a villamos, nem dalolnak a madarak, nem szól az iskolacsengő. Eközben a hegy túloldalán Maszat Janka rádöbben, hogy a Paca cár szőrén-szálán eltűnt. Andris is, Janka is nyomozni kezd, de nem működnek a világok közötti átjárók. Eljut Andris Szösz néne házához? Megmenekül Pöckös Mackó a mormota halálos ítélete elől? És Janka a böngyöjbákoktól? Hogy kerülünk képregénybe? Mégis mi a fene történik?

varró dániel
Túl a Maszat-hegyen 2.
Ill. Varró Zsuzsa, Jelenkor, 2023
-

A szerzővel és Varró Zsuzsa illusztrátorral a vállaltan elfogult Mácsai Pál beszélgetett. Mácsai megkérdezte, hogy ez a kötet egy róka második bőre-e, vagy valóban érett a folytatás. Varró Dániel elmondta, hogy

az első kötet megjelenése után egy kislány szembesítette azzal, hogy nem derül ki, mi történt Emil bácsival,

ezért tudta, hogy előbb-utóbb folytatnia  kell a mesét. Testvérével már gyerekkorukban is volt rá példa, hogy egyikük írt és másikuk rajzolt hozzá, de az első kötetnél tulajdonképpen véletlen volt, hogy Varró Zsuzsa készítette a rajzokat, ugyanis egyébként nem ezzel foglalkozik. Az azóta eltelt idő alatt viszont az illusztrációk annyira összenőttek Muhi Andris - aki létező személy, Varró Dániel barátja - történetével, hogy a második résznél fel se merült, hogy ne ő illusztrálja a kötetet. Szó esett még az Anyeginről, a versformákról, és arról is, hogy Varró sosem érezte magáénak a szomorú költő mítoszát. A könyvbemutatóról szóló beszámolónkat itt olvashatod.

Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel
Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel

Elfelejtett Emil bácsi, kötött és képregényes forma, tesókooperáció és a valóságban is felbukkanó Muhi Andris – címszavakban ez volt a Túl a Maszat-hegyen folytatásának margós bemutatója, ahol az első és a második részből felolvasott Varró Dániel és Mácsai Pál, közben kiderült, miért jó nekünk, ha a költő derűs, ahogy az is, mit szól az érettségi tétellé váláshoz.

Fotó: Csibi Szilvia (MÜPA)

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Pöttyös Panni kalandjai 70 éve kezdődtek

115 éve született Szepes Mária, és 70 éve indultak Pöttyös Panni kalandjai.

...
Gyerekirodalom

Gabriel Pacheco illusztrátor: A világ látható és nem látható részletekből áll

A világ egyik legjobb illusztrátora, a mexikói születésű, Olaszországban élő Gabriel Pacheco nemrégiben a Deák17 Galériában tartott workshopot profi képalkotóknak a silent bookról, a szünetben pedig még egy rövid interjúra is vállalkozott. 

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

Rojik Tamás új regénye abszolút mai környezetbe ülteti az égig érő fa történetét, és izgalmas, modern párhuzamot von a népmese és egy 21. századi budapesti fiú élete között. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.