Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel

Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel

Elfelejtett Emil bácsi, kötött és képregényes forma, tesókooperáció és a valóságban is felbukkanó Muhi Andris – címszavakban ez volt a Túl a Maszat-hegyen folytatásának margós bemutatója, ahol az első és a második részből felolvasott Varró Dániel és Mácsai Pál, közben kiderült, miért jó nekünk, ha a költő derűs, ahogy az is, mit szól az érettségi tétellé váláshoz.

Fotó: Csibi Szilvia (MÜPA)

Ruff Orsolya | 2023. október 16. |
Varró Dániel
Túl a Maszat-hegyen 2.
Ill.: Varró Zsuzsa, Jelenkor, 308 oldal
-

Húsz év után folytatódott a Túl a Maszat-hegyen (kritikánk ITT olvasható), amelynek vasárnap délutáni bemutatóján a vállaltan elfogult Mácsai Pál beszélgetett Varró Dániellel és Varró Zsuzsával. A színész-rendező felvezetőjében egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „elfogult ragaszkodás” köti a műhöz, hiszen annak idején hangoskönyvként olvasta fel, és lubickolt benne.

A folytatással Varró Dániel régi adósságát törlesztette: azóta tervezte a második rész megírását, hogy egy író-olvasó találkozón egy kislány szomorúan rákérdezett, tulajdonképpen mi történt a kötet végén Emil bácsival.

Kiderült, hogy a költő a Paca cár börtönében felejtette.

Muhi Andris kalandjai tehát folytatódtak, és habár a történetbeli fiú csak egy évvel lett idősebb azóta, hogy az olvasók nem találkoztak vele, ténylegesen annyi idős, mint a költő. Mármint a valóságban, Muhi Andris ugyanis létező személy, aki a bemutatón is részt vett, amúgy meg Varró Dániel óvodáskori barátja, aki sokáig rágta a költő fülét, hogy írjon róla egy verset (sőt, egy eposzt!), végül egy verses regénybe költözhetett be.

Varró Dániel verses meséje ma már teljesen összeforrt Varró Zsuzsa figuráival, holott eredetileg nem is ő rajzolta volna az illusztrációkat, hanem Völgyi Gábor, akit viszont a költő sokáig nem ért utol, így kézenfekvőnek tűnt, hogy Varró végül a testvérét kéri fel, aki bár hivatását tekintve nem illusztrátor, de szeretett rajzolni, a költő pedig szerette a rajzait. Kellemetlenség csak abból adódott, amikor Völgyi újra felbukkant, és kiderült, hogy végigillusztrálta a mesét – ezért is kért bocsánatot tőle a költő az első kötet végén: „Bocsásson meg, ha tud, továbbá/A pécsi piktor, Völgyi úr,/Ki elmegy néhanap világgá –/Kétlem, hogy ettől felvidul”.

-

Kiderült, hogy a Varró-tesók már gyerekkorukban is kooperáltak, a költő Nyuszika-trilógiáját ugyanis Zsuzsa illusztrálta. A szóban forgó mű egy gyerekkori zsenge, amelyet az iskolai elbeszélő költemények (János vitéz, Toldi) inspiráltak, így született meg a Nyuszika, a Nyuszika szerelme és a Nyuszika estéje, ezekhez pedig Varró Zsuzsa rajzolt „csodálatos nyuszikákat”. De kiderült, hogy annak idején egy közös képregénybe is belekezdtek, ami egy torreádorról és egy bikáról szólt. A Maszat-hegy illusztrálásába Varró Zsuzsa végeredményben belecsöppent, és pánikban készítette a rajzokat, amikért kezdetben a kiadó sem lelkesedett, végül a kötet akkori szerkesztője, Parti Nagy Lajos győzte meg a főszerkesztő Morcsányit: „De hát, Géza, ez egy gyerekkönyv”.

Varró Dániel húsz év után vette ismét birtokba a Maszat-hegyet
Varró Dániel húsz év után vette ismét birtokba a Maszat-hegyet
Tovább olvasok

A költő a mostani bemutatón elmesélte, hogy a fejezetek elején található mottók alapvetően mintakövetésből kerültek a kötetbe, ezzel együtt betekintést engedett az első rész műhelytitkaiba is. Elsőként ugyanis nem is a mese készült el, hanem a betétversek, e köré akart történetet szőni Varró Dániel, de aztán rájött, hogy a próza nem az ő asztala. Viszont akkoriban olvasta újra egy egyetemi szemináriumra az Anyegint, így jött az ötlet, hogy a Maszat-hegy legyen verses regény, és mivel az orosz klasszikus is használ mottókat, így Muhi Andrisék verses történetébe is kerültek. Az Anyegin-strófa, a kötött forma használata Varró Dánielnek inkább segítség, mint teher, de adta magát az is, hogy a történet közepén dantei tercinára, a kötet végi csatajelenetnél pedig homéroszi hexameterre váltson.

-

Amikor megjelent Varró első verseskötete, a Bögre azúr, sokan felfigyeltek rá, jó költői indulásként értékelték, és azt várták tőle, hogy mélyüljön el a költészete. Varró Dániel viszont

mindig akkor tudott verset írni, ha derűs volt:

„Mostanra eléggé kiderült, hogy ilyen maradok”. Azt hamar felfedezte, hogy az angol irodalomban nagy hagyománya van az úgynevezett könnyű versnek, és ugyanolyan nagy becsben tartják azokat az alkotókat, akik például nonszensz dolgokat írnak. És azzal vajon hogyan birkózik meg a költő, ha hirtelen azon kapja magát, hogy érettségi tétellé vált? Varró Dánielt saját bevallása szerint meglepően sokszor szokták kortárs tételnek választani, így aztán az érettségit megelőző időszakban elég sok levelet szokott kapni a diákoktól, amelyekben azt kérik, segítsen kidolgozni nekik a róla szóló tételt. És arról vajon mit gondol, hogy sok kamasz 13-14 évesen felhagy az olvasással? Rájuk is gondoltak az alkotók, az új rész utolsó fejezete ugyanis képregényes formában meséli el Andrisék történetének végkifejletét – ez ugyanakkor várhatóan majd izgalmas kihívás elé állítja a hangoskönyv jövőbeni felvételekor Mácsai Pált.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harag Anita új kötetében a vágyakozás árnyalatait és keserédességét akarta megmutatni

Harag Anita 2020-ban kapta meg a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéért. Valakire mindig gondolni kell című új könyvét mutatták be a Margó harmadik napján. Szóba került a vágyakozás, és az is, hogyan tágult ki kor és földrajzi szempontból a kötet.

...
Nagy

Jón Kalman Stefánsson minden könyve kísérlet arra, hogy legyőzze a halált

Izland egyik legnépszerűbb szerzője két új regényét mutatta be a Margó fesztiválon. Szóba kerültek a bosszúálló könyvek, a szörnyű dalok és a lusta férfiak is. 

...
Nagy

Luiz Schwarcz: Nehéz elképzelni, hogy ilyen lennék, ha kevesebb szenvedés jutott volna osztályrészemül

A 2023-as őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Luiz Schwarcz és Orvos-Tóth Noémi beszélgetett. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat