Ezt senki nem mondta - Dr. Benkovics Júlia: Az anyaság és az orvoslás valahol társszakmák

Ezt senki nem mondta - Dr. Benkovics Júlia: Az anyaság és az orvoslás valahol társszakmák

Ott Anna új podcastjában a szülővé válás kihívásairól és örömeiről beszélget vendégeivel. A podcast központi kérdése, hogy hogyan egyeztethető össze a hivatás a szülőséggel. Az az ötödik epizód vendége Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, a Magunkról című könyv szerzője, aki szakemberként és anyaként beszél saját élményeiről.

Könyves Magazin | 2024. április 10. |

Mi történik, ha a nőgyógyász terhes lesz? – teszi fel a kérdést Ott Anna. Az Ezt senki sem mondta! podcast ötödik epizódjában Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, a Magunkról című edukációs könyv írója válaszolja meg ezt a kérdést. A doktornő többek között mesél az első szülésről, aminek tanúja lehetett, az anyaság és az orvoslás kapcsolatáról, valamint a „szülészet évszázados bűnéről” is. (A sorozat korábbi epizódjainak beszélgetéseit is meghallgathatod, Tompa Andreáét itt, Tóth Krisztináét itt, Nádasdy Ádámét itt, Oltai Katáét pedig itt találod.)

 

Nekem itt van a helyem

Az epizód elején Dr. Benkovics Júlia a nőgyógyászathoz vezető útjáról mesélt. Már gyerekkorában megszületett benne az elhatározás, hogy az emberi testtel fog foglalkozni – tulajdonképpen ez az érdeklődés előbb tudatosult benne, mint az, hogy egyszer nő lesz és anya.

Az egyetem első éveiben elsősorban a pszichiátria érdekelte – egészen addig, amíg el nem került szülészet gyakorlatra. „Éjjel kettő körül szóltak, hogy na jó, jöhettek. Akkor beálltunk az ajtóba, és megnéztük életünk első szülését. Ez egy nagyon-nagyon erős emlék: Zsófi barátnőm halkan öklendezett mellettem, én pedig sírtam, meg nevettem, és teljesen elámultam.

És akkor eldöntöttem, hogy nekem itt van a helyem, és én is ezt szeretném csinálni”

– mesélte.

A jó szülész csak ül a padon

Később szóba került a saját terhessége is, és hogy hogyan élte meg ezt az időszakot nőgyógyászként. A doktornő rámutatott, hogy a szülés folyamata valójában nagyon bebiztosított: négy-öt, egymástól független esemény felel azért, hogy beinduljon. Éppen ezért számára

hatalmas bűn a szülészeti szakma részéről, hogy az orvos sokszor akkor is belenyúl a folyamatba, amikor még nem jelentkezett semmilyen probléma.

„Hogyha a szülész jó szülész, akkor ő Mars szeletet eszeget a padon, és hagyja, hogy te szüljél” – magyarázta. Ugyanakkor hozzátette, hogy a helyzet komplikáltabb annál, mint hogy egy egyszerű „Hagyjuk békén a nőket!” – felkiáltással el lehessen intézni. Bár a meginduló hormonális folyamatok elvileg probléma nélkül le tudnak vezeti egy szülést, az évszázadok alatt olyan sokat avatkoztunk bele az emberi test működésébe, hogy most már nem mindenkinél működik a folyamat tökéletesen.      

Anyaság és orvoslás

A podcast második felében a szakmai és családi élet viszonya került szóba. „Az anyaság meg az orvoslás azért valahol társszakmák. De erről nagyon keveset beszélünk, mert itthon tradicionálisan a férfi orvosoknak a világában élünk” – jelentette ki Dr. Benkovics Júlia. Hiszen az orvosok és az anyák ugyanúgy önfeláldozó életet élnek, és állandóan rendelkezésre kell, hogy álljanak – akkor is, ha álmosak vagy éhesek.

Hozzátette, hogy éppen ezért mind az anyák mind az orvosok számára elengedhetetlen, hogy

megtanuljanak felelősséget vállalni a saját mentális egészségükért.

Az önfeláldozó munka és az önmagunkról való gondoskodás kéz a kézben kell, hogy járjon – különben egy ponton túl az orvos és az anya egyszerűen nem tudnak tovább segíteni. 

A podcastban szó esik még az anyaság és a karrier összeegyeztetéséről, a szülő feltöltődésének fontosságáról, a Magunkról című könyv születéséről és arról, hogy mi van akkor, ha az anyává, családdá válás nem a baba születésével következik be.

A beszélgetést – és a korábbi epizódokat – megtalálod a Könyves Magazin podcast csatornáján.

Ha megosztanád gondolataid, kérdéseid, tapaszalataid, történeted a podcast sorozatban felmerülő témákkal kapcsolatban, írj nekünk az eztsenkinemmondta@konyvesmagazin.hu e-mail címre! 

Családi ügyekben is legyünk biztosak a dolgunkban! A sorozat főtámogatója az Alfa Biztosító.

Támogatott tartalom.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

Ott Anna új podcastjának témája a szülővé válás, annak minden dilemmájával, nehézségével és persze örömével. Az ötödik epizód vendége Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A negyedik rész vendége Oltai Kata.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Nádasdy Ádám: Nem akartam, hogy belelásson a szívembe az apám

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget anyaságról, apaságról, a szülői lét buktatóiról, a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A harmadik rész vendége Nádasdy Ádám.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Polc

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!