Ezt senki nem mondta – Nádasdy Ádám: Lássa az a gyerek, hogy én is ember vagyok

Ezt senki nem mondta – Nádasdy Ádám: Lássa az a gyerek, hogy én is ember vagyok

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget anyaságról, apaságról, a szülői lét buktatóiról, a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A harmadik rész vendége Nádasdy Ádám.

Könyves Magazin | 2024. március 21. |

A podcast legfrissebb epizódjában Nádasdy Ádám arról beszélt, hogy tudatosan igyekezett változtatni az édesanyja és az édesapja tartózkodó, régimódi szülőfelfogásán. Megosztotta Ott Annával az apává válás szépségeit és nehézségeit, a házassága felbomlásáról is beszélt, illetve megtudtuk, miért kezdett későn verseket írni. (A sorozat korábbi epizódjainak beszélgetésit is meghallgathatod, Tompa Andreáét itt, Tóth Krisztináét pedig itt találod.)

Másképp is lehet

A beszélgetésből kiderül, hogy Nádasdy Ádám édesapja nagyon hagyományos férfi volt abban az értelemben, hogy elsősorban a család anyagi stabilitásának megteremtésén dolgozott, a kisgyerekekkel való bánáshoz viszont nemigen talált nyelvet. Emiatt elmaradtak közöttük a négyszemközti, meghitt beszélgetések.

Nádasdy elsősorban a nagyszülei révén tapasztalta meg a szülői szerep „emberibb, szeretetteljesebb” oldalát, és tudatosan törekedett rá, hogy másként közelítsem az apasághoz, mint amit ő tapasztalt gyerekként.

Nádasdy Ádám otthonként lakja be a nyelvet

Interjú, tárca, rádió- és netnapló, nyilvánosan elmondott beszéd leirata – ennyiből is látszik, hogy műfajilag mennyire heterogén Nádasdy Ádám legújabb kötete, amely az elmúlt években itt-ott (folyóiratban, internetes oldalon, ünnepi kiadványban) megjelent írásai közül válogat. Bár történetei tűnhetnek szerteágazónak, valójában mégis arról mesélnek, milyen volt egy megváltozott, majd a változatlanságba (vagy változtathatatlanságba?) évtizedekre megdermedt, és megint később újból változni látszó országban felnőni.

Tovább olvasok

A szülei tartózkodók, régimódiak voltak és Nádasdy feltétlenül változtatni akart azon, ahogy a gyerekekhez, illetve mindenki máshoz viszonyul. „Nem éreztem, hogy mindig fegyelmezni kéne magamat, hát lássa az a gyerek, hogy ember vagyok én is.”

Könnyebb, vagyis másképp nehéz

Az apává válásért ‒ fejti ki Nádasdy Ádám ‒ dolgozni kell, és nem kis megterhelést jelentett számára ez a feladat, ugyanakkor nagyszerű volt átélni. „Jó volt figyelni a gyerekeket, mert ne felejtsd el, hogy nyelvész vagyok, tehát azt is figyeltem, hogy ők mit mondanak, meg hogyan.”

A költő, műfordító elmeséli, hogy nemrégiben az egyik lányáéknál járt látogatóban, ahol egy-, illetve négyévesek az unokák, és megtapasztalta, hogy ilyenkor a fél figyelem az anya részéről a gyerekeket illeti. „Ez az első pár év ilyen, és beláthatatlan, hogy egyszer majd változik, és folyamatosan könnyebb lesz,

vagyis inkább másképpen nehéz.”

Amikor a lányától a szüléssel kapcsolatos emlékeiről beszélgetett, azt a választ kapta, hogy bármennyire fájdalmas és megerőltető, de nem úgy gondolnak vissza rá a nők, hogy bosszút kellene állni a gyereken. „Az öröm – teszi hozzá ‒, hogy megszületett a gyerek, hát az mindent überol, és akkor annak fényében kit érdekel, hogy mindez mennyi fájdalommal, nehézséggel járt.”

Nádasdy: Nem a melegek, hanem a szüleik számára fontosak a fóliázott könyvek
Nádasdy: Nem a melegek, hanem a szüleik számára fontosak a fóliázott könyvek

Interjút adott a Magyar Hangnak Nádasdy Ádám nyelvész, író, műfordító, a gyermekvédelmi törvényről, a fóliázott könyvekről és a NER propagadájáról is beszéltek. 

Tovább olvasok

Miért fogott olyan későn versírásba Nádasdy Ádám? Lehet-e az alkotásra koncentrálni kisgyerekes apaként? Mikor és mi módon mesélt a lányainak arról, hogy egy férfival kötötte össze az életét a házassága felbomlása után? Az Ezt senki nem mondta! podcast legfrissebb epizódjából kiderül!

Ha megosztanád gondolataid, kérdéseid, tapaszalataid, történeted a podcast sorozatban felmerülő témákkal kapcsolatban, írj nekünk az eztsenkinemmondta@konyvesmagazin.hu e-mail címre! 

Családi ügyekben is legyünk biztosak a dolgunkban! A sorozat főtámogatója az Alfa Biztosító.

Támogatott tartalom!

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Nagy

5 könyv a 75 éves Nádasdy Ádámtól

Ma ünnepli 75. születésnapját Nádasdy Ádám író, költő, nyelvész, Shakespeare-kutató. Az ünnepi alkalomból öt könyvet ajánlunk tőle, pályájának sokszínűségét jelzi, hogy van köztük verseskötet, széppróza kötet, tárcakötet, nyelvészeti kérdésekkel foglalkozó könyv és műfordítói munka is.

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Nádasdy Ádám

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista válaszolt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!