Vajda Józsi: Nem a GDP ment meg, hanem az anyaföld - Összekötve

Vajda Józsi: Nem a GDP ment meg, hanem az anyaföld - Összekötve

Vajda József pékkel, a nagysikerű Pékműhely megálmodójával, A kenyér lelke című könyv szerzőjével a kötet kapcsán, a kenyér jelentősége mellett szokatlan életútjáról, személyes hitvallásáról is beszélgettünk az Összekötve csütörtöki adásában.

Fehér Adrienn | 2020. május 01. |

  • A kenyér lelke című kötet elsőre alapvetően receptkönyvnek tűnik, ennél mégis sokkal több: önéletrajz, egy filozófia, egy életmód leírása. A kötetben leírt gondolatokkal, a lelassulás és a természettel való összhangban élés hangsúlyozásával a szerző megelőzte korát. Az egyensúlyhoz, az egyszerűbb élethez való visszatalálás legtöbbünknek csak most, a járvány kezdete óta vált központi kérdéssé, ez a könyv azonban egy több mint tíz éve tartó filozófia- és életmódváltást mutat be.
VAjda József
A kenyér lelke
Central Könyvek, 2019, 190 oldal
  • A kötet ötletével a Centrál Könyvek kiadó kereste meg, ő azonban nem akart receptkönyvet írni: azt ajánlotta, Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvéhez hasonlót szerkesszenek. A kötet tehát inkább a kenyér filozófiájáról szól, ehhez kapcsolódva pedig a szerzőtársakkal, Kálmán Emesével és Müllner Dórával kiegészülve saját tapasztalatain keresztül mutatja be, hogyan lehet eljutni valahonnan valahová:

a sors minden ember elé lehetőségeket tesz, az viszont, hogy ezekkel mihez kezdünk, merre indulunk el, kizárólag rajtunk múlik.

  • A kenyér lelkét nem receptkönyvként olvassuk. A kenyér készítésének egyébként sincs egy meghatározott módja: nemcsak hogy számos különböző receptettel találkozhatunk, de azt is figyelembe kell venni, hogy minden búzából másmilyen kenyér lesz.  A könyv a természet körforgását, rendszerét írja, azt hogy mit lehet kezdeni az esővízzel, a gabonával, a liszttel, a sóval. Mi ennek a körforgásnak csak mellékszereplői lehetünk: a gabona magától érik be, a kovász is magától készül, mi pedig csak asszisztálunk ezekhez a folyamataihoz.

A természet csodálatos dolgokra tanít meg minket, ha nem uralni próbáljuk, hanem a részévé válni.

  • A szerző saját életútját csodák sorozataként éli meg, folyamatosan hihetetlen dolgok történnek vele. Mindig is deviánsnak vallotta magát: a kenyérnél is fontos volt számára, más legyen mint a többi, és semmiképp ne legyen benne káros anyag. Mikor eldöntötte, hogy a kenyérrel akar foglalkozni, utazgatni kezdett, hogy minél több ehhez kapcsolódó szokást, tradíciót ismerjen meg. Bárhová ment a világban, mindig szívesen és nagy szeretettel fogadták. Ekkor ébredt rá: a természet és ennek igazsága köti össze az embereket.
  • A kenyérrel, a kovásszal való foglalatoskodás elsősorban önmagunk megismeréséről szól. Ebben a könyvben bizonyos értelemben egy sikertörténetet olvashatunk, a szerzőnek, útja során mégis számtalan kudarccal kellett szembenéznie. 2010 jelentette számára a fordulópontot: ekkor döntötte el, a kenyérnek szenteli életét. Ekkoriban Magyarországon még egy pékség sem dolgozott kovásszal, vegyszerek nélkül is csak páran. Ehhez képest mára a természetes kovász az egész országban elterjedt, sőt az általa megálmodott Kenyérlelke Fesztivál is nagyon népszerű. Ezt a szemléletváltást az ő munkássága indította el. Az átélt kudarcokért pedig inkább hálásnak érzi magát, hiszen ilyen buktatók nélkül semmi sem sikerülhet.
  • A járvány által teremtett szokatlan világban végre rájöhetünk, mi az, ami igazán fontos: divatmárkák nélkül például lehet élni, kenyér nélkül annál kevésbé. Az emberek most lehetőséget kaptak, hogy elgondolkodjanak. Az viszont, hogy ezzel a lehetőséggel élünk-e, és ha igen, hogyan, kizárólag tőlünk függ. A környezetszennyezés évtizedek óta nem látott mértékben csökkent, a gazdaságot úgy kéne beindítani, hogy ez a szint megmaradjon. Éljünk azzal, amit kaptunk, és ne felejtsük el: az emberiség fontosabb a GDP-nél.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Megsütöttük a Dragomán-kenyeret!

Dragomán György megmentette az életünket már évekkel ezelőtt, de csak most jutottunk el odáig, hogy felfogjuk. Három kenyerünk közül az egyik kovásszal készült, a másik élesztőből, a harmadik élesztőporból, de van teljesen fehérlisztes és tönköllyel kevert is.

...
Beleolvasó

A kovászt etetni, figyelni és szeretni kell

A hét könyve
Kritika
Evelio Rosero kolumbiai háborújában nincsenek oldalak, csak népirtás
...
Nagy

Itt a legújabb irodalmi szenzáció: kicsoda Rebecca Yarros, és miért imádják a könyveit?

Rebecca Yarros szinte megkerülhetetlen jelenség lett a könyvpiacon, ezért ebben a cikkben utánajártunk, mi lehet a sikerének a titka, és hogyan lettegy szinte kiadatlan szerzőből több milliós eladásokat generáló író.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy festő tudata, ami olyan, mint egy viharos tájkép - Olvass bele a Nobel-díjas Jon Fosse új regényébe

Jon Fosse új regényében, a Melankóliában a vágy és a félelem megkülönböztethetetlenné válik. 

...
Beleolvasó

A magyar mondavilág elfeledett szörnyei támadnak a Monarchiára – Olvass bele A bazilika titka című regénybe!

Léteznek kifejezetten a magyar vidéken élő rémalakok?

...
Beleolvasó

Három társadalmon kívüli francia nő, akinek Amerikában kell új életet kezdenie

Egy árva, egy abortusszal vádolt és egy boszorkánynak mondott francia nő a társadalom szélére kerül, viszont egyvalamiben jók: fiatalok és termékenyek, azaz kihasználhatóak