Vajda Józsi: Nem a GDP ment meg, hanem az anyaföld - Összekötve

Vajda Józsi: Nem a GDP ment meg, hanem az anyaföld - Összekötve

Vajda József pékkel, a nagysikerű Pékműhely megálmodójával, A kenyér lelke című könyv szerzőjével a kötet kapcsán, a kenyér jelentősége mellett szokatlan életútjáról, személyes hitvallásáról is beszélgettünk az Összekötve csütörtöki adásában.

Fehér Adrienn | 2020. május 01. |

  • A kenyér lelke című kötet elsőre alapvetően receptkönyvnek tűnik, ennél mégis sokkal több: önéletrajz, egy filozófia, egy életmód leírása. A kötetben leírt gondolatokkal, a lelassulás és a természettel való összhangban élés hangsúlyozásával a szerző megelőzte korát. Az egyensúlyhoz, az egyszerűbb élethez való visszatalálás legtöbbünknek csak most, a járvány kezdete óta vált központi kérdéssé, ez a könyv azonban egy több mint tíz éve tartó filozófia- és életmódváltást mutat be.
VAjda József
A kenyér lelke
Central Könyvek, 2019, 190 oldal
  • A kötet ötletével a Centrál Könyvek kiadó kereste meg, ő azonban nem akart receptkönyvet írni: azt ajánlotta, Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvéhez hasonlót szerkesszenek. A kötet tehát inkább a kenyér filozófiájáról szól, ehhez kapcsolódva pedig a szerzőtársakkal, Kálmán Emesével és Müllner Dórával kiegészülve saját tapasztalatain keresztül mutatja be, hogyan lehet eljutni valahonnan valahová:

a sors minden ember elé lehetőségeket tesz, az viszont, hogy ezekkel mihez kezdünk, merre indulunk el, kizárólag rajtunk múlik.

  • A kenyér lelkét nem receptkönyvként olvassuk. A kenyér készítésének egyébként sincs egy meghatározott módja: nemcsak hogy számos különböző receptettel találkozhatunk, de azt is figyelembe kell venni, hogy minden búzából másmilyen kenyér lesz.  A könyv a természet körforgását, rendszerét írja, azt hogy mit lehet kezdeni az esővízzel, a gabonával, a liszttel, a sóval. Mi ennek a körforgásnak csak mellékszereplői lehetünk: a gabona magától érik be, a kovász is magától készül, mi pedig csak asszisztálunk ezekhez a folyamataihoz.

A természet csodálatos dolgokra tanít meg minket, ha nem uralni próbáljuk, hanem a részévé válni.

  • A szerző saját életútját csodák sorozataként éli meg, folyamatosan hihetetlen dolgok történnek vele. Mindig is deviánsnak vallotta magát: a kenyérnél is fontos volt számára, más legyen mint a többi, és semmiképp ne legyen benne káros anyag. Mikor eldöntötte, hogy a kenyérrel akar foglalkozni, utazgatni kezdett, hogy minél több ehhez kapcsolódó szokást, tradíciót ismerjen meg. Bárhová ment a világban, mindig szívesen és nagy szeretettel fogadták. Ekkor ébredt rá: a természet és ennek igazsága köti össze az embereket.
  • A kenyérrel, a kovásszal való foglalatoskodás elsősorban önmagunk megismeréséről szól. Ebben a könyvben bizonyos értelemben egy sikertörténetet olvashatunk, a szerzőnek, útja során mégis számtalan kudarccal kellett szembenéznie. 2010 jelentette számára a fordulópontot: ekkor döntötte el, a kenyérnek szenteli életét. Ekkoriban Magyarországon még egy pékség sem dolgozott kovásszal, vegyszerek nélkül is csak páran. Ehhez képest mára a természetes kovász az egész országban elterjedt, sőt az általa megálmodott Kenyérlelke Fesztivál is nagyon népszerű. Ezt a szemléletváltást az ő munkássága indította el. Az átélt kudarcokért pedig inkább hálásnak érzi magát, hiszen ilyen buktatók nélkül semmi sem sikerülhet.
  • A járvány által teremtett szokatlan világban végre rájöhetünk, mi az, ami igazán fontos: divatmárkák nélkül például lehet élni, kenyér nélkül annál kevésbé. Az emberek most lehetőséget kaptak, hogy elgondolkodjanak. Az viszont, hogy ezzel a lehetőséggel élünk-e, és ha igen, hogyan, kizárólag tőlünk függ. A környezetszennyezés évtizedek óta nem látott mértékben csökkent, a gazdaságot úgy kéne beindítani, hogy ez a szint megmaradjon. Éljünk azzal, amit kaptunk, és ne felejtsük el: az emberiség fontosabb a GDP-nél.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...

Megsütöttük a Dragomán-kenyeret!

Dragomán György megmentette az életünket már évekkel ezelőtt, de csak most jutottunk el odáig, hogy felfogjuk. Három kenyerünk közül az egyik kovásszal készült, a másik élesztőből, a harmadik élesztőporból, de van teljesen fehérlisztes és tönköllyel kevert is.

...

A kovászt etetni, figyelni és szeretni kell

A hét könyve
Kritika
„Meghalni is csak állva lehet” – Vérfagyasztó látlelet Hitler Németországáról
Závada Péter: A kiabálást ki lehet nőni, de a lírát nem

Závada Péter: A kiabálást ki lehet nőni, de a lírát nem

Mindenki autofikciót akar írni, erre Závada Péter mit csinál? Új kötetében mindent ráfog az Éngépre, ami megírja a verseit. 

Olvass!
...

„Képtelenség feloldódnom másutt, / csak az érintésben” – részlet Kustos Júlia verseskötetéből

Megjelent a Tehetetlen bálványok.

...

Egy nőstény bálna szemében ősi igazságok rejlenek - Olvass bele Christoph Ransmayr lírai kötetébe!

Egy csapat elindul a tengeren, hogy meglessék az alvó bálnákat. Viszont egy játékos bálnaborjúra és bölcs anyjára bukkanak, akinek egyetlen pillantása is elég, hogy mindent megváltoztasson. 

...

Mihez kezd egy fiatal nő, ha megtudják róla, hogy szexmunkás? 

Palotai Zója regénye a szexipar kulisszái mögé kalauzolja az olvasót: olvass bele!