Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastsorozatban Vigh Bori digitális nomád mesélt arról, hogy miért nem valós az a közösségi médiában terjedő kép róluk, amint a tengerparton, laptoppal a kezükkel dolgozgatnak. Beszélt arról, milyen személyiséget igényel ez az életforma, és ő hogyan osztja be az idejét munka és világlátás között. Adott tanácsot, hogy szerinte hogyan érdemes nőként utazni, és elmesélte, mi volt az első komoly atrocitás, ami mintegy tíz év világjárás után érte Mexikóban. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod. A sorozat korábbi részeit itt találod meg.

sa | 2022. június 03. |

 • A digitális nomád azt jelenti, hogy nincs otthonod, vagy esetleg van egy bázisod, de az éved jelentős részében utazol, és ahol vagy, onnan dolgozol. Vigh Bori jelenleg digitális nomádként gondol magára, de ez a közelmúltban sem mindig volt így. Négy évig volt Magyarországon egy lakás, amit bérelt, így volt egy hely, ahol a cuccait tartotta, volt hova hazajönni. A karantén alatt pedig átköltözött egy nagyobb lakásba, a Covid alatt nem is mozgott, tehát nem volt nomád. Most viszont igazi nomád, mert nincs fix bázisa.
 • Mindig szeretett utazni, de 2013-ban volt egy sorsfordító utazása, amikor nagyon nem akart hazamenni. Akkor már tapasztalt social médiás marketinges volt, amit könnyen át tudott alakítani arra, hogy szabadúszóként legyenek ügyfelei és legyen saját vállalkozása. 2015-ben indult világgá, és sokáig meg sem állt: “Az elején mérgezett egérként rohangáltam körbe a világot.”
VIGH BORI
Hogyan menjünk világgá - Az álmodozástól az indulásig
Európa, 2017, 268 oldal
-
 • Ma már sokkal lassabban utazik, mint az első hónapokban, és egy helyen legalább két hetet eltölt. A munkájában az időeltolódással kell számolnia. Leginkább Európában élő ügyfelei vannak, így például a podcastfelvétel előtti hónapokban, Mexikóból reggel dolgozott, és délután volt ideje elmenni múzeumba, strandra, ezeket ő amolyan fél napos szabadságokként kezeli, ekkor töltődik. A hétvégéje viszont négynapos, péntektől hétfőig, akkor szokott elutazni olyan helyekre, ahol például nincs internet. Ez is mutatja, hogy ez nem nyaralás, nem tud olyan helyen huzamosabban tartózkodni, ahol nincs net. Ezt egyébként sajnálja is, mert szerinte a legjobb helyek ott vannak.
 • Nehezen bírja a rutint, ez már gyerekkorában is így volt (minden nap más útvonalon ment iskolába), ezért neki jó az, ha minden napja másmilyen.
 • A digitális nomádokat sokan hippiknek tartják, pedig szerinte az egyik legtudatosabb társadalmi csoport. A munkafegyelem nemcsak konkrétan pénzt hoz, hogy fenntartsa az utazó életmódot, hanem szabadidőt is teremt, amikor elmehet nézelődni abban a régióban, ahol éppen él.
 • Ma már digitális nomádokat is mentorál, azaz segít nekik felépíteni az üzleti ötletüket, vagy fellendíteni a vállalkozásukat. Egy időben dolgozott egy olyan hajón, ami évente kétszer átszelte az Atlanti-óceánt digitális nomádokkal a fedélzetén, ennek volt ő programszervezője, ami azt is jelenti, hogy körülbelül 1500 digitális nomáddal találkozott. Ezek között voltak sikeres példák és olyanok is, akiknek valamiért nem jött össze, nem passzolt ez az életmód, ebből a tapasztalatból pedig profitál mentorként.
 • Nem mindenkinek való ez az életmód: kell, hogy az illető bírja a bizonytalanságot; kell, hogy szeressen dolgozni; és kell, hogy vállalkozó szellemű legyen az életben és a munkában is.

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni
Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Social média managerként dolgozott egy irodában, amikor egy nap úgy döntött, elindul. Ázsiától Amerikáig bejárta a világ ismert és ismeretlen szegleteit, tapasztalatairól pedig Backpacker Bori néven írt blogot, ami hamarosan az ország egyik legnépszerűbb utazóblogja lett. 2016-ban jelent meg Hogyan menjünk világgá című könyve, amiben a hasznos információk mellett életszemléletet is átad. Olvass bele!

Tovább olvasok

 • A nomádok sokat segítenek egymásnak, ötleteket is adnak, illetve tudják is egymásról, hogy ki hol van éppen a világon - ebben a közösségi média sokat segít. Vigh Bori szerint fontos, hogy a barátságokban, emberi kapcsolatokban legyenek közös élmények, a telefonos vagy videóhívások ehhez egy idő után kevesek. Ő ezért is jár haza, hiszen itthon is vannak rokonai, barátai. Arra figyel, hogy az évben mindig legyen olyan időszak, amikor hazajön, és mindenkivel találkozik.
 • Nőként jobban kell vigyázni magunkra, de ez nem jelenti azt, hogy nők ne lehetnének nomádok. A biztonságunk érdekében figyelni kell arra, hogy ne lógjunk ki nagyon. Fontos, hogy ne kerüljünk idegennel olyan helyzetbe, ahol teljesen ki vagyunk neki szolgáltatva, Vigh Bori például másokkal ellentétben ezért nem támogatja, hogy lányok egyedül stoppoljanak. “Az emberek 99 százaléka jó, de van 1 százalék, aki sajnos nem, és nekünk nem a 99 százalékra kell felhúzni a védekezési rendszert, hanem arra az egyre.” Őt érte már atrocitás, de még soha nem rabolták ki egészen a podcastfelvétel előttig, amikor Mexikóban ellopta a telefonját két rendőr - egy egyébként biztonságos környéken.
 • Tapasztalatai szerint a járvány miatt sokkal többen lettek digitális nomádok, ugyanis sokkal elterjedtebb lett a home office. 
 • A saját életutat megtalálni nagyon fárasztó, valaki egyszer azt mondta neki, hogy ha egészen pontosan tudod, hogy mi fog veled történni az életedben, akkor az nem a te életed. Számára a nagy változás a tizenpár évvel ezelőtti önmagához képest, hogy mindenre tudja azt mondani: lehet máshogyan is.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

...
Podcast

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast áprilisi vendége Palya Bea énekes, dalszerző.

...
Podcast

Dr. Gyurkó Szilvia: A háború miatt komplett gyerekgenerációk veszítették el a jogukat, hogy gyerekek lehessenek

Vajon miben változna a világ, ha a vezetőink képesek lennének a múlt helyett a jövő generációk érdekeit előre venni? A gyermekjogok egyik, ha nem a legismertebb hazai képviselőjével beszélgettünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t