Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastsorozatban Vigh Bori digitális nomád mesélt arról, hogy miért nem valós az a közösségi médiában terjedő kép róluk, amint a tengerparton, laptoppal a kezükkel dolgozgatnak. Beszélt arról, milyen személyiséget igényel ez az életforma, és ő hogyan osztja be az idejét munka és világlátás között. Adott tanácsot, hogy szerinte hogyan érdemes nőként utazni, és elmesélte, mi volt az első komoly atrocitás, ami mintegy tíz év világjárás után érte Mexikóban. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod. A sorozat korábbi részeit itt találod meg.

sa | 2022. június 03. |

 • A digitális nomád azt jelenti, hogy nincs otthonod, vagy esetleg van egy bázisod, de az éved jelentős részében utazol, és ahol vagy, onnan dolgozol. Vigh Bori jelenleg digitális nomádként gondol magára, de ez a közelmúltban sem mindig volt így. Négy évig volt Magyarországon egy lakás, amit bérelt, így volt egy hely, ahol a cuccait tartotta, volt hova hazajönni. A karantén alatt pedig átköltözött egy nagyobb lakásba, a Covid alatt nem is mozgott, tehát nem volt nomád. Most viszont igazi nomád, mert nincs fix bázisa.
 • Mindig szeretett utazni, de 2013-ban volt egy sorsfordító utazása, amikor nagyon nem akart hazamenni. Akkor már tapasztalt social médiás marketinges volt, amit könnyen át tudott alakítani arra, hogy szabadúszóként legyenek ügyfelei és legyen saját vállalkozása. 2015-ben indult világgá, és sokáig meg sem állt: “Az elején mérgezett egérként rohangáltam körbe a világot.”
VIGH BORI
Hogyan menjünk világgá - Az álmodozástól az indulásig
Európa, 2017, 268 oldal
-
 • Ma már sokkal lassabban utazik, mint az első hónapokban, és egy helyen legalább két hetet eltölt. A munkájában az időeltolódással kell számolnia. Leginkább Európában élő ügyfelei vannak, így például a podcastfelvétel előtti hónapokban, Mexikóból reggel dolgozott, és délután volt ideje elmenni múzeumba, strandra, ezeket ő amolyan fél napos szabadságokként kezeli, ekkor töltődik. A hétvégéje viszont négynapos, péntektől hétfőig, akkor szokott elutazni olyan helyekre, ahol például nincs internet. Ez is mutatja, hogy ez nem nyaralás, nem tud olyan helyen huzamosabban tartózkodni, ahol nincs net. Ezt egyébként sajnálja is, mert szerinte a legjobb helyek ott vannak.
 • Nehezen bírja a rutint, ez már gyerekkorában is így volt (minden nap más útvonalon ment iskolába), ezért neki jó az, ha minden napja másmilyen.
 • A digitális nomádokat sokan hippiknek tartják, pedig szerinte az egyik legtudatosabb társadalmi csoport. A munkafegyelem nemcsak konkrétan pénzt hoz, hogy fenntartsa az utazó életmódot, hanem szabadidőt is teremt, amikor elmehet nézelődni abban a régióban, ahol éppen él.
 • Ma már digitális nomádokat is mentorál, azaz segít nekik felépíteni az üzleti ötletüket, vagy fellendíteni a vállalkozásukat. Egy időben dolgozott egy olyan hajón, ami évente kétszer átszelte az Atlanti-óceánt digitális nomádokkal a fedélzetén, ennek volt ő programszervezője, ami azt is jelenti, hogy körülbelül 1500 digitális nomáddal találkozott. Ezek között voltak sikeres példák és olyanok is, akiknek valamiért nem jött össze, nem passzolt ez az életmód, ebből a tapasztalatból pedig profitál mentorként.
 • Nem mindenkinek való ez az életmód: kell, hogy az illető bírja a bizonytalanságot; kell, hogy szeressen dolgozni; és kell, hogy vállalkozó szellemű legyen az életben és a munkában is.

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni
Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Social média managerként dolgozott egy irodában, amikor egy nap úgy döntött, elindul. Ázsiától Amerikáig bejárta a világ ismert és ismeretlen szegleteit, tapasztalatairól pedig Backpacker Bori néven írt blogot, ami hamarosan az ország egyik legnépszerűbb utazóblogja lett. 2016-ban jelent meg Hogyan menjünk világgá című könyve, amiben a hasznos információk mellett életszemléletet is átad. Olvass bele!

Tovább olvasok

 • A nomádok sokat segítenek egymásnak, ötleteket is adnak, illetve tudják is egymásról, hogy ki hol van éppen a világon - ebben a közösségi média sokat segít. Vigh Bori szerint fontos, hogy a barátságokban, emberi kapcsolatokban legyenek közös élmények, a telefonos vagy videóhívások ehhez egy idő után kevesek. Ő ezért is jár haza, hiszen itthon is vannak rokonai, barátai. Arra figyel, hogy az évben mindig legyen olyan időszak, amikor hazajön, és mindenkivel találkozik.
 • Nőként jobban kell vigyázni magunkra, de ez nem jelenti azt, hogy nők ne lehetnének nomádok. A biztonságunk érdekében figyelni kell arra, hogy ne lógjunk ki nagyon. Fontos, hogy ne kerüljünk idegennel olyan helyzetbe, ahol teljesen ki vagyunk neki szolgáltatva, Vigh Bori például másokkal ellentétben ezért nem támogatja, hogy lányok egyedül stoppoljanak. “Az emberek 99 százaléka jó, de van 1 százalék, aki sajnos nem, és nekünk nem a 99 százalékra kell felhúzni a védekezési rendszert, hanem arra az egyre.” Őt érte már atrocitás, de még soha nem rabolták ki egészen a podcastfelvétel előttig, amikor Mexikóban ellopta a telefonját két rendőr - egy egyébként biztonságos környéken.
 • Tapasztalatai szerint a járvány miatt sokkal többen lettek digitális nomádok, ugyanis sokkal elterjedtebb lett a home office. 
 • A saját életutat megtalálni nagyon fárasztó, valaki egyszer azt mondta neki, hogy ha egészen pontosan tudod, hogy mi fog veled történni az életedben, akkor az nem a te életed. Számára a nagy változás a tizenpár évvel ezelőtti önmagához képest, hogy mindenre tudja azt mondani: lehet máshogyan is.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

...
Podcast

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast áprilisi vendége Palya Bea énekes, dalszerző.

...
Podcast

Dr. Gyurkó Szilvia: A háború miatt komplett gyerekgenerációk veszítették el a jogukat, hogy gyerekek lehessenek

Vajon miben változna a világ, ha a vezetőink képesek lennének a múlt helyett a jövő generációk érdekeit előre venni? A gyermekjogok egyik, ha nem a legismertebb hazai képviselőjével beszélgettünk.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?