Mit gondoltak az ókori nők a szexről?

Mit gondoltak az ókori nők a szexről?

„A nő ruháival együtt szabaduljon meg a szégyenétől is!” – szól egy ókori filozófusnő örökzöld szextippje.

hhz | 2024. június 13. |

Az ókori világról szóló feljegyzések sokat felfednek a férfiak szexuális életéről  – de mi a helyzet a nőkkel? A fennmaradt források meglehetősen elzárt életekről tanúskodnak: a görög poliszokban élő nők többnyire csak lefátyolozva léphettek az utcára, míg Rómában férfi „gyámok” figyelték őket.

Daisy Dunn The Missing Thread (A hiányzó szál) című könyvében ezeknek a titokzatos nőknek ered a nyomába, hogy az ő életükön keresztül mutassa be az ókori történelmet. A könyvben többek között arra is fény derül, mit gondolhatott egy 2500 évvel ezelőtt élő nő a saját szexualitásáról.

Férfiak, mikor nőkről írnak

Mondanunk sem kell, a fennmaradó írásos emlékek nagy része férfiaktól származik, akik közül sokan hajlamosak voltak különböző módokon eltúlozni a nők szexuális életét. (Egy szokás, amit, valljuk be, egyesek azóta sem nőttek ki.)

Leírásaikban így többnyire olyan nők bukkannak fel, akik vagy már szinte emberfeletti erényességgel, vagy

megbotránkoztató szexuális étvággyal rendelkeznek.

Ezen források alapján könnyen arra a meggyőződésre juthatnánk, hogy az ókori nők mindegyike vagy rendkívül szemérmes, vagy valódi szexőrült volt. Szerencsére azonban van lehetőségünk arra, hogy ennél mélyebb megfigyelésekkel is találkozhassunk.

Szexsztrájk a békéért

Ott van rögtön Arisztophanész, az ógörög drámaíró, aki férfiként is képes volt időről időre meggyőző képet festeni a nőkről. Kr. e. 411-ben bemutatott Lüszisztraté című darabjában például az athéni nők elhatározzák, hogy addig nem engedik be az ágyukba a férjüket, amíg azok el nem fogadják a peloponnészoszi háborút lezáró békét.

A darabból kiderül, hogy a sztrájkban részt vevő nők közül

többen is szenvednek a szex hiányától,

a címadó Lüszisztratétól pedig egy komolyabb elmélkedés is elhangzik arról, hogyan sújtja a háború az otthon maradt nőket.

Ahogy Lüszisztraté rámutat, a nők nem vehettek részt a katonai stratégiát megvitató gyűléseken, emellett sokan több férfit is elveszítettek a háborúban. Azonban a férjes nőknél is többet szenvedtek azok, akik hajadonként élték át a konfliktus éveit, mivel sokan örökre elvesztették a házasság lehetőségét. Míg a háborúból visszatérő férfiak megőszült hajjal is gond nélkül találtak párt, az otthon maradt szüzekre ez nem volt igaz: néhány év elég volt ahhoz, hogy az eladósorból véglegesen a vénlányok közé kerüljenek.

Szapphó és a dildók

Természetesen nem lehet az ókori nők szexuális életéről beszélni az ikonikus Szapphó említése nélkül. Tőle maradt fenn például az a versrészlet, amelyben

egy férfival beszélgető nőt figyel megigézve.

Az érzések, melyekről itt beszámol – lüktető szív, megcsukló hang, lángoló vér –  ismerős lehet bárkinek, akit valaha is elragadott a vágy.

Bár Szapphó életéről szinte semmit sem tudunk, és versei is csak töredékekben maradtak fenn, tudósoknak sikerült beazonosítaniuk egy utalást egy úgynevezett „olisbosra” – ez pedig tulajdonképpen nem más, mint egy ókori dildó, amit termékenységi ünnepeken és élvezeti célokra egyaránt használtak.

Tippek, versek és levelek

De más nőktől is maradtak ránk időtálló gondolatok. A Pitagorasz körébe tartozó Theanó például egy barátjának írt levélben – melynek hitelességét egyesek vitatják – a következő tanácsot adta: a nő szabaduljon meg ruhájával együtt a szégyenétől is, ha a férje ágyához lép, hiszen mindkettőt visszaszerezheti, amint újra talpon van.

Aztán ott van még Elephantisz, az ógörög költő, aki a pletykák szerint olyan szívesen adott szextippeket női barátainak, hogy saját kézikönyvet is írt a témában. A munkásságából sajnos semmi sem maradt fenn, azonban mind a római költő, Martialis, mind a római életrajzíró, Suetonius beszámolt róla. Az utóbbi még azt is feljegyezte, hogy a szexuális étvágyáról ismert

Tiberius császár saját példánnyal rendelkezett.

Végezetül pedig megemlíthetjük Sulpiciát, azon kevés római költőnők egyikét, akinek a versei fennmaradtak. Sulpicia egyik művében gyötrelméről számol be, amiért születésnapját szeretőjétől távol kell töltenie – és az örömről, mikor megtudja, hogy mégis Rómába utazhat.

Dunn szerint ezek a források bepillantást nyújtanak az ókori nők titokzatos életébe. „Nem kellett közönséges szavakat használniuk ahhoz, hogy tudjuk, mit gondolnak a szexről – írja. – Lehet, hogy a férfiak leuralják a források nagy részét, de, ahogy Aphrodité is megmondhatja, a nők éppoly elsöprő szenvedélyre voltak képesek a házuk rejtekén.”

Nyitókép: Wikimédia 

(BBC)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Íliász élőben? 11 órás csatával teszteltek egy ókori görög páncélt

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon hatékonyan működött-e csatában az ókori védőöltözet.

...
Nagy

Hollywood fertőzte meg az ókor-imádattal, fejben a legtöbb időt azóta is Rómában tölti

Steven Saylor neve mára összeforrt a történelmi krimi műfajával: Gordianus nevű nyomozója az ókori Róma kulisszái között kutat, közben olyan valós személyekkel keresztezik egymást az útjaik, mint Ciceró vagy Caesar. De hogyan jutott el a texasi születésű Saylor a Ben Hur iránti rajongástól egy szabad szemmel is jól látható zsáner életműig? Összeállításunkból kiderül.

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

A Bookline Zöld podcastjének legutóbbi adásában Litkai Gergely Jordán Ferenc ökológussal beszélgetett. Cikkünkben most Jordán Ferenc könyvajánlóját találod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

...
Zöld

Ha gyerekként te gondoskodtál a szülődről, az kisiklatja az életed – Mi a parentifikáció?

...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

A Dűne-filmek előtt tízezer évvel játszódó sorozatban a Bene Gesserit szövetség felemelkedését és hatalmi harcát láthatjuk majd.

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

De a televíziós díjakért más népszerű adaptációk is versenyben vannak a nagy sikerű A sógun mellett.

...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.