Hollywood fertőzte meg az ókor-imádattal, fejben a legtöbb időt azóta is Rómában tölti

Hollywood fertőzte meg az ókor-imádattal, fejben a legtöbb időt azóta is Rómában tölti

Sherlock Holmes és az ókor iránti rajongása indította el Steven Saylort azon a pályán, melynek főbb csomópontjait egy másfél tucat kötetet számláló regényfolyam, egy gigantikus Róma-trilógia, és további történelmi, illetve a jelenben játszódó bűnügyi történetek jelölik. A legnépszerűbbnek számító Roma Sub Rosa-sorozat első és második része (Római vér, A végzet fegyvere) idén újraszerkesztett kiadásban olvasható ismét magyarul. De kicsoda Saylor, mi mozgatja az ókor-imádatát, és mit tanult meg magáról írás közben? Összeállításunkból kiderül.

Ruff Orsolya | 2023. augusztus 01. |
Steven Saylor
Római vér
Ford.: Heinisch Mónika, Agave, 2023, 457 oldal
-

Eredetileg 1991-ben, magyarul viszont éppen húsz éve, 2003-ban jelent meg Steven Saylor Roma Sub Rosa-sorozatának első kötete, a Római vér. Itt bukkant fel először Gordianus, a nyomozó alakja, aki aztán még több folytatás hőse lett. Érdekesség, hogy bár tényleg ez volt az a könyv, amelyben Gordianus először nyomozott, a sorozat sikere miatt Saylor a 2010-es években több olyan előzményregényt is írt, amelyekben visszaugrott az időben: például az eredetileg 2012-ben megjelent A hét csodában Gordianus még alig 18 éves, kalandozásai viszont alaposan megágyaznak a későbbi nyomozói munkának, vagy ott van A nílusi rablók című kötet (eredeti megjelenés: 2014.), amelyben emberrablók nyomát követve vetődik el a Nílus deltavidékére (kritikánk ITT olvasható).

Adott tehát egy nyomozó, de még inkább egy kor, amelyet a legtöbben legfeljebb a történelemkönyvekből vagy a History Channel műsoraiból ismernek.

A texasi születésű Saylor kezdeti érdeklődését ugyanakkor nem az iskolai oktatás, hanem Hollywood piszkálta fel.

Még gyerek volt, amikor tátott szájjal nézte az olyan blockbustereket, mint a Ben Hur, a Kleopátra vagy a Spartacus. A megalapozott történelmi tudáshoz mindez persze még édeskevés lett volna, sokat lendített a felkészültségén, hogy egyetemistaként történelmet tanult. Az viszont elvitathatatlan, hogy már fiatalon ókor-fanatikus volt, és ehhez jött még a Sherlock Holmes-történetek és általában a krimi iránti rajongása, ami aztán együttesen ki is dobta a Steven Saylor-i receptet.

A csavaros eszű római nyomozó ajtaján egy rabszolga kopogtat, akit Ciceró küldött
A csavaros eszű római nyomozó ajtaján egy rabszolga kopogtat, akit Ciceró küldött

Steven Saylor, a történelmi regények amerikai bestsellerszerzője 1991-ben indította útjára kedvenc ókori nyomozója azóta másfél tucat kötetet számláló fordulatos történetét, melynek első darabja, az idehaza is nagy népszerűségnek örvendő Római vér most újraszerkesztett kiadásban jelent meg. Olvass bele!

Tovább olvasok

A Kr. e. 80-ban kezdődő Római vér központi alakja ugyanis nem más, mint Gordianus, akit az első regény így jellemez: „Nyomozónak nevezik. Nagy tapasztalatra tett szert az igazság megtalálásában”. Egy fiktív alak, eredetileg viszont nem is benne gondolkodott az író, a kézirat ősváltozatában ugyanis még Ciceró volt a főhős. A legelső krimi ugyanis egy megtörtént esetet dolgoz fel, amelyben egy férfit azzal vádolnak, hogy megölte az apját, előbbit pedig nem más védte a tárgyalásán, mint Ciceró (akinek amúgy ez volt egyben az első nagy pere is). Saylor viszont nagyon hamar arra jutott, hogy a maga részéről nem szeretne napi 24 órát tölteni Ciceróval, ezért úgy döntött, hogy ad mellé egy magánnyomozót, és így született meg Gordianus alakja, aki aztán a regényfolyam központi figurája is lett.

Steven Saylor
A végzet fegyvere
Ford.: Heinisch Mónika, Agave, 2023, 367 oldal
-

Az amerikai író néhány éve interjút adott a Könyvesnek, akkor így beszélt a kezdetekről: „Amikor elkezdtem írni az első könyvet, még Ciceró volt a főhős, egyfajta Sherlock Holmes, titkára, Tiro pedig az ő Watsonja.

De nem akartam minden napomat Ciceróval tölteni!

Ezért kitaláltam Gordianust, aki inkább a köznépből való, és őt állítottam a történet középpontjába. Nincs bizonyítékunk arra, hogy lettek volna ilyen nyomozók Rómában abban az időben, de ha mégis, és jól végezték a dolgukat, akkor láthatatlanok a történelem számára. Róma minden hatalmas családja érintve volt különböző perekben, így van értelme az elképzelésnek, hogy fölbérelhettek független nyomozókat.”

A rajongól ma már természetesnek veszik, hogy több regényen vagy akár novellásköteten követhetik végig kedvenc ókori magánkopójuk nyomozásait, pedig a kezdet kezdetén a Római vér igencsak egykönyves kalandnak indult. Saylor egy interjúban el is mondta, hogy ha volt, amit megtanult hosszú írói pályafutása alatt, hogy soha ne mondja azt valamire, hogy soha. Amikor ugyanis a Római vért írta, boldog-boldogtalannak azt mesélte, hogy ez egyszeri fikciós kiruccanás, viszont amikor a kiadója felkérte a folytatásra, rájött, hogy itt az alkalom, és lényegében egy nyitott végű (azaz bármeddig húzható) sorozatot írhat az emberi történelem szerinte leginkább lenyűgöző periódusáról. Ebben a folyamatban nagyon sokat jelentettek neki az olvasói visszajelzések is, mert amikor elbizonytalanodott a folytatást illetően, mindig az olvasók reakciói voltak azok, amelyek megerősítették a terveiben.

Gordianusszal mindenesetre a történelmi krimik egyik emblematikus nyomozóját teremtette meg Saylor. Aki kitartó, elkötelezett, és – ami nem utolsó szempont – becsületes. (Ciceró egyszer Róma legtisztességesebb emberének nevezte.) Státuszát tekintve közember, aki viszont a munkájának köszönhetően az ókori társadalom széles spektrumával kerül kapcsolatba. Ráadásul Saylor rengeteg valós szereplőt is mozgat a történeteiben, így a fiktív Gordianus olyan személyekkel is találkozik a nyomozásai során, mint Julius Caesar, Lucius Cornelius Sulla, Catullus vagy a már előbb említett Ciceró. Korábbi interjúnkban az író elárulta azt is, hogy a valós történelmi személyiségek karakterét szerinte erősen sugallják az ismert részletek, és íróként ezek ismeretében próbálja kitalálni, milyen ember lehetett az illető:

„Gyakran a legfurcsább vagy legérdekesebb momentumok közvetlenül a történelmi feljegyzésekből valók,

mivel a történészek mindig az érdekességeket keresték. Például tudjuk, hogy Kleopátra, mikor látta a halálát közeledni, sok mérget kipróbált rabszolgákon, hogy lássa, melyik tűnik a legfájdalommentesebbnek. Milyen ember képes ilyesmire? Az én dolgom, hogy ilyen részletekből alapján elképzeljem az illető lelki alkatát.”

Saylor nagy gondot fordított Gordianus családi hátterének felrajzolására is (a történet előrehaladtával felszabadítja ágyasát, aki lányt szül neki, és a nyomozó az évek során három fiút is örökbe fogad), és a krimiszál mellett legalább ennyire fontos neki az ókori világ mindennapjainak az ábrázolása: hogy hova jártak vásárolni a rómaiak, milyen villákban éltek az arisztokraták, hogyan fogadták a vendégeket és mivel kínálták őket, milyen ruhákban jártak, hogyan bántak a szolgálóikkal, milyen szagok keveredtek az utcákon… A rajongók sokszor nem is a krimiszálért, hanem a szemük előtt megelevenedő ókori metropoliszért vannak oda. Érdemes átfutni a Római vér egyik rövid részletét:

„Nem ismerek várost, mely vetekedhetne Róma kicsattanó életerejével ezen a kora délelőtti órán. Róma elégedett nyújtózással ébred, mélyen beszívja a levegőt, hogy tüdejét megtöltse és pulzusát felgyorsítsa. Róma mosolyogva ébred, és derűje álmából fakad, melyben hatalmas birodalomként él. Reggel, amikor kinyitja a szemét, nekilát, hogy az álmát valóra váltsa a nappali világosságban. Más városoknak nem akaródzik ébredni – Alexandria és Athén a múltról szőtt álmaikhoz, Pergamum és Antiochia pompázatos keleti takarójukhoz ragaszkodnak, míg a kis Pompeji és Herculaneum belefeledkeznek a délig tartó szendergés kényelmébe. Róma készséggel maga mögött hagyja az éjjeli álmokat, és napirendje szerint munkához lát. Rómának feladata van. Róma korán kel.

Róma nemcsak egy város, hanem több város egyben.

Bármely órában is szeljük át, csaknem egész ruhatárát felvonultatja. Aki az arcokat figyeli, elsősorban a rabszolgák városának látja, hiszen belőlük több van, mint a polgárokból és szabad emberekből. A rabszolgák mindenütt láthatók, éppúgy hozzátartoznak Rómához, mint a Tiberis hullámai vagy a napfény. Ők a város éltető vérárama.”

Nem a Roma Sub Rosa az egyetlen prózafolyam, amelyben Saylor kiélhette az ókori Róma iránti rajongását: még javában írta az előbbit, amikor tett egy kis kitérőt, de csak azért, hogy megírja a város ezer évét bemutató regényét, a Rómát. (Jellemző rá amúgy, hogy egyszer a kétlakiságról beszélve elmesélte, hogy az idejét jelenleg is megosztja Texas és Kalifornia között – viszont a legtöbb időt fejben az ókori világban, azon belül is Rómában tölti.) Mindenesetre a Róma című opuszt még két folytatás követte: a Birodalom a Pinariusok öt generációját követte nyomon Saylor, Augustus korától egészen Hadrianusig (erről ITT írtunk), valamint a Dominus, amely tavaly jelent meg magyarul. Olvass bele itt:

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el
A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. Beköszönt az egyetemes béke - a Pax Roma - korszaka Britanniától Egyiptomig, Galliától Görögországig. Marcus Aurelius tartja fenn ezt az aranykort, aki legalább annyira filozófus, mint császár. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

Tovább olvasok

Steven Saylor az ókori témájú könyvein kívül írt már regényt Amerika első sorozatgyilkosáról is – tíz éve jelent meg magyarul A holtak méltósága, akkor készült interjúnkat itt újraolvashatjátok:

Amerikai horrorsztori - Interjú Steven Saylorral
Tovább olvasok

Forrás: Crime Fiction Lover, UNRW, PW

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Mit adtak nekünk a rómaiak?

...
Kritika

Irodalmi infotainment felsőfokon

...
Kritika

Gordianus - Fogd a nőt és fuss!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

Trogmayer Éva mesekönyvében a két kalandor madár ezúttal Szeged felé veszi az irányt, velük együtt pedig a gyerekek is felfedezhetik az alföldi város érdekességeit, titkait. Olvass bele a Frida és Gubanc Szegeden című kötetbe!

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...